• 2

Raj koji nam je pružila priroda: Banjsko kupatilo u Bogutovcu lek za mnoge boljke, poznato od davnina

, Telegraf

Ovo ima samo u Srbiji

 • 2
Banjsko vrelo Bogutovac

Foto: RINA

U Bogutovačkoj banji, poznatijoj kao „raj za živce“, lek je nekada nalazilo na hiljade banjskih gostiju iz bivše Jugoslavije, ali i zemalja sa svih kontinenata. Međutim, tranzicija je za nju bila pogubna, pa je pre osam godina u Bogutovačku banju uveden stečaj, a na mnoge objekte stavljen katanac. Zahvaljujući meštanima i gostima ostalo je u životu kupatilo, ali u veoma lošem stanju.

Marjan Banjanac i Milanko Vasiljević, preduzimljivi mladi ljudi, više iz lokalpatriotskih motiva nego ekonomskih, rešili su krajem prošle godine da sudbinu Bogutovačke banje uzmu u svoje ruke, Bogutovačka banja stare i nove goste dočekala je u novom ruhu.

- Sa nedležnima smo se dogovorili da uzmemo banjsko kupatilo u zakup dok se status banje ne reši. Jesenas je urađena kompletna rekonstrukcija ženskog kupatila, tokom proleća i muškog, tako da ovaj objekat izgleda lepše, komfornije i funkcionalnije nego ikada pre. Uložena su velika sredstva i rad, ali ne žalimo. To je naš dug prema banji, odakle smo obojica, njenim meštanima i gostima koji su decenijama ovde ostavljali svoj novac. Drugo je pitanje kako je on korišćen, očigledno-ne na pravi način - rekao je Marjan za RINU.

Banjsko vrelo Bogutovac

Foto: RINA

Svih ovih godina kupatilo je nekako ipak radilo, jer bolesni ljudi nisu mogli da se pomire sa činjenicom da za svoju bolest ne mogu da nađu lek, ako već postoji u Bogutovačkoj banji. Meštani su sami čistili i održavali kupatilo kako bi banja opstala, a zarada od izdavanja smeštajnih kapaciteta zaživela.

- Mineralna voda Bogutovačke banje ima nemerljivu vrednost i jedinstvena je u Evropi. Svi koji pate od neurotičnog sindroma, psihoneuroze, migrena, neurotičnih glavobolja, neuralgija, mobilnosti vegetativnog nervnog sistema, posledica multiple skleroze,mogu potražiti pomoć u Bogutovačkoj banji. Posle ovog stresnog vremena proživljenog sa koronavirusom, desetak dana provedenih u Bogutovačkoj banji i zdravima će dobro doći da ne govorim o obolelima. Treba imati u vidu da ova banja s pravom nosi i naziv raj za živce - kazuje dr Srećko Milović, poznati kraljevački neuropsihijatar.

Podaci kažu da su mineralni izvori u Bogutovačkoj banji bili poznati još u antičkim vremenima. Stari Rimljani su sigurno uživali u blagodetima banjske vode. Isto tako, banja u Bogutovcu bila je poznata i našim srednjovekovnim vladarima jer se vrlo blizu nalazi tvrđava Maglič, unutar koje je nekada postojao srednjovekovni grad. Knez Miloš, koji je bio zagovornik razvoja banjskih lečilišta, naredio je da se u Beču 1834.godine uradi i analiza vode u Bogutovačkoj banji. Negde pred kraj 19. veka, doktor Marko Leko je uradio hemijsku analizu vode koja je potvrdila njena izvanredna svojstva u lečenju mnogih bolesti.

Pored neuropsihijatrijskih oboljenja lečenje mineralnom vodom ove banje daje odlične rezultate u lečenju srca, visokog krvnog pritiska i organa za varenje.

- Posećivala sam i druge naše banje ali i banjska lečilišta u Mađarskoj i nekim drugim zemljama, ali sam tek u Bogutovačkoj banji našla pravi lek za visok krvni pritisak i zato godinama sa suprugom dolazim ovde. Mi smo dugo radili u Nemačkoj, gde smo i penziju stekli, prošli smo mnoge evropske zemlje ali ovako bogastvo malo ko ima. Obradovali smo se što je i banjsko kupatilo dobilo izgled primeren banjskom lečilištu o kojem se puno zna i izvan naših granica - ističe Beograđanka Dana Đorđević.

Bogutovačka banja je po poseti još daleko od rekordne 1986. godine kada ju je tokom sezone posetilo oko 10.000 gostiju,ostvarivši više od 68.000 noćenja.Međutim, i meštani i gosti veruju da za bogutovački raj za živce dolaze bolji dani što je u najvećem interesu brojnih pacijenata i zemlje i sveta ,ali i meštana Bogutovca i njegove banje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • 63.

  8. oktobar 2022 | 13:29

  Pozdrav za drugara Pedju i restoran " Kod Mira". Prelep ambijent i vrhunska hrana u Bogutovackoj banji. Tradicionalna kuhinja u etno restoranu. 10+

  1
  0

  Podelite komentar

 • Jelka Slavulj

  13. februar 2023 | 18:47

  Bog. Banja je stvarno vrlo lekovita za sve bolesne od mnogih bolesti. Od male dece do stogodišnjaka mogu se Kupati bez problema. Ja već punih 40 godina koristim kupanje i sačuvala sam zdravlje i vitalnost. Hvala Bogu i Bogutovačkoj Banji.

  0
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok