≫ 

"Majka rekla da dete jedva čeka da viđa oca": Vuletić saopštio sve o nadzoru Centra za socijalni rad u Vršcu

- Pokrajinski sekretarijat će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima, i na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja preduzeti sve mere u skladu sa zakonom, kako bi se utvrdilo pravo stanje stvari u ovom predmetu. Što podrazumeva i prekršajne i krivične prijave, i inicijativu za smenu - rekao je Predrag Vuletić

  • 19
Petra Budimirović, Pokrajinski sekretarijat, Vršac Foto: Nikola Bilić, Privatna arhiva

U holu Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić održa je danas konferenciju za medije nakon obavljenog nadzora u Centru za socijalni rad Vršac, koji je sproveden povodom ubistva maloletne devojčice Petre Budimirović, kojoj je presudio otac Marko B., posle čega je digao ruku na sebe u Vršcu 4. oktobra ove godine.

Vuletić je na početku obraćanja izjavio saučešće porodici, a zatim je ispričao sve o nadzoru koji je sproveden u Centru. Rekao je i da je majci nuđena pomoć za razvod braka a da je ona izjavila da nije spremna na to. Rekla je i da njen muž nije bio nasilan prema detetu, te i da je dete izjavilo da jedva čeka da viđa oca.

On je objasnio da je  sproveden nadzor centra u Vršcu od 5 do 7. oktobra, prikupljeni su svi podaci, 30. aprila 2022.

- Prijava nasilja u porodici isti dan obavešten centar, nasilje po izjavi majke traje više godina od kraja 2017. godine. Živeli su u kući porodice žrtve. Izrečena je hitna mera udaljenjani stana i zabrana prilaska 48 časova. Osnovno javno tužilaštvo Vršac produžio mere istog dana na 30 dana - naveo je Vuletić.

4. maja je formiran stručni tim, zbog visokog rizika od ponavljanja nasilja u porodici, jer nasilje traje od 2018. Ostalo je nerešeno  pitanje viđanja deteta.

- 25.maja, sačinjena je tužba, obaveštena PS Vršac i OJT vršac, dato mišljenje da postoji visok rizik. 27. maja OJT vVšac određene mere zabrane prilaska do pravosnažnosti okončanja krivičnog postupka. Nasiilje se karakterise kao psihičko, psihološko, ekonomsko i fizičko - naveo je Vuletić.

On je kazao i da je 2. juna izjavila da otac nije bio nasilan prema detetu i da dete jedva čeka da viđa oca.

- To je izjavila voditelju slučaja iz Centra za socijalni rad - kazao je Vuletić.

Narednog dana. 3. juna stupila je sudska zabrana prilasdka na godinu dana, ne više od 300 metara.

- Žrtvi je rečeno da će imati pravnu pomoć za razvod braka. Ona je rekla da u tom trenutku nije spreman za taj postupak.  Posle toga se nije javljala centru - kazao je Vuletić.

Dan nakon ubistva, dakle 5. oktobra, Osnovni sud izdao je na zahtev Centra potvrdu da nikada nije podnet zahtev za razvod braka.  Nije vršen ni postupak biranja modela viđanja deteta.

- Pa su zato oba roditelja imala pravo na viđanje - objasnio je Vuletić.

Marko B. je 27. septembra uslovno osuđen na godinu dana sa rokom provere od 3 godine po odluci Osnovnog suda zbog nasilja.

- Svakako se mora uzeti u obzir da ako je majka žrtva nasilja u porodici deca ili dete uvek potencijalna žrtva i da za to odgovornost preuzimaju sve relevatne institucije . Takođe, se ne sme zanemmariti činjenica da rizik od ponovnog nasilja raste, nakon pokretanja sudksih postupaka, ili donošenja sudksih presuda, te se u tim situacijama mora pojačati zaštita žrtve i potencijanih žrtvi to jest dece i deteta  - kaže Vuletić i  dodao da je ovde reč o jednom veoma komleksnom predmetu koje se završilo sa kobnim posledicama po jedno dete a prava dece su osnov sistema zaštite pravbog sistema svake države:

- Pokrajinski sekretraijat će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima, i na osnovu utvrđenoh činjeničnog stanja preduzeti sve mere u skladu sa zakonom, kako bi se utvrdilo pravo stanje stvari u ovom predmetu. Što podrazumeva i prekršajne i krivične prijave, i inicijativu za smenu, sve ono što je potrebno, narednih dana naš kolegijum, naš stručni tim će odluči o tome.

Kako je naveo najveći problem je bio u razmeni informacija između MUP-a, tužilaštva i Centra za socijalni rad.

Na konferenciji je rečeno i da dete nije bilo prisutno kada se dešavalo nasilje, te da je to i majka izjavila.

Petru Budimirović (2) u utorak oko 15 časova u stanu u Vršcu ubio je otac Marko (35), pa presudio sebi vešanjem.

Video: Majka ubijene devojčice smogla snage da se obrati ljudima na protestu ispred Javnog tužilaštva

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    10. oktobar 2022 | 09:58

    Ovi sad hoće da se izvuku izjavom deteta od 2 godine da želi videti tatu.......ej pozivaju se na dete od 2 godine.........

  • Marija

    10. oktobar 2022 | 10:46

    Odgovornost je na Centru za socijalni rad, a kao i uvek, odgovornost prebacuju na clanove porodice, u ovom slucaju na majku! Majka nije strucno lice i ne moze da donosi dijagnoze i odlucuje, to je posao strucnog lica! Bili su duzni da provere oca jer je ovde u pitanju nasilje u porodici! Dete nije smelo da se vidja bez nadzora sa psihicki bolesnom osobom!!!

  • SVM

    10. oktobar 2022 | 10:17

    Pa kako može dete od dve godine da kaže da jedva čeka da vidi oca. Dobro i da je to tačno,par puta čitam šta je rečeno kao danas,šta je učinjeno već sutra,zabrana prilaska,dozvola da vidi dete,nasilje od pet godina,traži pomoć,razvodi se,neće pomoć ,neće razvod. Razmuti pa prospi. Mnogo laži,mnogo čupanja. Nije ništa ovde urađeno kako treba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA