≫ 

Telegraf na popisu sa Aleksandrom, studentom koji dnevno popiše 30 stanova: "Na jedno pitanje građani zaneme"

Popis stanovništa traje do 31.oktobra 2022. godine.

  • 28

U Srbiji je pre deset dana, tačnije 1. oktobra počeo popis stanovništva, zbog kog je svakodnevno na terenu 15.000 od 17.500 obučenih popisivača, a među njima je  i Aleksandar Ostojić, student, koji je iskoristio javni poziv i priključio se popisivanju stanovništa. Ekipa portala Telegraf.rs izašla je na teren sa njim, kako bismo videli u kakvu se "avanturu" on to upustio, saznamo tok popisivanja, ali i šacnemo reakcije građana.

- Ja sam student, i ovo mi je bila odlična prilika da zaradim novac. Moram da kažem, da je ovo projekat koji dosta košta našu državu, i koji je pre svega potreban - počinje Aleksandar za Telegraf.rs sa kojim smo se našli u beogradskoj opštini Zvezdara.

Nekolicina građana, izrazila je negodovanje kada je u pitanju popis stanovništva, ali kod Aleksandra to nije bio slučaj.

- Reon koji ja radim je sjajan, ljudi su super i sarađuju. Dnevno popišem oko 30 stanova, a nije mi se dešavalo da nisu hteli da otvore ili da su bili neprijatni. Šta više, ugoste me kako treba i odgovore na sva pitanja.

Budući da anketa sadrži više desetina pitanja, tačnije 69 (od starosnog doba zavisi i broj pitanja) koliko to vremenski traje, i da li neko ne želi da odgovori na neko pitanje?

- Znate kako, nije se dešavalo da ne žele da odgovore. Obično mi odgovore na sva pitanja, ali po pravilu imaju pravo da ne daju svoj odgovor na tri pitanja. Za sada, nisam imao takvo iskustvo i svi su bili zaista spremni na saradnju. Postoji samo jedno pitanje, koje kada ih pitamo ostanu nemi, a to je da li imaju nužnik. Takođe, imamo pitanja vezana za poljoprivredu i da li se neko bavi tim poslom, ukoliko je odgovor negativan, preskače se oko deset dodatnih pitanja, što smanjuje ukupan broj pitanja - priča Aleksandar, i dodaje:

- Upravo sada idemo svi zajedno da se lično uverite koliko su naši građani divni ljudi. Da naglasim, ako niste kod kuće, popisivač poseti vašu adresu nekoliko puta, nakon toga ostavljamo papir, gde su vam instrukcije kome da se javite kako biste se naknadno pospisali.

Uputili smo se na Zvezdaru, gde nam je vrata svoje porodične kuće, otvorila Svetlana koja se, slučajno, preziva isto kao i naš popisivač. Dočekala nas je sa osmehom.

Nisu gubili vreme. Odmah su počeli sa anketom koja je nakon nekoliko minuta bila popunjena, a onda je i Svetlana podelila svoje utiske sa nama.

- Ovo je sve korektno, nemam nikakvih zamerki. Smatram da svako od nas ima obavezu da ispoštuje popisivača i ovaj projekat. Pitanja nisu strašna, ima ih malo više, ali to je sve u redu. Oduvek se popisivalo stanovništvo, ne vidim zašto bi sada nekome to bio problem? Savetujem svima da popisivačima otvore vrata - kaže nam Svetlana.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je, po sadržaju i obimu, najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje koje se sprovodi u skoro svim zemljama sveta, na svakih deset godina. Popisom se, da podsetimo, obezbeđuju potpuni i kvalitetni statistički podaci o stanovništvu, njegovoj starosnoj i polnoj strukturi, obrazovnoj i bračnoj strukturi, o ekonomskoj aktivnosti, o strukturi domaćinstava i porodica i o stambenom fondu.

Inače, prema poslednjim podacima, istaknutim na sajtu Popis 2022. u Srbiji je do danas popisano više od 2,1 milion građana u okviru popisa tanovništva, stanova i domaćinstava, koji je počeo 1. oktobra i traje do 31. oktobra.

Video: Za 6 dana u Srbiji popisano 1.350.000 građana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    10. oktobar 2022 | 23:36

    Ovo je daleko od popisa pravog!!! Ovo je totalna provera i kontrola naseg naroda. Brisel finansira. Ej zamisli pitanje koliko soba imate ili za seljaks koliko krava?! Znaci popisuju i krave

  • Zlizo

    10. oktobar 2022 | 22:35

    Ceo svet je jedan marketing i statistika.Kakvo im je to pitanje JEL ZNATE DA RUKUJETE KOMPJUTEROM.Nije bio ovo popis stanovnistva.

  • Mudrac

    10. oktobar 2022 | 23:03

    Ovo su pitanja čiji odgovori zanimaju EU a ne Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA