Kako da zaštitimo decu, šta se dešava Amber alertom: Ovog meseca 7. konferencija "Beobednost i odgovornost"

Konferencija je organizovana sa željom da se stručnjaci u našoj zemlji upoznaju sa primerima dobre prakse i najefikasnijim načinima pružanja pomoći deci koja su pretrpela traumu, odnosno bilo koji vid zlostavljanja, bilo da je reč o vršnjačkom, seksualnom, porodičnom ili bilo kom drugom nasilju

  • 1
konferencija bezbednost i odgovornost Foto: Centar za nestalu i zlostavljanu decu

Sve masovnija upotreba interneta i tehnologije, u sve mlađem uzrastu, prisilila nas je kao društvo da na novonastale izazove, ali i pretnje, reagujemo brzo i hitno, kako bismo sprečili štetu koja može lako da se dogodi. Deca su najranjiviji deo društva i kao takvi su najčešće žrtve zlostavljanja.

Upravo zbog potrebe da se o novim načinima prevencije nasilja i tretmanima prilagođenim žrtvama konstantno uči, organizovana je konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2022" u organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu decu koja će biti održana 13. oktobra. Na konferenciji će stručnjacima iz naše zemlje biti pružena prilika da prisustvuju edukacijama koje će držati visoko kvalifikovani stručnjaci iz zemlje i sveta.

Neki od govornika su predstavnici Federalnog istražnog biroa (FBI, SAD) koji će govoriti o trenutnom stanju na internetu kada se priča o zlostavljanju dece i sprovođenju istrage. Predstavnica kompanije GOOGLE edukovaće prisutne o alatima za bezbedno korišćenje interneta. Predavanja na goruće teme koje se tiču dece i savremenog roditeljstva održaće i predstavnici Fondacije Novak Đoković. Kako raditi sa decom koja su doživela traumatsko iskustvo objasniće organizacija Zero Abuse Project, a potom će se na istu temu nadovezati i Dr sci med Sarah Zorica Mitić, koja je svoje metode isceljenja trauma prenela i

implementirala u mnogim državama, između ostalih i u Turskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

Amber Alert u Srbiji

Deo Konferencije biće posvećen i Amber Alertu - gde će stručnjaci još jednom skrenuti pažnju na to koliko je ovaj sistem važan, a predstavnica Centra za nestalu i zlostavljanu decu će rezimirati dokle se sa uvođenjem Amber Alerta stiglo u našoj zemlji.

Posebna pažnja biće posvećena temi rada sa decom u riziku gde će prisutni govornici izložiti izazove, prepreke ali i pozitivna iskustva i dostignuća na ovom polju, sve sa ciljem da se rad sa decom koja pripadaju ovoj grupi u Srbiji unapredi.

Konferencija je organizovana sa željom da se stručnjaci u našoj zemlji upoznaju sa primerima dobre prakse i najefikasnijim načinima pružanja pomoći deci koja su pretrpela traumu, odnosno bilo koji vid zlostavljanja, bilo da je reč o vršnjačkom, seksualnom, porodičnom ili bilo kom drugom nasilju. Takođe, jedan od ciljeva je i da se stučnjaci u našoj zemlji ohrabre i motivišu da rade na prevenciji zlostavljanja.

Prijave za učešće su u toku

Pre učešća potrebno je najaviti dolazak popunjavanjem onlajn formulara. Sve informacije o konferenciji mogu se pronaći na zvaničnom sajtu Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

- Ostalo je još malo slobodnih mesta i pozivamo stručnjake iz oblasti pedagogije, psihologije, svakog oblika zaštite dece pa i same roditelje da se prijave i da ne propuste ovu jedinstvenu priliku za edukaciju - kaže za Telegraf.rs Igor Jurić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    10. oktobar 2022 | 16:44

    Са оваквим законом и са оваквим размишљањем народа деца су препуштена манијацима и убицама ! Сваки силоватељ после одлежане робије поново силује уместо да га неко од мушких чланова породице силоване особе не поломи руке и ноге, трајно га лиши чула вида и слуха да такав не представља опасност по околину ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA