≫ 

Sprečimo novu tragediju: Telegraf traži zajedničku bazu podataka Centra za socijalni rad, tužilaštva i MUP-a

U slučaju u Vršcu, izostala je komunikacija Centra za socijalni rad, policije i tužilaštva

  • 8
Inicijativa Telegraf.rs, porodicno nasilje, Centar za socijalni rad, tužilaštvo, MUP Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Nezapamćena tragedija koja se dogodila prošlog utorka u Vršcu, kada je Marko Budimirović ubio svoju dvogodišnju ćerku Petru, a zatim presudio i sebi, samo je jedan u nizu slučajeva koji je pokazao da u praksi izostaje komunikacija između institucija oko predmeta koji bi trebalo da budu zajednički, i da u njima budu koordinisani. 

Konkretno, u ovom slučaju, kako je danas izjavio pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, izostala je komunikacija Centra za socijalni rad u Vršcu, tužilaštva i policije.

Vuletić je izjavio da će oni podneti inicijativu da se smeni direktorka Centra za socijalni rad u Vršcu, kao i da se izmeni Zakon o nasilju u porodici.

Na pitanje našeg novinara da li će biti predloženo formiranje krovne organizacije koja bi kontrolisala rad sva tri činioca, Vuletić nije mogao da nam da precizan odgovor, jer je ovo pitanje veoma opširno. Takođe je rečeno da svaki činilac ima svoj posebni nadzorni organ koji će utvrditi propuste iz svoje nadležnosti.

S obzirom na to da ovo nije prvi put da izostane preko potrebna komunikacija ove tri institucije, portal Telegraf.rs pokreće inicijativu da se formira krovna organizacija koja bi kontrolisala rad ove tri institucije, kao i da se napravi jedinstvena baza podataka i da u svakom momentu u vezi sa svakim predmetom, kada je fizičko nasilje u porodici u pitanju, tužilaštvo ima uvid u podatke MUP-a i Centra za socijalni rad, MUP u uvid podatke Centra i tužilaštva, a Centar u ono što rade MUP i Tužilaštva. Sve da bi se sprečilo da nam se ponovi Petra.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević za Telegraf.rs kaže da je ova neophodna komunikacija predviđena i Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

- Previđeno je da se sastaju jednom mesečno. Generalno, oni treba da komuniciraju i kada god imaju neki sporni slučaj oni o tome treba da raspravljaju. Da vide šta je čija nadležnost, da bi dali predlog... Očigledno je da u ovom slučaju te komunikacije nije bilo... Na tim sastancima, koji su previđeni Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, treba da se sastanu svi - policija, tužilaštvo i radnici Centra - kaže Stanojević i dodaje da u mnogim mestima da komunikacija ne izostaje, ali da tako treba da bude svuda.

Nezapamćena tragedija dogodila prošlog utorka, 4. oktobra, u Vršcu. Marko Budimirovićj e oko 14 časova u stanu, koji je iznajmljivao u višespratnici u Ulici vojnički trg 18, najpre udavio svoju ćerku, a zatim se obesio.

Njihova beživotna tela pronašla je policija nakon prijave devojčicine majke Suzane da je dobila uznemirujuću poruku od bivšeg supruga. Pre zločina supruzi Suzani je posalo poruku - "ubiću dete, pa sebe".

Na današnjoj konferenciji za novinare pokrajinski sekretar Predrag Vuletić naveo je da brakorazvodna parnica između supružnika nije bila pokrenuta, da je majka rekla da nije spremna za to, da je izjavila da otac nije bio nasilan prema detetu, i da dete jedva čeka da viđa oca. 

Naglašeno je i da je bilo propusta u radu, te da ako je neko u porodici žrtva nasilja, i svi ostali su potencijalne žrtve. 

Još jednom ovde prenosimo hronologiju događaja, nakon koje je došlo do toga da se jedan život, prerano ugasi. 

30. april 2022. - Žrtva je prijavila policiji u Vršcu nasilje u porodici, a policija je istog dana obavestila Centar za socijalni rad u ovom gradu. Ovo je bilo prvo saznanje o nasilju u ovoj porodici. Posle ove prijave došlo se do saznanja da nasilje traje više godina, od početka zajednčkog života supružnika, odnosno od kraja 2017. godine. Utvrđeno je da su od početka zajedničkog života oni živeli u kući porodice žrtve, odnosno oni su živeli na spratu, dok je porodica žrtve živela u prizemlju objekta. Pre ovog datuma žrtva nije bila na evidenciji centra. Procenjen je visok rizik od strane policije. Tog dana izrečenja je mera prilaska i komunikacije sa žrtvom na 48 sati, a istog dana Osnovni sud na predlog Osnovnog javnog tužilaštva, produžava hitne mere na 30 dana., odnosno do 1. juna 2022. godine.

4. maj 2022. - Centar za socijalni rad u Vršcu je formirao stručni tim koji podrazumeva voditelja slučaja, supervizora i pravnika koji je pružao žrtvi psihosocijalnu, savetodavnu, materijalnu i pravnu podršku u sačinjavanju tužbe za izricanje mera zaštite od nasilja.

5. maj 2022. - Slučaj je razmatran na grupi za koordinaciju i saradnju kojom rukovodi OJT u Vršcu, koje ima i koordinatrsku ulogu u sprečavanju nasilja u porodici. Grupu čine predstavnici OJT, Policijske uprave i Centra za socijalni rad. U zapisniku se navodi da postoji visok rizik od ponavljanja nasilja u porodici, jer postoje poremećeni partnerski odnosi i da nasilje po izjavi žrtve traje više godina. Ostaje nerešeno pitanje viđanja sa maloletnim detetom. Donet je plan zaštite i podrške kojim su određene obaveze svih navedenih subjekata. Centar je imao obavezu da upozna žrtvu o načinu postupanja u slučaju nasilja u porodici.

25. maj 2022. - Sačinjena je od strane centra, tužba za određivanje mera zaštite od nasilja u porodici. Centar je pismenim putem obavestio Policijsku stanicu Vršac i OJT o preduzetim merama, i dao je mišljenje da postoji visog rizik od daljeg vršenja nasilja u porodici. 27. maja Osnovni su u Vršci je doneo rešenje kojim se određuju mere zabrane prilaska i komuniciranja koje mogu trajati do okončanja postupka.

30. maj 2022. - Centar na zahtev Osnovnog suda u Vršcu, sačinjava mišljenje u kom se nasilje karakteriše kao fizičko, psihičko, psihološko i ekonomsko. U mišljenju se navodi da je procenjeno da su odnosi trajno poremećeni i da nasilje traje duži period, da žrtva oseća strah, te da postoji visok rizik od ponavljanja nasilja.

2. jun 2022. - Centar je kontaktirao žrtvu i realizovao savetodavni rad, zbog pripreme i osnaživanja žrtve za predstojeće ročište koje je zakazano za dan kasnije. Voditelj slučaja je sa žrtvom vodio razgovor o njenoj maloletnoj kćerki, koja živi sa njom i čije poveravanje nije regulisano. Voditelj je dobio usmene informacije od majke, da dete uredno viđa oca, a da ga preuzima njena majka odnosno baka deteta. Otac dete obično viđa oko 17 časova kada se vraća sa posla. U tom trenutku nije bila spremna da pokreće još jedan postupak, jer se ne oseća dovoljno spremno, te da ide na psihosocijalni tretman, a da će postupak razvoda braka pokrenuti kada na to bude spremna. Tada je navela da otac nije bio nasilan prema ćerki i da dete nije bilo pristuno kada je nasilje vršeno, te da ne želi da mu uskraćuje viđanje sa detetom jer je dete jedva čekalo da vidi oca. Majci je rečeno da obavesti Centar o ishodu suđenja.

3. jun 2022.  - Doneta je presuda kojom se počiniocu zabranjuje približavanje žrtvi na udaljenosti ne manjoj od 300 metara kao i uznemiravanje svake vrste i komunikaciju na period od godinu dana. Ovog dana žrtva je došla u Centar da obavesti voditelja slučaja da je parnični postupak završen i da je sud doneo mere. Tada je navela da se oseća dobro, i da počinilac nasilja nije bio prisutan na sudu. Njoj je taj dan rećeno da će joj biti pružena pravna pomoć ukoliko želi da pokrene razvod braka. Žrtva je na ovo rekla da u aktuelnom trenutku nije na to spremna. Žrtva nasilje se posle ovog datuma više nije obraćala Centru za pomoć. Centar nije imao saznanja da počinilac krši mere niti da je pokrenut postupak razvoda braka.

27. septembar 2022. - Osnovni su u Vršcu donosi presudu da je počinilac nasilja kriv za krivično delo nasilje u porodici, i da mu se izriče uslovna osuda i utvrđuje kazna zatvora u trajanju od godinu dana, koja se neće izvršiti ako u roku od tri godine ne izvrši novo krivično delo. Izriče se obavezno psihijatrijsko lečenje na slobodi koje će trajati dok postoji potreba, ali ne duže od tri godine. Centar nije imao saznanja o toku navedenog kivičnog postupka, niti da je isti okončan, a tome je saznanja dobio tek nakon tragičnog događaja.

4. oktobar 2022. - Otac Marko B. ubio je maloletnu ćerku Petru, a potom je izvršio samoubistvo.

5. oktobar 2022. - Dan posle ubistva, Osnovni sud u Vršcu na zahtev Centra, izdaje potvrdu koja ide u prilog tome da nije pokretan postupak za razvod braka. Centar nema ovlašćenja da ograničava lične odnose roditelja i deteta bez sudske presude, pa samim tim Centar nije mogao da poveri dete ocu. Centar za socijalni rad nije vršio postupak poveravanja deteta, niti je predlgao model viđanja deteta sa ocem, jer postupak za razvoj nije ni pokrenut pred nadležnim sudom. 05 - 07. oktobra izvršen je nadzor Centra za socijalni rad i utvrđeme su određene manjkavosti, koje se pre svega odnose na to što dete nije bilo uključeno u postupak kao potencijalna žrtva iako postoji obaveza da se to uradi. Takođe uočen je problem u komunikaciji sa drugim činiocima u postupku.

Video: Dve devojčice tokom protesta prišle i čvrsto zagrlile uplakanu majku devojčice koju je ubio otac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimero

    10. oktobar 2022 | 20:53

    Ideju podržavam sto posto samo me interesuje šta da radimo za lažno prijavljivanje nasilja u porodici. Sada se sve žene vade na nasilje u porodici prilikom razvoda. Govorim iz ličnog iskustva. Moja supruga ne živi u Srbiji već 6 godina i u tužbi za razvod braka se pozvala na nasilje u porodici. Kada sam otišao su socijalnu službu tamo su me gledali kao ubicu i nisu mi dozvolili da iznesem dokaze već su mi rekli da njih istina ne interesuje. Da napomenem da je to bilo u Zemunskom socijalnom. Da još napomenem da nemam nikakvu prijavu u supu niti bilo kakvu prijavu za bilo kakav prekršaj. Mislim da su žene ovim zakonom mnogo favorizovane i da se treba utvrditi krivična odgovornos za lažno prijavljivanje nasilja. Govorim iz ličnog iskustva a iz razgovora sa advokatom sam saznao da se sada sve žene vade na nasilje. Ne kažem da nema nasilja i to je grozno i da se tome mora stati na put kao i lažnom prijavljivanju nasilja.

  • Podrska Telegrafu

    10. oktobar 2022 | 20:49

    Podrska Telegrafu u vezi ovakvih zalaganja, humanitarnih akcija i sl. Nazalost svuda gde su nesposobni uhlebi omanuli, ljudi mora sami da odrade njihov posao na temeljan nacin.

  • Radmila

    11. oktobar 2022 | 05:36

    Naravno da zena nije spremna da ide u suceljavanje. Dosta joj je njene muke i jos da ide kroz vjetrenjace birokratije. Japan je to shvatio i omogucio zenama anonimni zivot na drugim lokacijama ekspresno. Stan, posao, nova imena, licni dokumenti, sve automatski dobija takva zena u Japanu. A da je moglo drugacije, npr birokratijom krovnih organizacija (citaj utopijom), Japan bi to uradio. Taj koji se za to zalaze ne poznaje psihu zrtava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA