≫ 

Mlađan je prvi rešen slučaj krađe beba u Srbiji: "Supruga i ja se pitali šta ako nam se deca sretnu i zaljube"

Mlađan Radivojević, tokom života je bio ubeđivan da ga je majka po rođenju odbacila * Pre godinu dana saznao je da to nije istina, i da je on, zapravo, ukradena beba iz porodilišta u Kruševcu

  • 14
Mlađan Radivojević Foto: Privatna atrhiva

- Tražio sam ženu koja me je rodila i ostavila, kojoj ću sasuti sve u lice, reći joj da sam i bez nje bio voljen. A, danas tražim majku od koje sam možda otet, koja me je želela i patila kada su joj rekli da sam kao beba umro - ovako za Telegraf.rs počinje svoju životnu priču Mlađan Radivojević (40) iz Donjeg Adrovca kod Aleksinca, na čijim se papirima kao biološka majka vodi nepostojeća žena.

Ispostavilo se da je Mlađan, u stvari, ukredan beba iz porodilišta u Kruševcu, odmah po rođenju 3. marta 1981. godine.

Od prvog dana života, naime, Mlađana prate teške okolnosti. Sve freme je menjao ime i prezime, dok mu udomitelji nisu dali ime i njihovo prezime. Da je usvojen, rekli su mu još kao malom, ne menjajući istinu za ljubav i pažnju. Nikada ga nisu izdvajali, čak ga je i familija prihvatila kao sina jedinca. Voleli su ga koliko i ostalu decu svoje krvi.

No, ko je žena koga ga je rodila? To je Mlađana počelo da kopka kada je i sam postao roditelj.

- Tek nedavno sam krenuo u potragu. Ima troje dece, a po papirima sa usvojenja znao sam da mi je majka, takođe, iz okoline Aleksinca. Supruga i ja smo se zapitali - šta ako naša deca sutra sretnu decu mog brata ili sestre, pa se, ne daj Bože, zaljube? Rešili smo da pronađemo tu ženu, ali krišom od moje majke Verice, da je ne povredimo - kaže Mlađan.

Video: Ovo je priča Mlađana, usvojenika iz Aleksinca koji sumnja da je otet kao beba

Želeo je da ženi, koja ga je rodila i ostavila kao bebu "saspe sve u lice". Taj cilj se promenio kada je, pomoću Udruženja za istinu i pravdu o nestalim bebama, došao do svojih najranijih dokumenata i shvatio da žena koja ga je navodno rodila, Snežana Stojanović, rođena Milojević, zapravo ne postoji.

Prema rečima Radiše Pavlović, člana Republičke komisije za nestale bebe, Mlađanova biološka majka Milica Milojević (70) javila se sa ciljem da pronađe svoje dete.

- Ona se nama javila i mi smo krenuli istog trenutka u potragu. Našli smo Mlađana i njegovu majku, i upoznali smo ih, a tada je počelo klupko da se odmotava - priča Radiša za Telegraf.rs.

U krađi učestvovalo više institucija 

Uradili su DNK analize, a onda čekali pravdu i priznanje države punih godinu dana.

- Mi smo uradili DNK analize privatno, koje su potvrdile da su oni majka i sin. Tu nije bilo greške, ali tužilasštvo nije htelo da ih prizna. Nakon velikih zalaganja, istraživanja, desilo se to da nam je sud tražio ispitivanja DNK profila, koji je obavljen u Zavodu za sudsku medicinu u Nišu. Čekali smo rezultate, a onda je po treći put potvrđeno da oni jesu majka i sin - navodi Radiša za naš portal.

Prema njegovim rečima, pokazalo se da su u bivšoj SFRJ, četiri državne institucije učestvovale u krađi Mlađana, kao i prikrivanju dokaza.

- Mlađan je ukraden iz porodilišta, i dodeljen kod jednog od dva brata, a jedan od njih nije mogao da ima decu i već je dve godine bio na spisku za usvajanje. U matičnim knjigama su zavedena dva imena majke, i ime oca. Mi smo došli do njih i tada je sve počelo da se rešava polako. Verica, koja je usvojila Mlađana, rekla nam je da su joj socijalni radnici doneli dete umotano u bolničku posteljinu i da su joj rekli, ako joj se ne dopada, da može da ga zameni - tvrdi Pavlović i nastavlja:

"Strina je sve znala, ali je ćutala"

- Porodica, koje je usvojila Mlađana, imala je u familiji neku ženu koja mu je bila strina.  Bila je zaposlena u policiji na izdavanju ličnih karata i pasoša. Sve ove godine, ona je Mlađanu pričala kako ga je rodila neka maloletnica, koja ga je ostavila. Oni su bili u jako dobrim odnosima, ali se nakon nekih saznanja taj odnos promenio, jer su svesno krili njegovo poreklo.

- Mi smo sve dokazali i upoznali smo Mlađana sa majkom. Oliver Stojković, koji je radio poslednje utvrđivanje majčinstva, dobijao je pretnje. Ne bih da iznosim sve do detalja, ali to što oni rade nije normalno. Ovo je jedan zločon, ukrasti majci dete, to je krvnički zločin. Napokon, pravda je stigla i država je priznala da je Mlađan ukradena beba. Imamo mi još dosta slučajeva, za koje imamo dokaze, ali dok do detalja ne budemo znali, nećemo se oglašavati. Ovo je jedna jako kompleksan tema, pipljiva i mora sve biti tačno do najsitnijih detalja. Sada očekujemo izvinjenje svih, i nadamo se da će nas neko pozvati, jer da nije bilo nas, ni ovaj slučaj ne bi bio rešen - naominje Pavlović.

Mlađan Radivojević je imao dirljiv suset sa majkom, nakon što je Udruženje predstavilo rezultate DNK u okviru njihovog istraživanja celog slučaja.

Put od saznanja da je usvojen, preko kruševačke bolnice, matičnih službi više gradova, sve do tužilaštva u tri grada - Nišu, Aleksincu, Kruševcu, bio je trnovit ali cilj je ispunjen - Mlađan se konačno sreo sa biološkom porodicom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoks

    12. oktobar 2022 | 09:49

    Koji monstrum treba da budeš da roditeljima ukradeš dete. Ovo se naravno zna odavno i svi ćute i prave se ludi, treba sve te doktore sestre i ostalu bagru koja je učestvovala da lepo objave slike imena prezimena i na bilborde da svi vide monstrume, ljude bez duše, ljude bez imalo savesti. Takvi ljudi ne zaslužuju da žive normalno nego u najgorim mukama.

  • Milojko

    12. oktobar 2022 | 09:04

    Da je zakona u ovoj drzavi pa da se odgovornima sudi kao najgorim ubicama i zlocincima, monstrumi…. E upropastise zivot deteta, majke, brace, sestre….. i niko da odgovora kao ceka se izvinjenje, koje bre izvinjenje ovo je za streljanje …

  • Dr

    12. oktobar 2022 | 09:32

    Sad pritisnuti doktore i sestre koji su učestvovali u kradji da kažu imena ostalih beba koje su ukrali. Nije mi jasno kako su mogli da žive sa tim? Gde će im duša? Za njih nijr ni pakao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA