≫ 

Današnji tmuran dan nije uvod u pravu jesen: RHMZ najavljuje preokret vremenskih prilika

Miholjsko leto još nije na izmaku

  • 0
Miholjsko leto u Novom Sadu Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Današnji prohladan i tmuran dan ne najavljuje kraj lepog vremena, a period miholjskog leta neće se završiti sa sutrašnjim praznikom Miholjdanom.

"Za vikend i početkom sledeće nedelje ponovo se očekuje suvo, stabilno i toplije vreme sa dnevnom temperaturom od 20 do 25 stepeni u većini mesta", navedno je u aktuelnoj najavi RHMZ.

- Pojava perioda suvog, toplog i uglavnom sunčanog vremena, sa temperaturama iznad proseka, koji se javlja od sredine septembra do sredine novembra, u narodu se naziva Miholjsko leto. Ovaj period se najčešće javlja tokom oktobra u delu meseca koji je stabilan, suv i sa temperaturama iznad proseka za određenu dekadu meseca. Ukoliko se ovakav period toplog i stabilnog vremena javi u novembru tada se još naziva "zlatna jesen". Moguća je pojava nekoliko perioda Miholjskog leta u toku iste jeseni. Miholjsko leto može početi ranije ili kasnije tokom jeseni i trajati kraće, ili duže - rekao je ranije za Telegraf.rs prof. dr Jugoslav Nikolić, diplomirani meteorolog.

Od kada postoje instrumentalna merenja, prema njegovm rečima, najduže Miholjsko leto u Beogradu, u trajanju 37 dana, zabeleženo je od 25. septembra do 31. oktobra 1907. godine. Najtopliji oktobar imali smo 2019. godine kada je Miholjsko leto trajalo od 9. do 28. oktobra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA