• 1
 ≫ 

Proširuje se zaštićena zona Palićkog jezera: Priobalje postaje deo Parka prirode "Palić"

 ≫ 

U pitanju je kompletno priobalje 3. i 4. sektora, od 6 do 20 metara uz obalu

  • 1
Palićko jezero

Foto: Marko Jovanović

Priobalje Palićkog jezera uskoro treba da postane zaštićeni deo Parka prirode "Palić".

Posle završenog javnog uvida i drugih procedura u vezi sa nacrtom predloga Odluke o proglašenju zaštićenog područja Park priorde "Palić", zaštićena zona proširiće se za nešto više od 12 hektara, piše Subotica.com.

- Iako je Park prirode "Palić" zaštićeno područje već više decenija, pod zaštitom je bila samo površina vode i neki delovi poput Velikog parka. Međutim priobalje koji u sebi sadrži najvrednija staništa nije bilo pod zaštitom - objašnjava Žika Reh.

- Posle velikog broja aktivnosti koje smo zadnjih godina radili na eksproporijaciji zemljišta i na uspostavljanju zaštitnog pojasa oko jezera, konačno smo u prilici da stavimo pod zaštitu i taj deo, što će mnogo olakšati upravljanje i omogući će da u priobalju deluje čuvarska služba upravljača a isto tako da se tu realizuju i nastave različiti projekti poboljšanja biodiverziteta. Prethodna revizija zaštite je urađena pre devet godina, imamo znatno bolje stanje kada je u pitanju biološka raznovrsnost Palićkog jezera i njegove okoline, a sada su nam ciljevi da zaštitimo neke nove vrednosti koje je ovo zaštićeno područje dobilo.

U pitanju je kompletno priobalje 3. i 4. sektora, od 6 do 20 metara uz obalu. Površinski područje možda nije veliko, ali je od izuzetnog značaja.

- Završili smo reviziju zaštićenog područja Palićkog jezera. Park prirode "Palić" je zaštićen od 1996. i ovo je već druga revizija koji sada radimo zbog dobrih rezultata i mnogo dobrih akcija, obalni pojas je formiran i on je van granica zaštićenog dobra. Da bi na tih 12 hektara novih zelenih površina priključili zaštićenom dobru došlo je do izmene granice i režima, na nekim mestima smo male delove priobalja stavili pod strožiji režim zaštite i jer se otkrilo da su veoma važna gnezdilišta za ptice i staništa neki nekih drugih zaštićenih vrsta - ističe Klara Sabadoš, stručnjak za zaštitu prirode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

- Površine zaštićenog dobra na kojima su zelene površine i na kojima želimo da uspostavimo zelene površine za proširenje Zoo vrta koje je u dugoročnom planu, isključene su neke parcele na kojima je započeta izgradnja sportskih objekata ili su namenjeni za tu svrhu.

Kada odluka o proširenju zaštitnog pojasa bude zvanično doneta, upravljač JP "Palić Ludaš" moći će da nastavi sa započetim aktivnostima.

- S obzirom da će zaštićeno područje biti povećano i da će priobalje biti njegov deo, mi ćemo sada moći da radimo projekte revitalizacije koji su izuzetno značajni. Kao što je revitalizacija vlažnih staništa vodenim bivolima, podolskim govedima. Već je u planu da u narednom periodu proširimo ispašu i tako ćemo proširiti staništa gde su vlažne livade na račun trske koja je tamo bila u prošlosti - dodaje Sandra Čokić Reh, rukovodilac sektora zaštite u JP "Palić Ludaš".

- Proširenjem će upravljač mnogo lakše moći da upravlja zaštićenim područjem jer će imati nadležnosti na teritoriiji koja je povećana a moći ćemo da obavljamo aktivnosti i zbog same preraspodele stepena zaštite i kompaktnosti zaštićenog pojasa, tačnije probalja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok