Prekršaji u saobraćaju opterećuju sud, potrebno mnogo strogih sudija: Kako izriče kazne vozačima jedan takav?

Prema Zakonu o prekršajima, kada je reč o teškim prekršajima i postoji opasnost da posle neće moći da se sprovedu kazna i sankcije, ili da će oni ponoviti prekršaj, postupak se odmah okončava i izriče osuđujuća presuda

  • 0
Sudija za prekršaje Đuro Pavlica Foto: Nikola Bilić, Printskrin: RTS

Za vikend se dogodila teška nesreća na Pančevačkom putu u Beogradu. Prizor na mestu udesa bio je zastrašujući, a čak 10 vatrogasaca moralo je da seče vozilo kako bi izvukli tela. Vozač automobila koji je izazvao ovu nesreću učestvovao je u 12 udesa, od kojih je šest izazvao, a čak tri puta mu je oduzimana vozačka dozvola. Da li bi oštrija kaznena politika smanjila broj mrtvih na putevima Srbije?

Sudija za prekršaje Đuro Pavlica kaže da ima mnogo osoba koje prave teške prekršaje i oni opterećuju sud velikim brojem predmeta.

- Teško izlazimo na kraj s njima, reč je o asocijalnim licima u svakom segmentu života, mnogo krivičnih dela čine, ali ne možemo da izreknemo mere pre sudskog postupka, a on traje, potrebno je da se preduzme mnogo radnji, a za to treba i mnogo vremena -  rekao je sudija Pavlica u Beogradskoj hronici na RTS.

Rok za prekršajni postupak je dve godine. Najpre policija sakuplja, obrađuje podatke i podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, to se zavodi u sudu, dostavlja sudiji, on ispituje zahtev. Za sve to vreme, okrivljeni upravlja vozilom.

- Ako je sve u redu, sudija zove okrivljenog, on onda ne primi poziv, pravda se da je imao dijareju, koronu, da je bio na godišnjem odmoru. Onda ide drugi poziv, on se ne odaziva, izdaje se zatim naredba da se privede. Policija potom ne može da ga pronađe, sledi potraga. Nekad ga pronađu za nedelju dana, nekad za 10 meseci. Kada ga pronađu, to lice dolazi u sud i kaže da to nije tačno, da nije upravljao vozilom, kažu da imaju svedoke, traže suočavanje sa policijskim službenikom -  pojašnjava sudija.

Ističe da bi iste mere i sankcije trebalo da važe za iste slučajeve, kako u dežurnoj službi u Savskoj, tako i u redovnom postupku. Objašnjava da je suština postupanja u Savskoj skraćeni postupak.

Prema Zakonu o prekršajima, kada je reč o teškim prekršajima i postoji opasnost da posle neće moći da se sprovedu kazna i sankcije, ili da će oni ponoviti prekršaj, postupak se odmah okončava i izriče osuđujuća presuda.

"Kažnjeno lice mora da plati novčanu kaznu odmah, ili ako mu je izrečena kazna zatvora, odmah ide na odsluženje kazne, bez obzira na to što presuda još nije pravosnažna, s tim što okrivljeni ima posle pravo na žalbu -  rekao je sudija Pavlica.

Kakve kazne izriče sudija Pavlica

Govoreći o ličnom iskustvu tokom dežurstava u Savskoj, sudija Pavlica kaže da je imao više predmeta nasilničke vožnje, vožnje bez dozvole, pod dejstvom narkotika.

- Kazne su velike, sve sam propisivao u propisanoj granici, nisam ublažavao. Za nasilničku vožnju kazne se kreću od 120.000 do 140.000 i kumulativno s njom se izdaje i kazna zatvora. Nekima sam davao i 60 dana zatvora i po 140.000 novčanu kaznu. Oni nisu odmah u prilici da plate i ja sam novčanu kaznu pretvorio u 30 dana zatvora i to je zajedno 90 dana zatvora - rekao je sudija.

U jednom slučaju okrivljeni je upravljalo vozilom Nemanjinom ulicom, išao od Slavije ka Železničkoj stanici sa 3,17 promila alkohola. U drugom slučaju, vozač je sa 3,26 promila alkohola vozio auto-putem, kada je izgubio kontrolu i vozilo se isprevrtalo.

Treba li nam idioten test

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da bi bilo dobro da i kod nas postoji idioten test, kakav postoji u Nemačkoj.

Osoba koja je tamo više puta načinila prekršaje ide najpre kod psihijatra ili psihologa na provere, pa kod sudije, kako bi se otkrilo da li se radi o nepoznavanju propisa, ili je o nečemu drugom reč.

Okanović dodaje da i naš zakon poznaje kontrolne zdravstvene i psihološke preglede, ali da se na njih šalju osobe koje imaju neki fizički problem.

Okanović smatra da je potrebno više strogih sudija, poput sudije Pavlice.

- Da bude pravičan i da vodi računa ne da štiti samo njega već i celu zajednicu. Kada odlučujete o težini sankcije, ako ne odmerite dobro, možda će ponoviti to i sutra i neko će zbog toga i nastradati - rekao je Okanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA