≫ 

Ustoličen patrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršiji: "Srbi i Albanci da nađu snagu i čuvaju jedni druge"

Na ustoličenju u Pećkoj patrijaršiji bio je veliki broj vernika, a posebne jedinice kosovske policije zadužene za bezbednost manastira i crkava na Kosmetu pojačale su mere oko samog manastira i njegovih prilaz

  • 0

Patrijarh srpski Porfirije danas će u manastiru Pećka patrijaršija, na Kosovu i Metohiji, biti ustoličen u tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih. Čin hirotonisanja održava se na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Porfirije će služiti svetu liturgiju tokom koje će biti obavljen svečani čin njegovog ustoličenja u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih.

Na ustoličenju u Pećkoj patrijaršiji očekuje se veliki broj vernika, a posebne jedinice kosovske policije zadužene za bezbednost manastira i crkava na Kosmetu pojačale su mere oko samog manastira i njegovih prilaza, javlja RTS.

11.06 - Završena liturgija ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji 

10.48 Patrijarh Porfirije uveden u tron patrijarha srpskog

Patrijarh Porfirije ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji, a u drevni sveti tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih uveli su ga najstariji arhijereji - mitropolit dabrobosanski Hrizostom i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Mitropoliti su uručili patrijarhu simbole patrijarha - panagiju, odnosno ikonu koju episkop nosi na prsima, a na kojoj je predstavljena Bogorodica sa malim Hristom na rukama, dok je na drugoj strani Isus Hrist ili Sveta Trojica u vidu tri anđela, zatim žezal - štap i svečanu odeždu - zelenu mantiju.

Uvođenje u tron pratili su povici prisutnih "aksios" (dostojan).

10.44 Patrijarh govori molitvu ustoličenja 

Na kraju će reći Amin, što znači Neka tako bude a zatim početi i besedu.

- U ime oca i sina i svetoga duha, braćo arhijereji, monasi i monahinje, dragi gosti, dragi preuzvišeni nadbiskupe beogradski, i svi po redu i po činu braći i seste, a iznad svega narode Božji mnoštvo razloga sabralo nas je danas u ovo vekovno sedište. Mnoštvo je povoda i razloga, a samo je jedan najvažniji, jedan jedini bez kojeg ne bi postojao i ne bi bio mogući niti jedan drugi. Mnoštvo je razloga zbog kojih smo ovde došli a taj glavni razlog je taj da nas je presveta Mati Božija ovde sabrala, da na praznik njenog pokrova, praznik kojim ne obeležavamo samo jedan događaj iz njenog života, kao što obično činimo na druge Bogorodičine praznike, već jedan događaj iz našega života i života naše svete SPC. Događaj njenog čudesnog javljanja u Carigradu 1911. godine, kada se časnim svojim Pokrovom nadvila nad okupljenje vernike, hršćane ukazujući im se prekrasna u svom sjaju, slavi i lepoti nebeskog postojanja ka kome nas vodi i za koje se za nas bogu moli - govorio je patrijarh Porfirije:

- Taj prekrasni Pokrov čudesnog tkanja uteha je i radost hrišćanima i svim ljudima dobre volje kroz vekove i znak svedočanstva staranja bogomatere za one koji je molitveno prizivaju. Proslavljanje praznika Pokrova Presvete Bogorodice nas pravoslavne Srbe kao i sve hrišćane iznova raduje, jer iznova shvatamo, razumemo i podsećamo se da smo narod Božiji i da njemu pripadamo i da njegov blagoslov spasenja imamo. Da smo u zajednici sa svima svetima, da imamo Dom očev, crkvu našu ali i da istovremeno pripadamo i svojim poodicama i svojim narodima, i društvu u kojem živimo ali i zajednici svih naroda sveta. Tako je prepodnobna Mati, Pečka Krasnica, kako je narodi ovih krajeva zove pred ikonom kojoj se molimo u ovdašnjem hramu, učinila da ova sveta liturgija bude za spasenje sveta, spasenje čitavog ljudskog roda. Dakle sveta liturgija, koja je i ikona, i prusustvo carska Božijeg, glavni je razlog zbog kojeg smo danas ovde. To je glavni razlog zbog kojeg smo došli, zbog kojeg je i srpski patrijarh ovde.

To je razlog, kako je rekao, koji nam daje mogućnost da se zajedno svi molimo za sve ljude.

- Za zajednicu ljubavi, za mir i dobro, koje je Hristos gospod daruje i želi da ga svi imamo. Ali Presveta Bogorodica, čiji pokrov slavimo nosi taj isti mir. Sve vas ovde sabrane, ali koji su u duhusa nama gde god da se nalazimo sa ovog svetog mesta molimo za sve ljude, našu braću i sunarodnike, ali i za sve oni koji živimo ovde na ovim prostorima, uključujući, pre svega Albance. Da gradimo zajedno mir, kao što su gradile srpske porodice sa albanskim porodicama. Koje su i u dobra i u zla vremena čuvale ovu pećku svetinju, i Dečane. Tu su čestiti Albanci, bez obzira na to što su bili Muslimani, ili baš zbog toga što su bili Muslimani, iskreno verujući ljudi, znali za moć molitve da tamo gde je prisutna molitva da je tu i priustan i Bog. Znali su da se u pravoslavnim svetinjama moli i za njih i za njihovu decu. I da Bog, kao aposlutna ljubav, kao ljubav po svoj suštini ne gleda na to ko je ko, da su svi božija deca, to su znali. Želeo sam da ovo odmah na početku naglasim da podvučem, da svi znaju da niko ne bi naknadno pripisivao srpskoj crkvi nešto drugo, da ne bi učitavao drugi i drugačiji program srpskoh patrijarha. Program koji je različitih od zapovesti Božijih, Jevanjđela Hristovog...

- Mnogi govoreći o miru danas čitavom svetu neretko žele nemir, šta više, nameću ga. I kada se povećava opasnost od najpogubnijeg, opšteg rata svetske kataklizme, program naše crkve i ovog patrijarha je m ir i samo mir. I to prvo pomirenje praštanje i mir sa onima kojima smo najbliži. Koji nam je prvi sused. Mir kao jedna mogućnost opstanka i nama i naše dece. I treba da nam je svima na Blaknau jasno da su naša deca najvažnija nama koji ovde živimo. I da šansu da im omogućimo život u miru imamo pre svih ostalih mi. Niko drugi našoj deci ne može da pruži takvu priliku niti je zainteresovan Zato sa ovog mesta poručujemo i Srbima i Albancima i svima koji žive na ovim prostorima,nađimo uz božju pomoć snagu, preoznajmo Boga, i čuvajmo jedni jedni druge jer želja je saglasna sa načelima naše vere. Mir koji dolazi ko dar Božiji siguran je i jedini epokolebljiv, on je istovremeno i naš unutrašnji mir, mir sa samim sbom ali i poljašnji sa svim ljudima.

Dodao je da to od nas očekuju i naši preci.

- Pečki tron je najbliži presto Bogu, koji je naš narod sagradio i zato je Pećka patrijarija naša najvažnija i naša najsigurnija kuća - istakao je atrijarh i napomenuo da zajedničke molitve izvor naše zajednice i da su one iznad svake ideologije.

10.40 Gramata o ustoličenju patrijarha Porfirija

Episkop Zvorničko-tuzlansi Fotije, član Sinoda SPC, čita gramatu o ustoličenju Patrijarha Porfirija.

10. 22 Pričešće arhijereja i vernika

Episkopi, predvođeni patrijarhom Porfirijem, primili su svetu tajnu pričešća, evharistiju, nakon čega je počelo pričešće okupljenih vernika. Nakon pričešća, uslediće zamolna molitva, a zatim će arhijereji izaći i početi svečani čin ustoličenja, rekao je đakon Budimir Kokotović.

9.56 Patrijarh porfirije biće ustoličen prema drevnom običaju

Nakon 1920. godine patrijarsi se ustoličuju u Sabornoj crkvi, ali i u Pećkoj patrijaršiji. Ustoličenje se obavlja na liturgiji, a kada patrijarh uđe u drevni tron pećkih patrijaraha predaće mu se panagija Srba svetitelja. Posle samog čina molitve, on će održati prvu patrijaršijsku besedu sa trona. Sam patrijarh na liturgiji predstavlja Hrista, ističu crkveni velikodostojnici. Prema drevnoj praksi iz 15. veka, patrijarh će tri puta biti ustoličen na liturgiji.

9.46 Patrijarh Porfirije spominje prethodne poglavare crkve

Patrijar Porfirije na oltaru drži diskos i spominje imena svih prethodnih patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

9.15 Patrijarh uveden u presto na oltaru

Čin ustoličenja počinje u prvom delu liturgije kada dva po činu najstarija arhijereja uvode patrijarha u presto na oltaru.

Na kraju liturgije patrijarh Porfirije biće uveden u drven tron pećkih patrijarha u kom su sedeli svi arhiepiskopi i patrijarsi, od Arsenija Sremca ko ji je preneo sedište u Pećku patrijaršiju do njenog ukidanja.

9.10 Ustoličenje na dan manastirske slave - počinje prvi čin ustoličenja

Danas je i manastirska slava, dugo se čekalo da se patrijarh ustoliči u Peći.

Prilikom izbora za patrijarha u februaru 2021. godine imali smo veliko iskušenje sa korona virusom i zbog mera koje su pripisane, patrijarh nije se ustoličio do sada.

8:55 - Počela liturgija u Pećkoj patrijaršiji

Sveta arhijerejska liturgija, kojom počinje čin ustoličenja patrijarha srpskog Porfirija, održava se u Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarh srpski Porfirije je 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve. Izabran je u februaru prošle godine i ubrzo nakon toga ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Budući da, osim titule poglavara srpskog, nosi i titulu mitropolita Beogradsko-karlovačkog i arhiepiskopa Pećkog, on se ustoličuje i u Pećkoj patrijaršiji. Međutim, ovo ustoličenje je odlagano pre svega zbog pandemije koronavirusa.

Sedmo ustoličenje nakon ujedinjenja

Patrijarh Porfirije je sedmi patrijarh koji će biti ustoličen u Pećkoj patrijaršiji nakon ponovnog ujedinjenja SPC, odnosno nakon 1920. godine, i drugi patrijarh ustoličen posle sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Pre njega, 2010. godine, tu je ustoličen i patrijarh Irinej.

Ovo znači da ustoličenje nije prekidano ni nakon sveukupnih promena na Kosmetu, koje su se negativno odrazile i na srpski narod i na Srpsku pravoslavnu crkvu. Crkva je sa svojim narodom uspela da se očuva na KiM, a očuvana je i Pećka patrijaršija.

Očuvana svesrpska svetinja

Osam vekova svesrpska i pravoslavna drevna svetinja manastir Pećka patrijaršija pod svojim svodovima čuva svešteni tron u koji se uvode naslednici Svetog Save i sa kojeg arhiepiskopi i patrijarsi upravljaju brodom Hristove crkve u granicama svoje kanonske jurisdikcije.

Nakon uspostavljanja jedinstva SPC 1920. godine obnovljena je i tradicija ustoličenja u pećki tron, od dobijanja autokefalnosti 1219. do današnjih dana.

Inače, ustoličenju patrijarha Porfirija trebalo je da prisustvuju i ministar Nenad Popović i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, kojima predstavnici privremenih institucija juče nisu dozvolili ulazak na teritoriju Kosova i Metohije. Pre dva dana je i direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću zabranjena poseta južnoj pokrajini i prisustvo ustoličenju patrijarha.

Patrijarh Porfirije je od preksinoć na Kosovu i Metohiji i u Pećkoj patrijaršiji i sve je spremno za sam čin ustoličenja na tron patrijarha srpskih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA