Zločin, pa poniženje koje boli i posle 81 godine: Ovako su nacisti pokušali da slome Kraljevčane hrabrog srca

"Naša je obaveza da se sećamo žrtava kraljevačkog masakra kao i svih palih rodoljuba."

  • 1

Strašan zločin koji je na današnji dan počeo u Kraljevu spomenuo je na svom fejsbuk profilu narodni poslanik Goran Vesić. On je napisao nekoliko rečenica o tragediji koja se još pamti i teroru koji su nacisti zaveli u pokušaju da slome otpor naroda.

"Na današnji dan pre 81 godinu, 14. oktobra 1941. godine, počelo je streljanje talaca u Kraljevu. Za nekoliko dana streljano je više hiljada stanovnika ovog grada kao i izbeglica iz drugih krajeva Kraljevine Jugoslavije koje su tu našle utočište.

Nacisti su izvršili streljanje kao odmazdu za ustanički napad na Kraljevo koji su zajedno izvršile partizanske i četničke jedinice.

Taoci su dovođeni od 14. oktobra u halu Fabrike vagona da bi streljanja počela u noći 15/16. oktobar. Nedavno sam objavio sliku te hale koja je 1943. godine preneta u Beč gde se i danas nalazi. Pokrenuo sam inicijativu da se hala otkupi i vrati u Kraljevo kako bi u njoj bila postavljena izložba posvećena kraljevačkoj tragediji.

U danima streljanja nacisti su dodatno ponizili stanovnike Kraljeva tako što su u centru grada na spomenik posvećen srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata postavili transparent o novoj, nacističkoj, Evropi. Tako su želeli da pokažu rođacima streljanih da je ubijanje Srba ta njihova nacistička Evropa.

Naša je obaveza da se sećamo žrtava kraljevačkog masakra kao i svih palih rodoljuba."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    14. oktobar 2022 | 14:15

    Nacisti se probudili. Bogu hvala da postoji Putin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA