Svako treće dete u Srbiji ima višak kilograma: RFZO o trošku države obezbeđuje rehabilitaciju mališana

Indikacija za upućivanje na rehabilitaciju dece u Čigoti je dijagnostifikovan indeks telesne mase veći od 95 percentila ili plus dve standardne devijacije za pol i uzrast, precizirala je ona

  • 2
Gojazna deca, dijabetes, lekar Foto: Shutterstock

Radi prevencije gojaznosti kod dece i komplikacija poput metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) o trošku države obezbeđuje rehabilitaciju mališana u Specijalnoj bolnici Čigota kroz takozvani "Čigotica program".

RFZO je saopštio da rehabilitacija traje 21 dan, te da deca i adolescenti između 12 i 18 godine dva puta mogu biti upućeni na rehabilitaciju.

Direktoka RFZO Sanja Radojević Škodrić izjavila je da svako treće dete u Srbiji ima višak kilograma.

- To je veoma zabrinjavajući podatak, s obzirom na to da gojazna deca imaju povećan rizik za razvoj mnogih metaboličkih bolesti kao što je dijabetes, a gojaznost kod dece je značajan faktor rizika i za oboljevanje u odraslom dobu - objasnila je.

Indikacija za upućivanje na rehabilitaciju dece u Čigoti je dijagnostifikovan indeks telesne mase veći od 95 percentila ili plus dve standardne devijacije za pol i uzrast, precizirala je ona.

Dodala je da će se deca upućivati na osnovu uputa koji izdaje izabrani pedijatar i medicinske dokumentacije, otpusne liste ili izveštaja pedijatra, koji nisu stariji od šest meseci.

Lekarska komisija Republičkog fonda daje saglasnost za upućivanje u Čigotu.

- Ovo je jedinstveni državni projekat u regionu koji ne podrazumeva samo lečenje gojaznosti već i svojevrsnu edukaciju o zdravom načinu života i menjanju navika - ocenio je direktor Specijalne bolnice Čigota, Aleksandar Simić.

Istakao je da je najvažniji cilj programa da kod mlade populacije budu prevenirane komplikacije gojaznosti.

Za 15 godina trajanja Čigotica programa, o trošku RFZO-a, a zahvaljujući stručnom timu Specijalne bolnice, rehabilitovano je više od 9.000 dece i adolescenata uzrasta od 12 do 18 godina.

Polaznici programa mogu biti i deca iz inostranstva čiji roditelji sami finansiraju njihovo lečenje.

- Apelujemo na roditelje da se blagovremeno obrate pedijatru svog deteta koji će proceniti neophodnost upućivanja u Čigotu i izdati odgovarajući izveštaj i uput - poručila je Radojević Škodrić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    14. oktobar 2022 | 16:00

    Treba ispitati sastav Hrane i dodaci koji se stavljaju ! Čine decu i starije ljude gojaznim tj. Debelim ! Tu vrstu istraživanja je trebalo mnogo ranije uraditi !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA