≫ 

Pre tačno 61 godinu prvi put su se čule trube na saboru u Guči: Ubrzo je postao jedan od najpoznatijih u svetu

Upravo kao znak zahvalnosti za sve što su učinili za ovu dragačevsku varošicu, trg u Guči nosi ime Branka V. Radičevića, dok je jedna ulica dobila ime po čuvenom Nikoli Stojiću

  • 0

Na veliki praznik Pokrov presvete Bogorodice pre tačno 61 godinu prvi put začule su se trube na Saboru u Guči. Ova manifestacija posle karnevala u Riu i Oktobarfesta treća je najveća u svetu, koja slavi narodno stvaralaštvo, a upravo zahvaljujući Saboru trubača za Guču je čuo čitav svet. Počela je sa mali brojem gostiju i učesnika, da bi nakon nekoliko decenija okupljala tokom dana saborovanja na stotine hiljada ljudi.

- Ovaj dan kada je sve počelo jako je važan za sve nas u Dragačevu. Zahvaljjući Branku V. Radičeviću i Nikoli Stojiću i drugim viđenijim ljudima, počeo je sabor koji je nadmašio sva očekivanja i sve državne granice. Mi se trudimo da održimo, ali i da razvijemo ono što su nam ostavili u amanet. Čuvamo srpsku tradiciju i narodno stvaralaštvo. Da nije bilo Sabora, niko ne bi ni čuo za Guču, zato je 14. oktobar u kalendar svih nas upisan crvenim slovima - izjavio je za RINU Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

Upravo kao znak zahvalnosti za sve što su učinili za ovu dragačevsku varošicu, trg u Guči nosi ime Branka V. Radičevića, dok je jedna ulica dobila ime po čuvenom Nikoli Stojiću. Za Saborski odbor nema puno odmora, jer su već sad u toku pripreme za predstojeću najveću smotru trube na svetu.

- Kulturni centar u Guči upravo ovaj dan slavi kao svoj, čitavih šezdeset godina to je institcija koja je od velikog značaja u čitavom Dragačevu i ponosni smo na njihov rad i ovaj veliki jubilej koji danas obeležavamo - dodao je Dolović.

Kada su tog 14. oktobra 1961. godine u porti crkve u centru Guče četiri orkestra krenula u nadmetanje, niko nije mogao ni da pretpostavi da je svedok nečega što će prerasti u svetski događaj. Danas Sabor trubača služi na ponos Dragačevcima, ali i čitavoj Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA