≫ 

"Pirot vodi aktivnu borbu za poboljšanje nataliteta i usporavanja migracija": Dajana Paunović održala tribinu

Grad Pirot ulaže značajna sredstva iz lokalnog budžeta u okviru mera pronatalitetne politike i osnaživanja porodice

  • 0
Dajana Paunović održala tribinu u Pirotu Foto: Fondacija DP

Pored povećanja prirodnog priraštaja i broja novorođenih beba, Grad Pirot nastoji da uspori, pa čak i preokrene migracione tokove koji decenijama unazad pogađaju čitav jug Srbije, istaknuto je na tribini koja je na temu sprovođenja i unapređenja populacione politike u Srbiji održana u organizaciji Grada Pirota i Fondacije "Dajana Paunović".

Predstavljajući širok spektar mera koje Grad Pirot primenjuje u sektorima rodne ravnopravnosti i populacione politike, ali i u oblastima obrazovanja, kulture, komunalne infrastrukture i ekologije, predstavnici lokalne samouprave su ukazali da se jedino podizanjem ukupnog nivoa kvaliteta života građana i unapređenjem uslova života u seoskim sredinama mogu obezbediti preduslovi za ostanak stanovništva na ovom području.

- Grad Pirot ulaže značajna sredstva iz lokalnog budžeta u okviru mera pronatalitetne politike i osnaživanja porodice. Mi smo jedna od prvih lokalnih samouprava koja je usvojila plan akcije za decu koji je usvojen još 2005. godine. Takođe, aktivnim merama nastojimo da uskladimo područje rada i roditeljstva jer je to nešto što se na terenu pokazalo kao jedan od najvažnijih problema koji otežavaju funkcionisanje i svakodnevni život parova sa decom. U skladu sa trendom u celoj Republici, podigli smo i starosnu granicu za vantelesnu oplodnju što nam je do sada donelo preko 100 novih beba. Omogućavamo i jednokratni roditeljski dodatak za prvo rođeno dete, dok za treće dete obezbeđujemo olakšice u vidu besplatne užine i vrtića, a posebnu novčanu pomoć obezbeđujemo i za decu koja žive u seoskim sredinama - ukazala je Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine Grada Pirota i lokalnog Saveta za rodnu ravnopravnost.

Ona je istakla da posebnu pažnju gradska tela posvećuju negovanju i izgradnji kulture rodnogsenzibiliteta što uključuje rodno osetljivo budžetiranje i implementaciju rodnog momenta kroz sve sektorske politike.

Takođe, Pirot vodi aktivnu kampanju borbe protiv nasilja nad ženama, koordiniše međusektorsku saradnju institucija u ovoj oblasti, a Grad se ponosi usvajanjem Akcionog plana za rodnu ravnopravnost koji predstavlja strateški dokument za rešavanje problema u ovoj oblasti.

Govoreći o terenskoj kampanji Fondacije "Dajana Paunović" u cilju podizanja svesti šire javnosti o značaju populacione politike za budućnost naše zemlje, osnivačica fondacije Dajana Paunović, je ukazala na potrebu da država nastavi sa donošenjem pronatalitetnih mera, ali i da se ubuduće odvajaju značajnija sredstva za finansiranje projekata lokalnih samouprava i nevladinog sektora u ovoj oblasti.

- Zajedno sa državnim institucijama i jedinicama lokalne samouprave, mi tragamo za najboljim modelima i mehanizmima kako bismo na srednji i duži rok preokrenuli postojeće negativne trendove u demografiji koji nas sve zajedno jako brinu i uznemiravaju. Promene zahtevaju da se ovoj temi posveti mnogo veća pažnja i da, shodno tome, država ubuduće izdvaja značajno veća sredstva za projekte lokalnog razvoja i rešavanja specifičnih problema koji se razlikuju od sredine do sredine. Takođe, nije dobro što je između Ministarstva za demografiju i lokalnih samouprava prekinuta veza i što je blokirana mogućnost finansiranja projekata lokalnih samouprava koje su ključna karika u daljem razvoju populacione i pronatalitetne politike. To je nedostatak koji će nova vlada morati brzo da otkloni kako bi se nastavilo dalje - poručila je Paunovićeva.

Ona je pozdravila širok spektar mera i napore koje ulažu lokalne vlasti u Pirotu kako bi se poboljšao natalitet i usporile migracije iz ovog kraja, koji spada među najugroženije na području čitave Srbije.

Rešavanju gorućih problema doprinosi i pozitivna praksa da populaciona politika i rodni momenat prožimaju sve sektorske politike što stvara institucionalne pretpostavke za rešavanje velikog broja problema sa kojima se u svakodnevnom životu suočavaju samohrane majke i roditelji iz višečlanih porodica, posebno onih sa troje i više dece.

U otvorenom razgovoru sa predstavnicima Fondacije i Grada, građani Pirota i predstavnici nevladinih organizacija ukazali su na potrebu unapređenja položaja stanovnika i zaposlenih u seoskim sredinama, ali i pojednostavljenje procedura i omogućavanje slobodnijeg i olakšanog pristupa sredstvima koje za finansiranje projekata i startap biznisa odvaja država.

Video: Dajana Paunović U četiri zida: Ne informišite se na društvenim mrežama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA