≫ 

Beogradski univerzitet nije na prvom mestu u Srbiji: Objavljena lista najboljih u svetu

Inače, rang-listom je obuhvaćeno više od 1.799 univerziteta iz 104 zemlje, što je najviše univerziteta na listi do sada

  • 1
studenti faklultet Foto: Shutterstock

Times Higher Education objavio je rang-listu najboljih univerziteta za 2023. godinu prema kojoj je Univerzitet u Oksfordu opet najbolji u svetu, već sedmu godinu zaredom, dok neki srpski univerziteti beleže pad na lestvici. 

Zanimljivo je da je Univerzitet u Kragujevcu najbolje rangiran u Srbiji i stoji među 501-600 najboljih, a u odnosu na prošlu godinu ima lošije rezultate jer je 2022. bio između 401-500 najboljih u svetu, piše Nova.rs

Univerzitet u Beogradu je na lestvici između 801-1000 najboljih, te je zadržao istu poziciju kao 2022. godine. Novosadski univerzitet nalazi se na 1501+ mestu, a prošle godine bio je među 1301+ najboljih univerziteta, tako da je i on na lošijoj poziciji nego što je bio pre godinu dana.

Inače, rang-listom je obuhvaćeno više od 1.799 univerziteta iz 104 zemlje, što je najviše univerziteta na listi do sada. Lista se temelji na 13 pokazatelja uspešnosti kroz četiri područja: podučavanje, istraživanje, prenos znanja i međunarodna perspektiva.

Univerzitet na Oksfordu je na vrhu rang-liste već sedmu godinu zaredom, a slede Harvard, Kembridž, Stenford, te na petom mestu MIT.

Najbolji univerziteti nalaze se u SAD-u, pa ih je tako među prvih deset čak sedam. Ipak, vredi istaknuti da ih je za jedan manje nego prošle godine kad su imali rekordnih osam. Iz prvih deset ispao je Univerzitet u Čikagu. Tako je na šestom mestu Kalifornijski tehnološki institut, pa slede Prinston, Barkli, Jejl i Imperijal koledž London.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA