≫ 

Zašto je novi trčuljak dobio ime po Novaku i koje sve osobine ovaj insekt deli sa teniserom

Profesor Biološkog fakulteta Srećko Ćurčić rekao je da nije očekivao da će vest o otkriću nove vrste insekta, koji je dobio ime po Novaku Đokoviću, izazvati toliko pažnje, ali i otkriva i da se srpski teniser sada može pohvaliti da su čak dve životinjske vrste nazvane po njemu

  • 0

Vest da je novootkrivena vrsta insekta pronađena u Siminoj jami i da je jedinstveni trčuljak nazvan po Novaku Đokoviću izazvala je mnogo pažnje, a profesor Ćurčić kaže da nije očekivao takvu reakciju.

- Pretpostavljam da je to zato jer je vest pozitivna i što odskače od uobičajenih - rekao je profesor za RTS.

Kako je objasnio, nova vrsta insekta deli mnoge osobine sa najboljim srpskim teniserom.

- Osim brzine i sposobnosti da opstaje u surovom okruženju, tu su i snaga, izdržljivost, gipkost, elastičnost i istrajnost. Insekt je predator u pećinskoj sredini, a Novak figurativno na terenu. Naravno, ne treba zaboraviti ni to da oboje potiču iz Srbije - istakao je Ćurčić.

Profesor takođe dodaje da se Đoković sada može pohvaliti da su dve životinjske vrste opisane po njemu, po čemu je takođe bolji od drugih tenisera.

- Zapravo, poznata je jedna vrsta slatkovodnih puževa iz Crne Gore, koja je prošle godine otkrivena u Crnoj Gori. Njen latinski naziv je Travuniana djokovici - dodaje profesor Ćurčić.

Hvatan posebnim klopkama i veoma je redak

Nova vrsta insekta je jako retka, svega nekoliko primeraka je pronađeno tokom poseta Siminoj jami.

- Primerci su uhvaćeni u posebnim klopkama, koje služe za izlov podzemne faune. To nije prva pećinska vrsta insekata koju smo otkrili, ali je zajedničko za sve da su retke, da se nalaze u pojedinačnim primercima i da naseljavaju svega jednu ili nekoliko pećina i jama u manjem području - objašnjava profesor.

Opstanak nove vrste, kako kaže, nije upitan.

- Jama nije dostupna običnim posetiocima i ne može se u nju sići bez speleološke opreme. Ovi insekti imaju dovoljno hrane zbog prisustva drugih sitnih beskičmenjaka, kojima se hrane. Nadam se da će ova vrsta opstati još dugo vremena, a i Novaku želim da još dugo bude aktivan i uspešan kao do sada - zaključio je Ćurčić.

Video: Obišli smo bosansku Piramidu Sunca, ovde meditira Novak Đoković

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA