≫ 

Protesti protiv izgradnje novog mosta u Novom Sadu; Vučević: Lažni ekolozi još jednom pokazali pravo lice

Ima povređenih osoba, nekoliko privedeno

  • 11
Novi Sad Protest zbog gradnje novog mosta Foto: Milena Đorđević

Grupa aktivista, koji se protive izgradnji novog mosta na Dunavu, na mestu Šodrošu u Novom Sadu, okupila se jutros na tom mestu, u pokušaju da zaustavi postavljanje zaštitne ograde u okviru priprema terena za gradnju, a nekoliko osoba je privedeno.

Jutros oko šest sati, radnici kineske kompanije CRBC su stigli na Šodroš i nakon postavljenih nekoliko limenih ograda, njihov rad prekinuli su aktivisti koji već četiri i po meseca kampuju u šumi između Dunava i asfaltnog puta koji spaja novosadsko naselje Telep sa Ribarskim ostrvom, javlja Tanjugov izveštač.

Policija je, prema zvaničnim informacijama, jutros oko 7.30 izašla na Šodorš po prijavi aktivista da nepoznata lica postavljaju ogradu u šumi.

Aktivisti ne žele da napuste Šodroš, dok iz policije kažu da će, ukoliko bude bilo potrebe, biti primenjene sve raspoložive mogućnosti kako bi se radovi na postavljanju zaštitne ograde oko planiranog gradilišta nastavili.

Do sada je sedam osoba privedeno, među kojima su tri žene i jedan stariji muškarac, javlja izveštač Tanjug.

Policija je odgurala aktiviste duboku u šumu, omogućivši izvođačima radova da nastave sa postavljanjem ograde. Radnici kineske kompanije CRBC pod policije zaštitom rade analizu konfiguracije terena.

Kako su preneli mediji, jutros je, tokom snimanja priloga na Šodrošu napadnuta urednica Novosadske televizije Emilija Marić.

Građani koji su protiv izgradnje mosta na tom mestu nisu se zvanično obraćali povodom samog skupa, ali su na fejsbuk stranici “Ekološki fronf Novi Sad” izneli svoje uslove i zahteve kako bi se protest okončao, a oni se povukli sa Šodorša.

Oni su juče blokirali put koji prolazi pored lokaliteta Šodroš ka Ribarskom ostrvu nakon informacija da bi radovi na postavljanju ograde mogli početi već tada, ali do toga nije došlo.

Oglasio se Miloš Vučević

Tim povodom oglasio se gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je oštro reagovao.

- Građani Novog Sada treba da znaju da se na Šodrošu i Ribaracu dogodilo krajnje nedopustivo i necivilizovano nasilje i napad na slobodu javne reči, čemu što hitnije svi zajedno moramo da stanemo na put. Lažni ekolozi su pokazali svoje pravo lice i još jednom potvrdili da su stvarni nasilnici koji prete i fizički napadaju novinarke na radnom zadatku. Novinarka "Novosadske tv" Emilija Vrbaški Marić, koja im se valjda našla na putu zato što je izveštavala o istini i radila svoj posao, bila je žrtva fizičkog napada i najgorih vređanja, a saučesnik u tome bio je i njen "kolega" sa 021 koji je taj napad uživo prenosio i takođe vređao Emiliju - napisao je Vučević na svom Instagram profilu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Милош Вучевић (@milosvucevic_gradonacelnik)

On je dodao da je "vrlo zabrinjavajuće što se posle napada u skupštini grada na novinarku "NS uživo" Ivonu Karan, nastavlja fizički i verbalni progon i agresija prema svim novinarima koji lažnim ekolozima, a u stvati ekstremistima nisu podobni ili im nisu po volji".

- Zato apelujem na nadležne državne organe da što pre otkriju i procesuiraju vinovnike ovakvih primitivnih i nasilnih napada na novinare, da novinare koji časno rade svoj posao zaštite od kako verbalnih, tako i fizičkih napada. Pozivam i medijska udruženja da reaguju na alarmantno kršenje slobode štampe, i da pruže zaštitu svojim kolegama da ne moraju više sa strahuju za svoj život dok su na novinarskom zadatku. A tim nasilnicima, lažnim ekolozima, propalim političarima i običnim zgubidanima, jedino što mogu da poručim jeste da im neće proći više ni jedan pokušaj miniranja demokratskih principa i vrednosti, a u našoj državi Srbiji postoje kazne za sve one koji svoje lične frustracije iskaljuju na novinarima -  dodao je Vučević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 💯jko™

    18. oktobar 2022 | 14:46

    Kakve veze ima most sa ekologijom? Otkad to mostovi zagađuju okolinu? Srbija puna tih "ekologa" a nikad zagađenija otpadom na sve strane. Tu nešto ne pije vodu.

  • Srba

    18. oktobar 2022 | 14:30

    Policija, plaćena novcem građana, prebija te iste građane, u korist stranih državljana.

  • bg

    18. oktobar 2022 | 15:10

    Brajan Brković - poznat po tome što je uništavao srpske trobojke po Novom Sadu i unuk crnogorskog srbomrsca Jevrema Brkovića .Kao klinac tukao sve koji nesto lepo govore o Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA