Moramo da poštujemo svaku kap prolivene krvi predaka: U Vraniću održana komemoracija povodom streljanja 1941.

Tog 15. oktobra, u Vraniću je streljano 39 osoba

  • 0

Komemorativni skup povodom streljanja 39 građana Vranića 1941. godine, održan je u subotu 15. oktobra ispred Spomen doma u ovom mestu, na oko 30 kilometara od Beograda.

Ispred Spomen doma, sa imenama žrtava Vranića koje  su stradale tokom Prvog  i Drugog svetskog rata, ali u ratovima devedestih, okupilo se nekoliko desetina građana.

Među njima su, mahom, bili pripadnici antifašističkih udurženja iz okoline, ali stanovnici Vranića koji nisu zaboravili stradanja svojih predaka.

Komemorativni skup počeo je u 11 sati, davanjem pomena streljanim stanovnicima Vranića 1941. godine, u okviru oružane akcije nemačkog 125. pešadijskog puka.

Nakon pomena, prisutne delegacije i pojedinci položili su cveće. Najpre su to učinili potomci žrtva Vranića, koje su četnici  ubili 20. decembra 1943. godine. Među onima koji su prineli vence, našli su se i predstavnici SUBNOR-a, UBNOR-a Barajevo, Udurženja Jugoslovena Lajkovac, prvoborac Narodnooslobodilačkog rata Anto Dadić, predesdnik Opštine Barajevo Slobodan Adamović i drugi.

Jedan od potomaka decembarskih žrtava i predsednik Udurženja "20. decembar" Vladan Pantić, nakon polaganja venaca, izneo je prigodan referat u znak sećanja na 15. decembar 1941. godine.

- Ove godine obeležavamo 81. godišnjicu od zločinačkog pohoda namačkih fašista na ovom prostoru, pod nazivom "kaznena ekspedicija". Naime, od 12. oktobra 1941, pa do kraja meseca, Nemci su krenuvši od Kolubare pa sve do Beograda ostavili su krvave tragove. Ubili su oko 400 nenaoružanih civila i popalili oko 1.000 kuća i drugih objekata. "Sto Srba za jednog Nemca", glasio je njihov vrednosni osnov, u nameri da se spreči vatra ustanka. Nisu ni slutili da je svaki ugašeni život palio novu baklju osvete i želje do konačne slobode - počeo je Pantić svoje obraćanje.

Tog 15. oktobra, u Vraniću je streljano 39 osoba.

- Mnogu su ubijeni u ovom našem sokaku pored škole, ali i tamo gde su se sreli sa fašistima, pa čak i kod svojih kuća. Taj zločinački poduhvat izvšio je 125. nemački pešadijski puk, potpomognut sa još tri bataljona fašista.

Pantić je u ime prisutnih uputio protest i pitanja zbog, kako kaže, ultimatuma koji nam se i danas šalju.

- Dokle više? Srbija mora da pamti i da se seća, da se bori neprekidno za istinu, pravdu, čast i obraz, a protiv laži i falisifikata. Moramo da se sećamo i poštujemo svaku kap prolivene krvi naših predaka, jer su svojom žrtvom to zaslužili - dodao je.

Nakon ovog obraćanja, drugi deo skupa, posvećenog desetogodšinjici Udurženja "20. decembar", nastavljen je u Spomen domu u Vraniću, projekcijom dokumentarnog filma "Vranić zna i pamti", autora Ivana Mandića.

Ponovo je usledilo obraćanje Vladana Pantića, koji se podsetio na rad udurženja "20. decembar", na čijem je čelu.

- Susretali smo se sa mnogo izazova, otpora, podozrenja, optužbi, ali strpljivo i argumentovano uspeli smo polako da razbijemo sve predrasude i zlonamernosti onih koji su nas optuživali. Mi smo samo želeli da se sećamo naših stradalih predaka i da to dostojanstveno obeležavamo. Članovi našeg udruženja pripadaju skoro svim ideološkim pravcima i niko nikome ne zamera na tom izboru - podsetio je Pantić.

Uz prikazivanje dokumentarnog filma "Vranić zna i pamti" koji govori o aktivnostima Udruženja tokom prvih 10. godina postojanja, dodeljene su povelje i zahvalnice brojnim organizacijama i udruženjima kao i pojedincima u znak priznanja za doprinos i pomoć u radu udurženja.

Među pojedincima koji su dobili povelju, nalazi se i prvoborac Narodnooslobodilačkog rata Anto Dadić (98).

- Moja sećanja na rat su razna. Doživeo sam mnoge neprijatnosti, ali i radosti. Evo, viidimo šta se dešava sada. Mogu samo da kažem da ovaj narod i zamljsku kuglu mogu da spasu samo antifašisti - reko je Anto za Telegraf.rs.

Podsećamo da Udurženje "20. decembar" postoji od 6. avgusta 2012. godine. Za naziv udruženja uzet je datum kada su 1943. godine pripadnici Avalskog četničkog pokreta ubili 68 civila iz Vranića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA