Kraljevi neba koji čuvaju prirodu: Srbija pravi krupne korake u nameri da sačuva ovog lešinara

Beloglavi supovi prisutni su u našoj srednjevekovnoj umetnosti i heraldici

  • 1

Nazivaju ga Kraljem neba, Beloglavi sup, sa rasponom krila od oko tri metra i težinom do čak 11 kilograma, najveća je ptica na našim prostorima. U Specijalnom rezervatu prirode Uvac nalazi se njegova najveća gnezdeća kolonija u Srbiji i jedna od najvećih na Balkanu. Nebom naše zemlje krstari oko 600 jedinki, prenosi RTS.

Na našim prostorima živi oko 700.000 godina. Zbog čestih trovanja širom Balkana ova ptica je dovedena do ivice egzistencije. Ipak Srbija pravi krupne korake u nameri da sačuva ovog lešinara.

- Pticama stavljamo satelitske odašiljače i na osnovu njih pratimo gde lete. Satelitski odašiljači svaki dan nam javljaju njihove lokacije tako da možemo da saznamo neke druge stvari o ovim pticama, koje ranije nismo mogli. Imamo i video kontrolu nad hranilištem. Tu pratimo jedinke, svaka bude slikana i arhivirana, pa tako procenjujemo i brojnost jata. To je jedan od najuspešnijih programa na Balkanu - rekao je dr Siniša Marinković, ornitolog.

Beloglavi supovi prisutni su u našoj srednjevekovnoj umetnosti i heraldici.

- Pored toga što su beloglavi supovi vrsta od nacionalnog značaja, oni imaju veliki sanitarni značaj, čiste prirodu. Čiste uginulu stoku iz prirode i sprečavaju zarazu - rekao je dr Siniša Marinković, ornitolog.

- Mislim da iza programa treba da stoji država. Iza programa vraćanja beloglavog supa u istočnu Srbiju - dodaje on.

- Mi sada imamo jako gustu populaciju ovih ptica u zapadnoj Srbiji, ali ona ne može da se širi sama. Markiramo ih i stavljamo krilne markice, po čemu se one prepoznaju - naveo je dr Marinković.

Video: Kad čovek pozavidi pticama: Aeroklub u Ćurpiji okuplja ljubitelje lakog letenja i adrenalina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA