≫ 

Prokupčani mesecima žive u nesnosnom smradu i otpadu: Privatno preduzeće napravilo nelegalnu deponiju

Kako je reč o industrijskom delu grada, gde su sve fabrike, među njima i "Leoni", stanovnici ovih ulica kažu da se suočavaju sa ekološkom katastrofom

  • 0

Stanovnici Prokuplja koji žive u Liparskoj ulici i ulicama u okruženju, kao što je Vasilija Đurovića Žarkog i Garićka, podneli su svim nadležnim inspekcijama, lokalnoj skupštini i policiji prijave zbog zagađenja, jer im se izlivaju fekalije. Kako tvrde, privatno preduzeće koje obavlja uslugu iznošenja smeća, skladišti smeće na otvorenom prostoru bez ikakve dozvole, a drugo privatno preduzeće čuva stoku.

Naime, sve se to čini u prostoru nekadašnje fabrike "Hisar" koja je u ovoj ulici i ozbiljno se ugrožava zdravlje dece i građana, prenosi Rešetka.

Stanovnici ovih ulica kažu da se suočavaju sa ekološkom katastrofom.

Oni su pokrenuli i peticiju da nadležne službe reaguju i za par sati prikupili su 92 potpisa. Ukoliko se ne odgovori na njihove apele i ne ispoštuje zakon, o odlaganju smeća, čuvanju stoke u gradu, oni će, kako najavljuju da radikalizuju svoje dalje korake.

Na njihovu prijavu jedino je za sada reagovalo Javno komunalno preduzeće "Hammeum" i krenulo u postupak razgušenja zapušenog kanalizacionog kolektora.

U saradnji sa komunalnim inspektorom, odlučeno je da se sanira teren koji je pod fekalijama, postave nove kanalizacione cevi većeg promera i trajno reši ovaj gorući problem. Što se ostalog tiče, za sada se zvanično tapka u mraku.

- Naša ulica je uređena, sami vodimo računa o čistoći, ali od kako su došli privatnici, koji su po ne znamo kojim osnovana zakupili prostor bivše fabrike, nastala je katastrofa. Čitavo leto rikali su bikovi, širio se nesnosan smrad, pacovi nam šetaju po dvorištima - kaže Milena Kostić koja živi odmah preko puta tog pogona.

Njena komšinica Grozda dodaje da je najgore što je "Por Werner Weber" odlučio da na platou i delu prostora bivše fabrike izbacuju svo smeće koje pokupi po gradu, te da je ovo postala ogromna deponija, koja ozbiljno preti da uzgrozi zdravlje ljudi.

- Usred grada imate apsolutno nezakonitu deponiju, a pritom se uredno plaća usluga iznošenja smeća, koja nimalo nije niska. U vreme pandemije, mi moramo i da strepimo od drugih zaraza - očajni su stanovnici ove ulice.

Po prijavi građana, jer je reč o ekološkoj katastrofi, slučaj je stigao do ekološke inspekcije Grada Prokuplja. Ekološki inspektor je obavio razgovor sa direktorom PWW i naložio da se prostor očisti, a za dalje korake znaće se kada inspektor izađe na teren i utvrdi činjenično stanje, potvrđeno je u Gradskoj kući u Prokuplju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA