≫ 

Odluka suda o Visokim Dečanima se mora odmah sprovesti, izričita je komesarka Saveta Evrope za ljudska prava

Odlukom ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine potvrđeno je vlasništvo manastira Dečani nad 24 hektara zemlje, ali privremene vlasti u Prištini od tada odbijaju da vrate zemljište manastiru

  • 0
Decani Manastir Visoki Dečani / Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović poručila je da treba odmah primeniti odluku ustavnog suda u Prištini po pitanju manastira Visoki Dečani.

- Kontinuirano nesprovođenje presude ustavnog suda u Prištini u vezi sa manastirom Visoki Dečani postavlja važno pitanje u pogledu poštovanja vladavine prava. To treba odmah primeniti -  navela je Dunja Mijatović u memorandumu objavljenom na sajtu Saveta Evrope, prenosi Tanjug.

Odlukom ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine potvrđeno je vlasništvo manastira Dečani nad 24 hektara zemlje, ali privremene vlasti u Prištini od tada odbijaju da vrate zemljište manastiru.

U izveštaju objavljenom posle posete KiM misije koju je predvodila od 30. maja do 3. juna, Mijatovićeva je navela da više od dve decenije nakon završetka oružanog sukoba na KiM, društvenu koheziju i dalje ometa izostanak kazni za ratne zločine.

- Takođe, pitanje nestalih osoba nije rešeno, nedostaju reparacije svim ratnim žrtvama, postoje prepreke za održiv povratak raseljenih lica, kao i etničke podele - dodala je Mijatovićeva.

Komesarka je naglasila "da se nedostaci u istragama, krivičnom gonjenju i suđenjima za ratne zločine, koji su sada u nadležnosti kosovskog pravosudnog sistema, moraju efikasno rešavati".

Takođe, poručila je da je potrebno da se unapredi saradnja sa Kosovskim specijalizovanim većima i Specijalnim tužilaštvom.

- Sve civilne žrtve rata, bez izuzetka, treba da imaju pristup reparaciji, potrebno je stvoriti bezbedne uslove da istupe sve žrtve ratnih zločina povezanih sa seksualnim nasiljem - istakla je Mijatovićeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA