≫ 

U Srbiji zabeležen fenomen "temperaturna inverzija": Proleće do novembra, biće i iznad 25 stepeni

Tokom vikenda se očekuje suvo vreme, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i uz maksimalne temperature oko 20 stepeni

  • 19
Lepo vreme, temperatura, Kalemegdanska tvrđava

Foto: Nikola Tomić, Pixabay

Četvrtak donosi manje zagađenje, ali suvo vreme. Potom do kraja oktobra nastavak Miholjskog leta, a početkom sledeće sedmice maksimalna temperatura biće i preko 25 stepeni. I jutros je zabeležen meteorološki fenomen - temperaturna inverzija, kaže za Telegraf.rs meteorolog Đorđe Đurić. 

- I današnje jutro u Srbiji osvanulo je veoma hladno, ponegde i uz mraz, a minimalna temperatura u većini predela kratala se od -2 do 5, u Beogradu je bilo 7 stepeni, a u Sjenici -4. Mraz je najviše zabeležen u jugoistočnim i ponegde u centralnim predelima Srbije. I ovog jutra zabeležena je temperaturna inverzija, tj. da temperatura vazduha raste sa porastom visine i to u predelima sa maglom, pa su tako Kopaonik i Zlatibor merili 3 do 5 stepeni, a okolne nizije i kotline od -2 do 2 - objašnjava Đurić.

Preko Srbije se danas zbog premeštanja veoma oslabljenog i perifernog dela hladnog fronta očekuje svežije u odnosu na prethodne dane, uz severozapadni vetar i prodor nešto hladnije vazdušne mase sa severa, ali se očekuje suvo, u mnogim predelima i dalje sunčano.

- Maksimalna temperatura biće od 16 do 22 stepena, u Beogradu do 20. Naše područje i narednih dana biće pod uticajem anticklona i visokog vazdušnog pritiska. U četvrtak i petak snažan anticklon prostiraće se sa severozapada Evrope, a u sklopu njega i dalje će prema našem području na njegovom istočnom obodu strujati hladnija vazdušna masa sa severa. Očekuje se stabilno, suvo i uz veoma visok vazdušni pritisak. U četvrtak će biti pretežno sunčano ili umereno oblačno, ali zbog više oblačnosti i jutro će biti nešto toplije nego tokom prethodnih, uz minimalne temperature od 5 do 10°C, ali će tokom dana biti hladnije, uz maksimalne temperature od 15 do 20, u Beogradu do 17, 18 stepeni. U petak i za vikend sve više će jačati ciklon sa Atlantika, dok će nad našim područjem i dalje dominirati anticiklon, čiji će se centar pomeriti nešto istočnije, pa će početi da duva jugoistočni vetar, koji će u košavskom području biti pojačan, a na jugu Banata i jak - navodi Đurić.

U petak će jutro biti vedro i veoma hladno, u mnogim predelima i uz pojavu slabog mraza, naročito pri tlu. Ponegde se očekuje i magla. Minimalna jutarnja temperatura biće od -3 do 5.  Tokom dana očekuje se toplije, ali uz povećanje oblačnosti, a maksimalna temperatura u većini predela biće oko 20 stepeni.

- Tokom vikenda se očekuje suvo, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i uz maksimalne temperature oko 20 stepeni, a samo se ponegde i to uglavnom na severu Srbije u noći između subote i nedelje očekuje slaba kiša. Početkom sledeće sedmice nad Srbijom će i dalje dominirati polje povišenog vazdušnog pritiska, uz sunčano i stabilno vreme, a na visini će se sa jugozapada prostirati termički greben i u sklopu njega sa jugozapada će pristizati veoma topla vazdušna masa sa Mediterana. Ciklonska aktivnost zadražavaće se nad Atlantikom, a oblačni i padavinski sistemi i dalje neće moći da prodru sa Atlantika unutar kopna dalje od Alpa.

- Dakle, u Srbiji početkom sledeće sedmice sunčano i veoma toplo vreme, a maksimalna temperatura biće ponegde i preko 25 stepeni. Toplo i stabilno očekuje se potom i u nastavku sledeće sedmice, uz maksimalne temperature od 20 do 25 stepeni, a zbog južnog strijanja očekuju se i znatno toplija jutra. Prosečna maksimalna temperatura za poslednju dekadu oktobra je od 14 do 18 stepeni. Dakle, u četvrtak i u petak maksimalne temperature bile bi uglavnom oko prosečnih vrednosti, a od vikenda do kraja oktobra biće više za 5 do 7 stepeni, početkom sledeće sedmice ponegde i za 10 stepeni od proseka - kaže Đurić.

Dodaje da je iza nas  deo oktobra sa deficitom padavina, a sušno vreme, uglavnom bez padavina nastaviće se i do kraja oktobra.

- Ovogodišnji oktobar svakako će biti topliji, ali i znatno sušniji od prosečnog. Topli dani odložili su početak grejne sezone do kraja meseca, ali noći i jutra su dosta hladniji, uz temperature neretko u gradovima oko, pa i ispod 0 stepena - podseća on.

Video: Kako da se zaštitite ako spadate u rizičku grupu srčanih bolesnika: Vrućine uzrokuju srčane zastoje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    19. oktobar 2022 | 15:39

    Ma važi od 15og gde god da otvorim novine samo se piše koliko je toplo i lepo a niko ne sme da napiše nešto o grejanju. Jeste ok preko dana ali uveče i ujutru je ledara.

  • Z7

    19. oktobar 2022 | 15:36

    Znaci nista od grejanja.

  • Mihajlo

    19. oktobar 2022 | 16:32

    Ja cuo i na zimu da ce biti preko 20C. U stvari, unece u Ustav da temperatura u Srbiji nije manja od 25C cele godine...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA