≫ 

Misterija dečjih grobova u Nišu: Tu je i skelet žene s deformisanom lobanjom, naučnici imaju pune ruke posla

Ovim okrićem, otvorena je misterija više od sto grobnih celina iz četvrtog i petog veka, na oko 500 kvadratnih metara

  • 13

Istorijsko otkriće dogodilo se danas u Pantelejskoj ulici u Nišu, kada je pronađeno više od stotinu grobova iz kasnog antičkog perioda, tokom istraživanja parcele koja je pripremana za stambenu izgradnju. Naime, srušena je jedna kuća, investitor je na tom mestu trebalo da krene s gradnjom, ali pre toga - ugledane su neobične starine kako vire iz zemlje.

Ovim okrićem, otvorena je misterija  kojom će naučnici tek da se bave, posebno zbog toga što su neki od ovih nalaza zaista jedinstveni. Reč je o više od sto grobnih celina iz četvrtog i petog veka, na oko 500 kvadratnih metara. Za sada je istraženo 80 grobova, pronađeno 75 skeleta, a ono što na prvi pogled muči naučnike jeste - zašto su trećina grobova dečji.

Nekropola je otkrivena u niškoj četvrti Jagodin mali, značaj otkrića je i u direktnoj vezi sa carem Konstantinom koji je priznao hrišćanstvo kao zvaničnu religiju u Rimskom carstvu.

Tokom istraživanja, pronađena je i jedna spaljena grobnica, za koju se pretpostavlja da pripada paganinu koji je, verovatno iz protesta, zatražio da bude sahranjen po paganskim običajima.

Skelet žene s deformisanom lobanjom - pripada plemenu Gepida

Zanimljivo je otkriće skeleta koji ima veštački deformisanu lobanju, što je karakteristično za germanska plemena. Tu su arheolozi napravili vezu sa pripadnicima naroda Gepidi, koji su pre primanja hrišćanstva upražnjavali taj običaj. Radi se o ženskoj lobanji, a s obzirom na to da je na ovoj lokaciji sahranjena, verovatno se pokrstila.

Inače, pleme Gepidi naseljavalo je prostor Viminacijuma tokom šestog veka. Njihovo prisustvo potvrđeno je otkrićem 106 grobova, u kojima je 31 osoba imala veštački deformisane lobanje.

Ovaj običaj su Gepidi, kao i još neka germanska plemena, preuzeli od Huna, koji su na taj način naglašavali rasne karakteristike. Iz pomenutih grobova potiče pet mačeva, kao i veliki broj koštanih češljeva.

Najstarija postojbina Gepida nalazila se na ušću i u gornjem toku Visle. Oko 370. nalaze se na donjem Dunavu. Najpre su bili potčinjeni Hunima, čije su se vlasti oslobodili nakon Atiline smrti.

Jagodin mala

Podsećamo i da se ovo veličanstveno otkriće desilo na prostoru niške četvrti Jagodin male, na desnoj obali Nišave.

Reč je o jednom od najstarijih naselja u Nišu.

Naselje je tu postojalo još u davna vremena. Današnje ime, Jagodin mala, je dobilo u 18. veku po grupi porobljenog šumadijskog naroda iz okoline Jagodine, koji je Turčin Abdurahman - efendija naselio na svom čifliku preko Nišave. Tako su Jagodinmalci postali niške čifčije, koje su služile na imanju.

Nekada davno, u antičko doba se upravo ovde nalazio i most.

Otkriveni lokalitet je samo deo tzv. Jagodinmalske nekropole.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jezivo i istinito

    19. oktobar 2022 | 21:55

    U Srbiji na svakom kvadratnom metru ima nekog sahranjenog,litre i litre prolivene krvi i na svakom koraku je mesto barem nekoliko ubistava....

  • Deki

    19. oktobar 2022 | 21:40

    Zanimljivo

  • Danijela

    20. oktobar 2022 | 07:09

    Poznato je da cela jagodin mala lezi na grobovima. Sta je tu cudno. Kada je gradjena fabrika Nitex niko na to nije ni obracao paznju. Isto tako Elektronska industrija lezi na arheoloskom blagu. Ne umemo mi to da postujemo, takav smo narod. U nekim drzavama bi to iskoristili a mi to zatrpamo i to je to. Kad je gradjen podzemni prolaz u centru Nisa isto su pronadjene grobnice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA