≫ 

Užice dobija nova pluća: Sade stabla uz obalu reke Đetinje, svako od njih je jedan zeleni respirator

Cilj ove akcije je podizanje svesti sugrađana o značaju zelenih površina i drveća u urbanoj zoni

  • 0
Sadnja drveća Foto: Pixabay

U skladu sa ovogodišnjom temom "Zaštita životne sredine - Lokalne zajednice preduzimaju mere" i grad Užice obeležava Evropsku nedelju lokalne demokratije. Sadnjom jednog stabla na Gradskoj plaži obeležen je početak jesenje sadnje stabala u urbanoj zoni grada i u gradskoj opštini Sevojno.

- Radi se o pojedinačnim mestima gde stabla nedostaju ili se mogu zasaditi. Ove jeseni je planirana sadnja nekoliko desetina stabala, a te aktivnosti biće nastavljene i narednih godina, sve dok bude raspoloživog prostora koji bi se mogao iskoristiti za ovu namenu, istakla je gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić.

Cilj ove akcije je podizanje svesti naših sugrađana o značaju zelenih površina i drveća u urbanoj zoni, kao i stimulisanje građana da i sami u svojim dvorištima zasade bar po jedno drvo, naravno onih koji za to imaju raspoloživ prostor, bilo da su to porodične kuće ili stambene zajednice.

- Značajno je da svi znamo da nam je jedno stablo jedan zeleni respirator. Njihov broj je izuzetno bitan u kotlinskom gradu kao što je naš, gde sam položaj grada i sve izraženiji uticaj klimatskih promena, pored sve gušćeg saobraćaja i velikog broja ložišta, vidno utiču na kvalitet vazduha - kazala je Jovičić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA