≫ 

Vučić podneo akt za izmenu krivičnog zakonika: Tiče se kazni za silovatelje i obljubu nad decom

Predsednik je rekao da je u svom predlogu upetostručio minimalnu kaznu, a za najteža dela ih je izjednačio sa najtežim ubicama

  • 5
Aleksandar Vučić i  predsednica Skupštine CG Danijela Đurović Foto: ATA Images

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas gostujući na Tv Prva da je zvanično podneo Vladi i predsednici Vlade akt za izmenu krivičnog zakonika u nekoliko odredbi.

- Tiču se povećanja kazni za silovatelje, za obljubu nad detetom i nemoćnim licem. Do sada je bilo od 5 do 12 godina, od sada od 5 do 20 godina. Sa mogućnošću doživotne robije. Ako je delo učinjeno prema detetu, kažnjavaće se najmanje 10 godina, do doživotne robije. Najteže kazne sam predvideo. Imali smo i obljubu zloupotrebom položaja, koja će sada biti od 6 meseci do 5 godina. Dakle sve kazne su podignute - rekao je Vučić.

On je zatim dodao da je u svom predlogu upetostručio minimalnu kaznu, a za najteža dela ih je izjednačio sa najtežim ubicama.

- Ako je nastupila smrt deteta, kažnjavaće se najmanje 10 godina do doživotne robije. Ranije se za nedozvoljene polne radnje kažnjavalo novčanom kaznom i zatvorom do tri godine. Brišem novčanu kaznu, i nadam se da će Vlada da prihvati - rekao je on.

Video: Vučić: Ponosan da stegnem ruku borcima za slobodni Beograd

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    20. oktobar 2022 | 21:55

    I uvesti smrtnu kaznu pod hitno.

  • Toma M.

    20. oktobar 2022 | 23:01

    Vratiti hitno smrtnu kaznu,sa razlogom!?Situacija je sasvim sazrela i opravdava da nova Skupština donese hitno Zakon.

  • Ruzica

    20. oktobar 2022 | 22:17

    Ovo je velika stvar da se promeni krivicni zakon, ali bi trebalo doneti i zakon kojim bi se sankcionisale klevete i lazi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA