≫ 

Udruženje sudija i tužilaca podržalo inicijativu Vućica za izmenu Krivičnog zakonika

Predsednik Srbije je tražio veće kazne za silovatelje

  • 0
suđenje, čekić

Foto: Pixabay/succo

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) saopštilo je danas da u potpunosti podržava inicijativu za izmenu Krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na krivična dela protiv polnih sloboda, a koju je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Udruženje je ukazalo da se predlog odnosi na krivična dela protiv polnih sloboda, odnosno protiv braka i porodice, te da se osnov za pooštravanje zaprećenih kazni nalazi u okviru opšte svrhe propisivanja i izricanja krivičnih sankcija, odnosno suzbijanju dela kojim se povređuju ili ugrožavaju vrednosti zaštićene krivičnim zakonodavstvom, navodi se u saopštenju UST-a.

- Takođe, osnov za pooštravanje zaprećenih kazni nalazi se i u okviru svrhe kažnjavanja, u smislu specijalne i generalne prevencije, izražavanja društvene osude, jačanja morala i učvršćivanje obaveze poštovanja zakona, uz ostvarivanje principa pravednosti i srazmernosti između učinjenog krivičnog dela i težine krivične sankcije - navidi se u saopštenju koje prenosi Tanjug.

Navedena inicijativa, po nalaženju UST, takođe vodi i daljem proširenju polja primene kazne doživotnog zatvora, koja ubrzano nalazi svoje mesto u sudskoj praksi, imajući u vidu više donetih pravnosnažnih presuda u kojima je navedena kazna izrečena za najteža krivična dela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA