≫ 

Oblaci se nadvili nad Beogradom, ali RHMZ i Đorđe Đurić su izdali najavu koja će vas oduševiti

Aktuelno vreme ide na ruku ratarima i poljoprivrednicima da svoje jesenje radove privedu kraju

  • 1
Kalemegdanska tvrđava Foto: Nikola Tomić

Republički hidrometeorloški zavod Srbije najavio je da će od danas do kraja meseca rasti jutarnje i dnevne temperature, kao i da će se zadržati natprosečno toplo vreme.

- Od danas do kraja meseca porast jutarnjih i dnevnih temperatura. Zadržaće se suvo i natprosečno toplo vreme, a kratkotrajna kiša očekuje se danas i u utora posle podne i uveče na severu Srbije. Najtoplije biće danas, kao i u ponedelјak i utorak, uz maksimalnu temperaturu u većini mesta od 23 do 28 °C - najavljeno je na RHMZ-u.

I meteorolog Đorđe Đurić najavljuje gotovo letnje temperature krajem ovog meseca.

- U Srbiji tokom današnjeg dana biće promenljivo oblačno i veoma toplo vreme za kraj oktobra. Naše područje pod uticajem je jugozapadnog visinskog strujanja, a u sklopu tog strujanja stiže nam i veoma topla vazdušna masa sa severa Afrike. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar, u košavskom području pojačan južni i jugoistočni. Maksimalna temperatura biće danas od 22 do 28°C, a jedino će u Timočkoj i Negotinskoj Krajini biti hladnije, temperatura do 18°C. Inače, današnje vrlo visoke temperature posledica su i fernskog efekta južnog i jugozapadnog vetra. Posle podne u severnim, a tokom večeri i noći i u centralnim i istočnim predelima Srbije očekuje se prolazno jače naoblačenje sa slabom kišom, jer će oblačni i jači kišni sistem koji će se prethodno iz oblasti Alpa premeštati preko Slovenije i Hrvatske, oslabiće na svom putu do Srbije. Ovaj sistem stiići će u Srbiju u sklopu slabe visinske doline sa severa i oslabljenog hladnog fronta, koji će se krajem dana i tokom noći premeštati preko Srbije na svom putu dalje ka istoku. Po prodoru hladnog fronta vetar će biti u skretanju na umeren do jak severozapadni, koji će potom oslabiti, a u sklopu severozapadnog strujanja očekuje se prodor i nešto svežije vazdušne mase iz oblasti Alpa - naveo je Đurić za naš portal.

U nedelju će biti malo svežije, ali i dalje toplo za ovo doba godine. U toku jutra očekuje se promenljivo oblačno, a tokom dana znatno više sunčanih intervala. Maksimalna temperatura biće od 20 do 25°C, u Beogradu do 22°C.

- Od ponedeljka Srbija će ponovo biti pod uticajem anticklona, pa će visok vazdušni pritisak uslovljavati stabilno, suvo i sunčano vreme, a pod uticajem termičkog visinskog grebena sa jugozapada, sa Mediterana i severa Afrike očekuje se prodor suptropskog vazduha, pa će biti i veoma toplo, uz temperature za više od 10 stepeni više od proseka. Maksimalna temperatura u ponedeljak biće od 22 do 28°C, u Beogradu do 27°C, a utorak i dalje ponegde preko 25°C. I ove visoke temperature biće dodatna posledica fenskog efekta jugozapadnog vetra. Inače, utorak tokom dana doneće priliv malo svežije vazdušne mase, uz skretanje vetra na severozapadni, pa će do kraja dana temperatura biti u manjem padu.

prognoza, najava Foto: RHMZ

Od sredine sledeće sedmice u Srbiji se očekuje blagi pad temperature, ali će i dalje ostati natprosečno toplo, uz maksimalne temperature od 20 do 25°C, dok će pod uticajem snažnog anticklona i veoma visokog vazdušnog pritiska sa vrednostima i preko 1030 mb i dalje ostati stabilno, suvo i sunčano vreme, a u pojedinim predelima zbog slabog vetra i magla iz jutarnjih časova mogla bi se i duže zadržati tokom dana i u tim predelima biće hladnije.

- Za razliku od prethodnih veoma hladnih jutra, kada je su se minimalne temperature kretale od -2 do 4°C, u Beogradu oko 5°C, a u Sjenici i do -5°C, a kada je u mnogim predelima zabeležen i mraz, od danas su jutra znatno toplija, pa su tako tokom današnjeg jutra minimalne temperature i za 10 stepeni više nego juče, pa tako Kopaonik od jutra meri 12°C, Beograd 15°C. Zahvaljujući prethodnoj opisanoj sinoptičkoj situaciji, toplija jutra očekuju se i u narednom periodu, da bi pred sam kraj meseca bila sve hladnija, jer će tada u mngoim predelima biti i sve više magle, ali i pored toga ona i dalje neće biti veoma hlada kao tokom prethodnih dana.

- Dakle, do kraja oktobra dominacija anticiklona i vazduha sa Mediterana uslovljavaće stabilno, suvo i veoma toplo vreme za kraj oktobra, a zahvaljujući tome snažni cikloni i oblačni i padavinski sistemi u sklopu nijh neće moći da prodru sa Atlantika dublje unutar evropskog kopna i našeg područja dalje od Alpa. Nakon veoma visokoh temperatura sa vrednostima i do 28°C, od sredine sledeće sedmice do kraja oktobra očekuje se blagi pad na vredbosti od 20 do 25°C, na prelazu ka novembru imali bismo jutarnje temperature od 5 do 10°C, a maksimalne oko 19-20°C. S obzrim na to da je prosek maksimalne temperature za kraj oktobra od 14 do 18°C, one će narednih dana ponegde biti više i za 10 stepeni od proseka, potom da bi pred sam kraj meseca one bile više za 5 do 7 stepeni. Padavina skoro i da neće biti do kraja meseca, što će samo povećati ozbiljan deficit padavina ovog oktobra, koji će već sada biti jedan od najsušnijih i najtoplojih otkad se vrše merenja.

Vrlo visoke temperature odložile su i početak grejne sezone do kraja oktobra, a zahvaljujući tome umanjeno je i zagađenje vazduha, koje bi bilo vrlo izraženo u ovom periodu zbog česte dominacije anticklona i visokog vazdušnog pritiska.

Aktuelno vreme ide na ruku ratarima i poljoprivrednicima da svoje jesenje radove privedu kraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA