≫ 

Šljiva i japanska trešnja simboli saradnje gradova sa dva kontinenta: Šabac i Fuđimi pobratimi četiri decenije

Šabac je jedini grad u Republici Srbiji koji se bratimio sa nekim japanskim gradom

  • 0
Šabac i Japan Foto: Grad Šabac

Stablo šljive zasađeno je juče u japanskom gradu Fuđimiju. Tako su Šabac i ovaj grad simbolično utvrdili prijateljstvo utemeljeno pre četiri decenije.

U oktobru 1982. godine gradovi su se pobratimili, a ovih dana delegacija Šapca je u gostima u dalekom Japanu i sa gradonačelnikom Fuđimija potpisala novu "Povelju o utvrđivanju bratstva".

Dok će u dalekom Japanu za nekoliko godina rađati srpska šljiva, u Šapcu dvorište Medicinske škole krase stablo i cvetovi japanske trešnja sakura koje je zasađeno 1982. godine.

Početkom septembra ove godine u Šapcu je obeležena godišnjica bratimljenja i 140 godina prijateljskih odnosa Srbije i Japana. Tom prilikom u parku nauke u Šapcu zasađena su još tri stabla japanske trešnje.

Organizovani su Dani japanske kulture sa brojnim sadržajima koji su Šapčanima približili japansku kulturu i umetnost, a jedna ulica u ovom gradu preimenovana je u Ulicu prijateljstva Šabac - Fuđimi.

U Šapcu radi japanska fabrika Jazaki, a dva grada osim u oblasti ekonomije sarađuju i na polju obrazovanja, kulture i sporta. Prvi projekat koji će biti realizovan je razmena učenika iz Šapca i Fuđimijea u naredne dve godine.

Prijateljstvo japanskog i srpskog naroda uspostavili su daleke 1882. godine kralj Milan Obrenović i japanski car Meiđi.

Šabac je jedini grad u Republici Srbiji koji se bratimio sa nekim japanskim gradom, a ni hiljade kilometara udaljenosti nisu prepreka da prijateljstvo traje punih 40 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA