• 0

Lajka i Nemanja ponovo krstare nebom: Beloglavi supovi proveli više od godinu dana u prihvatilištu na Uvcu

Bili u prihvatnom centru namenjenom povređenim jedinkama

  • 0
Lajka i Nemanja, beloglavi supovi

Foto: RINA

Iako su bili pred izumiranjem beloglavi supovu u Specijalnom rezervatu prirode Uvac sada su sve brojniji. Tu je napravljen i prihvatni centar u kom su do skoro boravile dve povređene jedinke Lajka i Nemanja, koje su u sklopu projekta monitoringa i upravljanja populacijom beloglavog supa u rezervatu Uvac nakon oporavka puštene da se vrate u prirodu.

- Ženka Lajka oporavljala se dve godine dok nije postala spremna da se vrati u prirodu, a Nemanja je godinu dana proveo u oporavilištu. Ptice su opremljene satelitskim odašiljačima što će nam omogućiti da pratimo njihove aktivnosti po povratku u prirodu - kažu za RINU u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Jefimiju ne drži mesto, ponovo "pobegla" u toplije krajeve

Uprkos činjenici da se na Uvcu izleže sve više jedinki, primetno je veliko raseljavanje naših supova po Balkanu.

- Sup Nikola se izlegao 2016. na Uvcu. Lutao je po Bliskom istoku i već u 2017. u jeku borbe sa ISIS-om kod Mosula fotografisao ga je Mohammad Sadik. Posle se vratio do Grčkog ostrava Nadžos i tu se nastanio. Zatim je ponovo beležen na Nadžosu gde se verovatno nagnezdio. Kolega Yiannis Orfanos iz rezervata Nadžos tvrdi da ima još najmanje 4 beloglava supa iz Srbije koji se nalaze na tom grčkom ostrvu - rekli su iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

Lajka i Nemanja, beloglavi supovi

Foto: RINA

Ovo je sezona kada mladi supovi sa Uvca lutaju isključivo na istok. Prvi sup sa Uvca koji je posetio Svetu Goru je ovogodišnji mladunac sa oznakom 64. On još nije dobio ime jer mu još nije određen pol. Ali i beloglavi sup Jefimija koja je celu prošlu godinu provela u pustinji Saudijske Arabije ponovo je krenula na istok i došla je do Bosfora. Hoće li se ponovo vratiti u Saudijsku Arabiju da prezimi, pitanje je na koje u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica čekaju odgovor.

Video: Telegraf ušao u štek migranata u Beogradu: Trošan sunđer, hladna noć i pusti snovi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok