Ovakvih zlatnika samo je 10 na svetu: Iskovani sa likom kralja Milutina, jedan dobila opština na zapadu Srbije

Sabor manastira je odlučio da izda samo 10 zlatnika sa likom kralja Milutina

  • 0
zlatnilk, Hilandar, Čajetina Foto: Rina.rs

Povodom nedavnog obeležavanja sedam vekova od smrti svetog kralja Milutina, velikog ktitora manastira Hilandar, Sabor manastira je odlučio da izda samo 10 zlatnika sa likom kralja Milutina, jedinstvenih na svetu i da ih dodeljuje onima koje prepoznaje da nastavljaju delo svetog kralja Milutina i ostalih ktitora Hilandara. Jedan od ovih deset zlatnika na čitavom svetu dobila je i Opština Čajetina.

- Ovo veliko priznanje i čast koju nam je manastir Hilandar ukazao predstavlja istovremeno i obavezu da sa igumanom i monasima još više radimo na projektima duhovnosti i sabornosti srpskog naroda i svih njegovih prijatelja. Primer svetog Save, koji je još uvek živ u našim mislima i u svemu što radimo, nas obavezuje da budemo dostojni svojih slavnih predaka koji su upravo u najtežim trenucima za Srbiju i srpski narod u manastiru Hilandar pronalazili dodatnu duhovnu snagu za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta - rekao je za RINU predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

On je svečano početkom jula uručio odluku Skupštine opštine igumanu manastira Hilandar arhimandritu Metodiju, a u svrhu projekta izgradnje naučno-obrazovnih kampova manastira Hilandar. Zahvaljujući se, iguman Metodije je darovao upravo taj zlatnik kralja Milutina zbog ove odluke, ali i zbog stalne podrške koju Opština Čajetina pruža manastiru i monasima te velike svetinje.

- Put Srbije u budućnosti će određivati tri teme - Kosovski zavet, stav prema Rusiji i srpska sabornost. Opština Čajetina je, kao mala samouprava, na sva tri ova polja učinili koliko je mogla i uveren sam da ćemo tako raditi i u budućnosti. Zajedno sa bratstvom manastira Hilandar pomažemo decu sa Kosova i Metohije i decu iz Hrvatske koja teško žive u enklavama. Na planu sabornosti smo svi dali veliki doprinos - građani opštine Čajetina, članovi Opštinskog veća, odbornici, investitori - i ovom odlukom da zemljište dodelimo Hilandaru smo pokazali svoju rešenost da ostanemo na svetosavskom putu - zaključio je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA