Nataloženo toliko smeća da nema gde šibica da se baci: Na pomolu rešenje za sramotnu deponiju kod Topole

Za preko pedeset godina na tom mestu nataloženo je toliko smeća da su svi kapaciteti ove deponije maksimalno popunjeni

  • 0
Deponija kod Topole Foto: RINA.rs

Jedan od najvećih ekoloških problema na teritoriji opštine Topola jeste deponija u naselju Torovi koja je formirana šezdesetih godina prošlog veka. Za preko pedeset godina na tom mestu nataloženo je toliko smeća da su svi kapaciteti ove deponije maksimalno popunjeni, a upravo na tom mestu veoma često dolazi do velikih požara od kojih strahuju loklani meštani.

Na rešavanju ovog problema godinama se radi a prema rečima nadležnih na današnjoj sednici Opštinskog veća, u sledećoj godini ovaj višegodišnji problem mogao bi biti trajno saniran, prenosi RINA.rs.

- Do kraja godine raspisuje se Javna nabavka za deponovanje smeća na regionalnoj deponiji sa transportom. Takođe se razgovara sa ASSOM da se povuče sa seoskog područja a da naše Komunalno preuzme kontrolu nad čišćenjem smeća, ako ne bude moglo samo da radi angažovaće se podizvođač koji će pomoći Komunalnom dok ono ne bude kompletno tehnički u mogućnosti da samo sve to radi - izjavio je Dragan Jovanović član Opštinskog veća za infrastrukturu.

On dodaje da se kreće u izradu projekta da se uradi kompletno zatvaranje deponije u Topoli i njeno otplinjavanje a napraviće se i dve transfer stanice gde će se dovoziti smeće i transportovati dalje ka regionalnoj deponiji u Lapovu ili Jagodini.

- Ministarstvo će to raditi sa nama, tako da će 2023. godina biti godina u kojoj će krenuti zatvaranje deponije i rešavanje vodosnabdevanja - zaključio je Jovanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA