≫ 

Vežba u Beogradu na vodi: Helikopterski vatrogasac stigao u Srbiju

Srbija će imati dva ovakva helikoptera

  • 4

Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) bogatija je za još jedan tip helikoptera i to Kamov Ka-32, a on je danas predstavljen u Beogradu na vodi. 

Ovo je helikopter ruskog proizvođača, koji će biti namenjen isključivo za gašenje šumskih požara, te se s pravom naziva nebeskim vatrogascem.

Helikopterska jedinica MUP-a od nedavno je bogatija i za Airbusov helikopter Super puma, a plan je da njenu flotu čine 3 helikoptera ovog tipa.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad_)

O kupovini novog vatrogasca još prošle godine je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko prisustvovali su danas prezentovanju namene i karakteristika helikoptera Кamov Кa-32A11BC.

Srpski ministar unutrašnjih poslova i ruski ambasador su iz kule sa Beograda na vodi posmatrali prikaz sposobnosti helikoptera Кamov Кa-32 za gašenje požara i uverili se u kapacitete i visoku efikasnost ovog helikoptera.

- Zahvaljujući neutralnoj poziciji Srbije, zahvaljujući samostalnoj i nezavisnoj politici koju vodi Aleksandar Vučić, zahvaljujući tome što Srbija čuva svoje prijateljstvo sa Rusijom, ali i zahvaljujući dobroj i stabilnoj ekonomskoj situaciji države, Ministarstvo unutrašnjih poslova od danas poseduje najsavremeniji helikopter za gašenje požara Кamov Кa-32, koji je specijalizovan za gašenje  požara na visokim objektima. Sve što je moglo da doprinese većoj i boljoj zaštiti naših građana i imovine, mi smo obezbedili u protekle dve godine, a evo od danas Republika Srbija je i jedina zemlja u regionu koja ima tu mogućnost i snagu da se izbori brzo i efikasno sa požarima na najvišim objektima -  poručio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, istakavši da je ponosan na to što

MUP Srbije od danas poseduje najsavremeniji helikopter za gašenje požara Кamov:

- Prvi put je na raspolaganju Republici Srbiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova oprema za horizontalno gašenje požara. Srbija i Beograd se munjevito razvijaju i grade, imamo značajan broj novoizgrađenih višespratnica, solitera. I zato, u slučaju nastanka velikog požara na visokim zgradama ili na nepristupačnom terenu Sektor za vanredne situacije zajedno sa Helikopterskom jedinicom MUP-a Srbije od danas imaju mogućnost da efikasnije i brže reaguju. Nabavkom Кamova Sektor za vanredne situacije od danas može da dejstvuje iz vazduha i da pomogne svojim snagama koje dejstvuju sa zemlje", istakao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Luka Čaušić Foto: Nikola Tomić

Ministar unutrašnjih poslova je naglasio da nabavka Кamova predstavlja značajno viši stepen zaštite srpskog naroda i Srbije od požara, te da će naša država, baš kao i mnogo puta do sada svakoj zemlji regiona pružiti pomoć u borbi protiv požara kada je zatraži.

-  Spasavali smo naše građane, njihovu imovinu, naše šume, našu prirodu. Ali, bili smo tu i za sve naše komšije kojima je pomoć bila potrebna. Imena naših vatrogasaca-spasilaca se s poštovanjem i zahvalnošću pominju i u bratskoj Republici Srpskoj, ali i u Sloveniji, Severnoj Makedoniji, Grčkoj. Nabavkom Кamova bićemo još snažniji i bolji u borbi protiv požara, i naravno, uvek smo spremni da pružimo pomoć svima kojima bude bila potrebna“, istakao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Helikopter Кamov Кa-32 namenjen je za gašenje šumskih požara i požara na visokim stambenim objektima, kapaciteta podveznog vedra od pet tona vode sa mogućnošću rada mlaznicom koja omogućava horizontalno gašenje požara na visokim objektima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    26. oktobar 2022 | 14:30

    Mene zanima da li je i vodu tanko vao tu iz Save. Toliko je prljava i puna fekalija odlična za gašenje.

  • Nikola

    26. oktobar 2022 | 18:21

    Bravo za Vladu Srbije.....svaka čast

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA