≫ 

"Hobit u opancima" ili verna uspomena na legendu: Kako Sopoćani vide spomenik Bati Živojinoviću?

Velimir Bata Živojinović napustio nas je pre šest godina, a nedavno je u Sopotu otkriven spomenik glumcu

  • 17

Nakon šest godina od smrti našeg poznatog glumca Velimira Bate Živojinovića u Sopotu je 20. oktobra ispred Centra za kulturu otkriven spomenik ovom velikanu.

Ubrzo nakon podizanja spomenika, na društvenim mrežama povela se velika polemika - da li bronzana figura uopšte liči na legendu srpskog glumišta?

Rad vajara Ranka Đankovića mnogi su osudili na Tviteru, uporedivši ga sa "Hobitom u opancima" i komentarišući da skulptura nimalo ne podseća na Valtera. Međutim, Batin sin Miljko naveo je da je poenta spomenika očuvati uspomenu na glumca.

- Da li on liči na Batu ili ne - o ukusima se ne raspravlja. Mi smo zadovoljni i srećni što se neko posle šest godina setio da ostavi trag iza našeg oca i možda bi ova polemika bila dobar povod da neko drugi napravi spomenik, koji će biti možda bolji. On potiče iz Koraćice, sa Kosmaja, na nekoliko kilometara od mesta gde je sad spomenik, gde je proveo većinu svog života i mislim da je to jedan divan simbol i počast Srbiji i Šumadiji - rekao je on.

Ipak, meštani Sopota stavili su tačku na internet raspravu. Kako su rekli za portal Telegraf.rs, svi se slažu u jednom - jedino što je bitno je da sećanje na velikana ostane večno.

Građani ovog malog mesta u blizini Beograda sa osmehom na licu komentarisali su bronzanu figuru i skoro svi do jednog naveli da je ovakav spomenik Sopotu bio neophodan.

- Apsolutno se slažem sa njegovim sinom, jeste da ne liči zaista, ali bitno je sećanje na njega. On je naš sugrađanin i svi smo oduševljeni. Ovo će ostati za pokoljenje - navela je jedna meštanka.

Bilo je i onih koji još uvek nisu imali priliku da posete spomenik, ali ih to nije zaustavilo da akcenat stave na simboliku koju on nosi. Kako kažu, ne moraju ni da pogledaju figuru da bi bili ponosni što su Velimirovi sugrađani i čuvari uspomene.

Međutim, neki od njih smatraju da bi i Batino rodno mesto Koraćica, trebalo da dobije obeležje koje će biti pečat zaostavštine koju je glumac podario srpskom narodu.

- Ja sam bio komšija sa pokojnim Batom. Mislim da bi trebalo da se obeleži i u Koraćici, ipak je to njegovo rodno mesto. Takođe, trebalo bi ponovo pokrenuti priču o prebacivanju njegovih mošti u Koraćicu - naveo je građanin Sopota.

Stariji stanovnici naveli su da ih skulptura podseća na glumca iz mlađih dana, dok su neki prokomentarisali da mnogo više podseća na Živojinovića ukoliko se približite.

- Liči kada ga gledate izbliza. Na pravom je mestu, veliki deo svog života je proveo ovde i mi ćemo spomenik očuvati - poručuje Sopoćanka.

Sudeći po odgovorima Batinih meštana, polemika na društvenim mrežama bi trebalo da padne u zaborav. Kako se priča po ulicama Sopota, ljudi će uvek pronaći povod za negativan komentar, a uspomena je ono što traje večno.

Ponos na licima građana koji se prisećaju legende srpske kinematografije uverava nas samo u jedno - obećanje da neće dozvoliti da lik i delo Velimira Bate Živojinovića padne u zaborav neće ostati neispunjeno.

Video: Veče posvećeno Borislavu Pekiću na njegovom platou: Moj otac je na svaku nepravdu reagovao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    28. oktobar 2022 | 07:43

    Razumem porodicu da je zahvalna za spomenik, ali da li ste sigurni da je ovaj čovek vajar?

  • Zvele

    28. oktobar 2022 | 08:09

    Ovo veze sa Batom nema....

  • Jaca

    28. oktobar 2022 | 08:09

    Iskreno, ovo je promašena investicija ,ali skroz na skroz . Graniči sa sramotom .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA