Sudovi u Srbiji zatrpani masovnim tužbama: Ko gubi, a ko dobija i kako se u svetu rešavaju ovakvi sporovi

Postoji nagoveštaj o novim masovnim tužbama zbog odluke o odlaganju početka grejne sezone

  • 5
Suđenje Zoranu Marjanoviću Foto: ATA Images

Sudovi u Srbiji su zatrpani masovnim tužbama. Uglavnom se tuže organi javne uprave, komunalna preduzeća, trgovci, banke... Građani ulaze u dugotrajne i neizvesne postupke, a troškovi advokata, veštačenja, često prevazilaze iznos spora. Tako, zbog masovnih tužbi trpe i sudovi i građani.

U ovom trenutku, prema proceni Udruženja banka u sudovima se protiv banaka vodi oko 250.000 sporova. Tužilaca, uglavnom građana, je između 50.000 i 80.000. Uz masovnost tužbi problem je i neujednačenost sudske prakse pa je tako spor po identičnom tužbenom zahtevu u Subotici okončan na prvom ročištu dok u Šapcu još traje, piše RTS.

- Ta neujednačena sudska praksa dodatni je veliki problem ovakvih masovnih parnica i ona posledično dovodi do toga da se smanjuje poverenje građana u pravosuđe a to dodatno otežava i rad advokature. Druga stvar, to onemogućava efikasno postupanje sudova - kaže Snežana Marjanović, sudija Višeg suda i član Foruma sudija Srbije.

U Centru za evropske politike smatraju da će nova Vlada nastaviti da radi na izmenama i dopunama Zakona o parničkom postupku, a u tome nam mogu koristiti iskustva Nemačke i Francuske koje su kolektivnom tužbom najpre zaštitile prava potrošača, a zatim su taj instrument postepeno uvodile u antimonopolske zakone, ekološku zaštitu i druge oblasti.

- Godine 2020. je doneta posebna direktiva koja predviđa sada već obavezu uvođenja kolektivne pravne zaštite za sve zemlje EU. Na taj način, ovo pitanje je negde i sastavni deo naših obaveza pravne harmonizacije. Znači, u jednom momentu ćemo mi biti obavezni i dužni da svakako implementiramo ta rešenja - objašnjava Dušan Protić, programski menadžer CEP-a.

Za razliku od masovnih tužbi, kolektivnu tužbu podnosi organizacija. Nakon odluke suda, ona se javno objavljuje. Svi koji smatraju da su im po tom osnovu oštećeni mogu da se obrate sudu i po automatizmu, odluci već donetoj po tužbenom zahtevu organizacije, ostvare svoja prava. Kod nas je izbacivanjem odredbi iz parničnog postupka ponuđena alternativa kroz upravno-pravnu zaštitu.

- Šta znači upravno-pravna zaštita? Nemate pravo na naknadu štete, sa upravnom zaštitom možete samo da naredite trgovcu da prestane, da mu bude naređeno da to štetno ponašanje prestane da radi, a on kaže neću časna reč - poručuje Jovan Ristić, Udruženje "Efektiva".

Masovne tužbe se ponovo nagoveštavaju zbog odluke o odlaganju početka grejne sezone.

- Više je to medijski, neko je to iz ličnog interesa, ja sam to naglasio, mogu da mi zamere i ta grupa advokata koji jure masovke i te potrošačke organizacije koje je na tako nešto pozvala - naglašava Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača.

U svetu se 90 odsto kolektivnih tužbi završi poravnjanjem.

Video: Redovi vernika čekaju da se poklone Svetoj Petki: Gužve i tokom dana na Kalemegdanu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    27. oktobar 2022 | 12:21

    Kaže sudija Marjanović a u Višem sudu u Beogradu na odluku o najjednostavnijoj stvari se čeka i više od 4 godine u proseku. Istovremeno sudije dolaze na posao u 10 h a odlaze u 13-14 časova. Efikasno

  • Vlajko

    27. oktobar 2022 | 11:34

    Cirkus.

  • Саша

    27. oktobar 2022 | 14:07

    Апсолутно романтично!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA