≫ 

Kad je čuo šta mu na odmoru rade đaci, učitelj Željko napravio je čudo: Sad se zovu "Gumicari" i fino zarađuju

U njihovoj učionici vlada prelepa atmosfera, svi su srećni i zadovoljni, grade jedan veliki tim i imaju pregršt želja

  • 3

Osnovna škola "Aksentije Maksimović" iz Dolova nadomak Pančeva nije tipična ustanova za obrazovanje. Tu se, pored učenja, svakodnevno bore da svojim učenicima obezbedi sva neophodna sredstva za školovanje, koje će im ostati u lepom sećanju. Udruženi su kao pravi tim, prate i osluškuju dečje želje, pružaju im podršku i podsticaj da iz dana u dan budu bolji.

Neretko od najmlađih školaraca možemo da čujemo kako ne vole školu, ali kod učitelja Željka Ivković to nije slučaj.

Željko je od pedagoga škole Lućijane Čolak saznao da se na odmorima njegovi đaci zanimaju gumicama, od kojih prave nakit. On nije ostao imun na to saznanje, već je odlučio da proveri o čemu se radi.

- Naš pedagog mi je rekla šta se dešava, i ja sam odlučio da saznam čime se to deca zanimaju. Video sam da oni bez muke prave narukvice, te sam odlučio da im pomognem i napravim malo preduzeće. Izabrali smo da se zovemo "Gumicari" D.O.D (dobrovoljno ortačko društvo). Pored toga smo razradili i kompletan biznis plan, ulog je iznosio 2.400 dinara, a prva zarada oko 6.000 dinara. Napravili smo tako i plan kako ćemo potrošiti novac. Jedan deo obavezno mora da ide u humanitarne svrhe, dok ostatak novca ulažemo u nove materijale i neki njihov užitak. Iskreno se nadam da će ovo postati tradicija i da će je preneti i u peti razred u koji idu, a ja sam tu kao nastavnik da ih podržim i učim pravim stvarima. Oni sada znaju da moraju da rade, kako bi zaradili, ali je najbitnije da imaju na umu to, da uvek pomažu drugima - kaže omiljeni učitelj Željko.

Emilija Veljkov i Jovana Ilić su dve najbolje drugarice, ali i devojčice koje koje su prve počele da se bave ovim "poslom".

- Pravimo ih stalno, super nam ide i volimo to. Učitelj nam pomaže,a  uvek imamo neki dodatni čas da se bavimo time. Svi smo uključeni u rad, i volimo to - rekle su nam Emilija i Jovana.

Pored divnih devojčica, tu je i njihov junak Nikola Luka, koji je sve vreme uz njih, pomaže im, a neretko i nakon školskih aktovnosti poseti Emiliju ge zajedno stvaraju nakit.

- Ja njima pomažem, i svi radimo zajedno. Nadam se da ćemo kada skupimo novac zajedno otići na bazen, mi volimo bazene - kaže Nikola desna ruka Jovane i Emilije.

Prema rečima učitelja, deca su krenula polako, ali su za kratak vremenski period napravili i više od planiranog.

- Koristimo svaku priliku da radimo na tome, gumice su svida po učionici, a oni su baš vredni što mi je izuzetno drago. Prave svakakve stvari, planiramo da proširimo ponudu, a i cene su nam dobre. Od 10 dinara, pa čak do 200. Imamo naše drugare koji će se baviti marketingom, prodajom, proizvodnjom i održavanjem društvenim mreža, sve smo osmislili i jako nam dobro ide. Moram da kažem, da neretko ostanemo malo duže, ili nađemo vremena da se oni bave time, njima je to zadovoljstvo kroz koje uče, a meni je ponos što sam deo toga i što imam maštovite i vredne učenike.

U njihovoj učionici vlada prelepa atmosfera, svi su srećni i zadovoljni, grade jedan veliki tim i imaju pregršt želja. Jedna od želja im je da posete Španiju, kažu da se trude što više da rade, jer će tako imati novca za to putovanje.

Ekipa portala "Telegraf" im želi da ostvare sve svoje želje, da se trude i da rade kako bi otišli na putovanje. Ovo je još jedan dokaz da škola može biti zanimljiva i da se u nju odlazi uz osmeh, samo ako pored sebe deca imaju učitelje koji ih pomno slušaju i njihove snove pretvaraju u stvarnost.

Video: Ivana Španović održala javni čas sa decom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA