• 6

Ovaj most u Srbiji poseban je na Balkanu: Izgrađen je od kamena, a prati ga predanje o "utkanih" 30.000 jaja

, Telegraf

Kameni most u Ivanjici prva je stanica svih turista koji posete ovaj kraj

 • 6

Srbija se može da se pohvali najvećim jednoličnim mostom na celom Balkanu. Nalazi se u Ivanjici, ima kulturno-istorijski značaj, 118 godina, i za njega je vezano zanimljivo predanje. 

"Živi" dakle u Zapadnoj Srbiji, u koju dolazi sve više posetilaca, a prema rečima marketing menadžera Turustičke opštine Ivanjica, Miloja Ostojića, ona postaje je sve popularnije mesto za obilazak.

Pored velelepnih planina koje zbog jesenjih boja imaju još veću čar, tu su i mnogobrojna jezera, vidikovci i spomenici, ali i kulturno-istorijski lokaliteti koje svakako treba obići.

Kako navodi Ostojić, jedan od najznačajnijih je kameni most koji se nalazi u samom centru ove varošice, a datira još iz 1904. godine.

Ono što ga razlikuje od drugih sličnih građevina iz ovog kraja je to što je najveći jednolični most na celom Balkanu, a za njega je vezano zanimljivo predanje. Navodno, u vezivni materijal za gradnju ove turističke atrakcije utrošeno je 30.000 jaja.

- Most je jedan od objekata koji imaju veliki kulturno-istorijski značaj za celu opštinu Ivanjica. On je najveći jednolični most na Balkanu, sagrađen je iz jednog luka i gradili su ga italijanski majstori zajedno sa našim preduzimačima iz Ivanjice. Do pre nekoliko godina teretni saobraćaj je prolazio njime, ali je izmešten da bi se most sačuvao, ali putnički saobraćaj i dalje funkcioniše. Pored mosta se nalazi crkva koja je sagrađena godinu dana nakon nastanka grada, odnosno varošice Ivanjica. To je drugi bitan objekat koji se nalazi u samom centru grada. Inače, sam grad je zaštićen od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture kao ambijentalna celina i predstavlja nešto što je kulturno-istorijsko značenje opštine Ivanjica - objašnjava Miloje Ostojić za Telegraf.rs.

Kako dodaje naš sagovornik, most je uglavnom prva destinacija koju turisti posete kada se nađu u ovom gradu, ali nije jedina atrakcija. Iako mala, Ivanjica je puna istorijskih i kulturnih znamenitosti, a jedna od njih imala je veliki značaj za vreme devedesetih godina.

- Pored mosta i crkve odmah do nas se nalazi i stara hidrocentrala koja je sagrađena 1911. godine i ujedno je šesta hidrocentrala u Srbiji. Građena je od strane vlasnika nekih radionica, vlačara, prerađivača raznih proizvoda. Oni su je sagradili sopstvenom inicijativom. Najveći značaj je imala devedesetih u toku restrikcija. Zahvaljujući toj maloj građevini mi u ovom kraju smo imali struju, dok neki drugi nisu.Ona je sada kulturno-istorijski spomenik, nema potrebe da radi, ali je u funkciji - kaže Ostojić.

Zaposleni u Turističkoj organizaciji ove opštine svesni su da su društvene mreže danas najbolja reklama, te su smislili i plan za budućnost koji će im doneti još više poseta.

- Vidikovac preko puta mosta je deo vidikovca koji će biti još dograđen i ideja je da se turisti slikaju, a da pozadina bude neki lep pejzaž koji će ići na društvene mreže. Na taj način planiramo da promovišemo Ivanjicu kao turističku destinaciju - objašnjava naš sagovornik.

Ostojić navodi da pored samog grada vredi posetiti i mesta koja ga okružuju, a planinu Mučanj izdvaja kao najatraktivniju.

- Ivanjica kao destinacija je jako interesantna, ona je u procesu razvijanja i postanka jedne ozbiljne turističke atrakcije. Okružuju je planine Golija, Javor i Mučanj. Golija je park prirode zaštićen od strane države, a u okviru njega nalazi se rezervat biosfere pod zaštitom UNESCO-a, podeljena je u tri stepena zaštite. Za Goliju imamo u planu ozbiljne investicije, biće to jedan od zimskih turističkih centara, ali bih ja rekao da je i letnji. Planina Javor je jedna od mesta u Srbiji koje ima najveći istorijski značaj. Tu se branila Srbija i vođena su dva Srpsko-turska rata i Balkanski rat. Mučanj je možda najatraktivniji. Poseduje divan vidikovac sa kojeg se vidi gotovo trećina Srbije. Takođe, seoski turizam je začet na prostorima Ivanjice još 1972. godine u selima Lis, Maćama i Devićima, a radimo i na njegovoj ekspanziji - zaključuje on i poziva sve građane Srbije da putuju u svojoj zemlji i istraže je što je više moguće kako bi otkrili lepote koje se u njoj kriju.

Za kraj, treba reći da turizam u Srbiji doživljava sve veću ekspanziju. Planine, pećine i ostali lokaliteti svake godine privlače veliki broj turista u našu zemlju, a prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za prvih šest meseci ove godine zabeleženo je skoro 5 miliona noćenja.

Video: Sarin konj u polju lavande hit u umetničkoj koloniji Pigmalion: Izrađen je tehnikom kovanog lima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mihailović

  4. decembar 2022 | 00:03

  Most sa jednim lukom, jednolučni...

  8
  1

  Podelite komentar

 • mirjana

  4. decembar 2022 | 07:49

  Stari most u Mostaru je veci , takodje gradjen od kamena za cije lepljenje su koristena jaja.

  2
  4

  Podelite komentar

 • Cemer i jad.

  4. decembar 2022 | 16:13

  Standardi banana republike.

  0
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok