Tajni život medveda Aleksandra u Nacionalnom parku Tara: Ostavio potomstvo sa dve ženke

U Srbiji ima 120 jedinki medveda, 100 ih je na planinama zapadne i jugozapadne Srbije, a 20 u istočnoj Srbiji

  • 0
Medved Foto-ilustracija: pixabay.com

Nacionalni park Tara predstavio je danas projekat "Tajni život medveda" u okviru kog su prvi put prikazani snimci sa kamere koju je medved Aleksandar nosio na ogrlici oko godinu dana. Prema rečima profesora Biološkog fakulteta Duška Ćirovića, Aleksandar je doneo prve snimke iz "perspektive medveda" koji pokazuju da je ova jedinka teritorijalna i da se kretao na 320 kvadratnih kilometara, preneo je Tanjug.

Takođe, snimci sa kamere su prikazali njegov dnevni život: buđenje, četiri meseca u malom pećinskom kanalu, brlogu u kanjonu Drine, izlazak iz hibernacije, potpunu aktivnost krajem marta, oprezno kretanje po okomitim terenima, način na koji traži hranu.

Ćirović je naveo da će verovatno najveća vrednost snimaka biti u vezi sa reprodukcijom.

- Verujemo da se Aleksandar pario sa barem dve ženke - s jednom u maju, a drugom u junu i da je ostavio potomstvo sa dve različite jedinke, a vrlo je zanimljivo i mesto na kojem se sreću medvedi, pa verujem da će nam ti podaci koristiti - rekao je Ćirović.

On je kazao i da je prva impresija da nema snimaka susreta sa drugim vrstama životinja, te da je pitanje da li se druge životinje plaše medveda.

- Aleksandar je teritorijalan i razlog za to može biti što je dominantan mužjak, ne mora da izbegava druge, vrlo je snažan sa težinom od 250 kilograma i ne mora da se boji nikoga. Imamo snimak drugog mužjaka koji u sezoni parenja beži od njega - rekao je Ćirović.

Aleksandar je ogrlicu trebalo da nosi još šest meseci, ali ju je pokidao, medvedu Zoranu ogrlica je pokvarena, a još jedna ogrlica čeka novu jedinku koja će biti uhvaćena i obeležena kako bi doprinela izučavanju medveda iz njihove perspektive.

- Ovo su prvi podaci, nemamo mnogo, ali ako nastavimo dalje da obeležavamo medvede sa satelitskim ogrlicama koje su opremljene kamerama, verujemo da ćemo prikupiti vrlo značajne informacije o životu medveda, njihovoj ekologiji i da te informacije koristimo u zaštiti i upravljanju ove ugrožene vrste u Srbiji - zaključio je Ćirović.

U Srbiji ima 120 jedinki medveda, 100 ih je na planinama zapadne i jugozapadne Srbije, a 20 u istočnoj Srbiji.

Prvi medved u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji je obeležen 2007. godine i danas ogrlice nosi njih sedam, koji se pored Tare nalaze na Zlatiboru, Goliji i Jadovniku.

Nacionalni park Tara na tri načina prati medvede: foto zamke, DNK analiza i satelitskom telemetrijom i svaki od ovih načina daje različite podatke.

- Foto zamke su raspoređene na čitavoj teritoriji Nacionalnog parka Tara i imamo dosta problema sa krađama, a naš interes je samo da zabeležimo ponašanje životinje i interakciju. Dve godine smo radili genetsku analizu mrkog medveda i ti podaci su najvalidniji kada se utvrđuje brojnost, u satelitskoj telemetriji uvek imamo bar jednog obeleženog medveda - kazala je Marijana Josipović, biolog NP Tara.

Ona je dodala da se nadaju da će sledeću obeležiti ženku što bi bilo interesantno zbog snimaka brloženja i odgajanja mladih.

Projekat "Tajni život medveda" podržala je kompanija Telekom Srbija koja već duži niz godina podržava projekte koji se bave očuvanjem biodiverziteta.

- Bez očuvanja biodiverziteta nema održivog razvoja, a do sada smo pomogli više projekata kao što su monitoring i zaštita beloglavog supa, orla zmijara, sova i medveda. Pomažemo finansijski kupovinom uređaja, edukacijom javnosti kroz kampanju 'Nijedna vrsta ne umire sama' i trudimo se da bežična mreža bude što bolja i u ruralnim krajevima da se upotrebi za ovakve projekte - naveo je Zoran Karić iz kompanije Telekom Srbija .

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA