≫ 

Jedno srpsko i slovensko selo na čelu sveta u turizmu: Prvi susret meštana bio u "Ćiri"

Oba sela smeštena podno planina: Zlatibora i Tare, odnosno u dolini Alpa

  • 0

Krajem prošle godine u konkurenciji 170 sela Mokra Gora u Srbiji i Solčava u Sloveniji proglašene su najboljim turističkim selima na svetu. Uz mnogo sličnosti koje već imaju od danas ih povezuje i protokol o saradnji i zajednički cilj - razvoj turizma.

Prvi susret s Mokrogorcima za Slovence je bio u „Ćiri" na nostalgičnoj vožnji uz muziku i ples, baš kako se prijatljima ide u goste. I prvi utisci su takvi.

- Mokra Gora nam je do sada zaista super. Prilično je slična Solčavi. Solčava je malo viša, proteže se od 600 metara nadmorske visine do 1.200 -1.300. Vožnja „Ćirom" je bila prijatna, zanimljiva - ispričala je Klementina Voler iz Solčave.

Oba sela su među planinama, Mokra Gora između Tare i Zlatibora, Solčava u dolini pod Alpima. Imaju i sličan broj stanovnika, očuvanje prirode kao imperativ - pa se saradnja nametnula kao logična, piše RTS.

- Ono što nas povezuje je ta odrednica - najlepše selo. To značajno priznanje da se uspelo u nameri da se očuva autentična lepota prirode uz kreiranje naših usluga atrakcija i doživljaja koji će svojom posebnošću i atraktivnošću privući turiste iz celog sveta - objašnjava gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

- Verujem u dobru saradnju u budućnosti, u mogućnost da sarađujemo na svim područjima kako turizma tako i ekologije. Naša razvojna vizija je biti povezan sa održivim i uravnoteženim planinskim mestima - kaže Katarina Prelesnik, županja Solčave.

Uz saradnju turističkih organizacija, sledeće godine u planu je da Mokrogorci krenu do Solčave, a već sada su svi potvrdili da se dobro razumeju i nisu daleko.

Video: Poštuju nastavnike i uvek se lepo jave: Učiteljica iz Osonice otkriva po čemu je ovo selo posebno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA