≫ 

Popis se danas ne završava u svim opštinama: Do kraja dana odluka gde se nastavlja i za koliko

Do danas popisano oko 6.300.000 građana Srbije

  • 13
Popis stanovništva Foto-kolaž: Shutterstock

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Snežana Lakčević, izjavila je danas je u Srbiji, zaključno sa 30. oktobrom, popisano oko 6.300.000 građana, oko 3.450.000 stanova i oko 2.400.000. domaćinstava.

- Zaključno sa 30. oktobrom, sinoć, popisano je oko 6.300.000 stanovnika Republike Srbije ili oko 93 odsto posmatrano u odnosu na procenjeni podatak iz januara ove godine. Popisano je oko 3.450.000 stanova i oko 2.400.000 domaćinstava. U Republičkom zavodu za statistiku kontinuirano pratimo realizaciju popisa na terenu i ono što je činjenica je da je u većini jedinica lokalnih samouprava popis završen. Međutim, u toku je sveobuhvatna analiza i danas tokom dana ćemo obavestiti javnost da li se danas završava popis ili će biti produžen. Imamo presek stanja u realnom roku – kazala je Lakčević u "Uranku" na K1.

Ona je navela da je bilo građana koji su odbijali ili odbili da budu popisani i objasnila koja procedura se primenjuje u tom slučaju.

- Najveći broj odbijanja rešili smo na taj način što je na teren izašao ili instruktor ili popisna komisija i građani, koji su inicijalno odbijali da budu popisani, nakon tih razgovora prihvatili su i popisani su. Međutim, imamo još situacija da pored svega građani odbijaju i u tim situacijama mi pokrećemo proceduru za pokretanje prekršajnog postupka -  rekla je Lakčević.

Ona je dodala da su sada aktivnosti na popisnoj komisiji.

"Popisna komisija treba da utvrdi činjeničcno stanje, da obradi zahtev, da ga prosledi Zavodu za statistuku, a mi ćemo ga zatim proslediti nadležnom sudu", rekla je Lakčević.

Na pitanje šta bi trebalo da urade građani koji hoće da se popišu, ali su ostali nepopisani do danas, kazala je da bi trebalo da pozovu infocentar RZS.

- Informacija od jutros je da imamo skoro 300.000 poziva infocentru, dnevno bude 25.000, pa čak i 30.000 poziva i neretko se dešava da građani zovu, ali ne mogu da dođu do operatera kol centra. Jedna od ideja koju ćemo danas saopštiti jeste da za sve te građane u popisnim komisijama organizujemo dežurstva i da će oni biti informisani kako i koga da pozovu , brojeve telefona i da se putem telefona popisu, dežurni popisivač biće u popisnim kosmisjama i obaviće svoju dužnost -  rekla je Lakčević.

Ona je navela da se ovo se odnosi na građane koji nisu stigli da se popišu za vreme planiranog roka za popis, kada je popisivač već zatvorio listu.

- Može da se desi da je neko došao iz inostranstva posle mesec dana i mi moramo da omogućimo i tim ljudima da budu popisani -  kazala je Lakičević.

Izvesno je da će popis biti produžen u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Video: Telegraf na terenu sa popisivačem stanovništva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    31. oktobar 2022 | 14:39

    Kod nas nisu bili opština Zvezdara

  • Boki

    31. oktobar 2022 | 14:04

    Na kraju će da nas bude 10 miliona hahaha ,kako se sve namesta..a ima nas manje od 6 mil...

  • V8

    31. oktobar 2022 | 13:06

    Popisivac me je ispitao i koja sam krvna grupa, kada sam se venčao, gde sam rođen, i zašto sam rođen, žena me je upucala ali stvarno, ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA