Vazduh prekomerno zagađen u 13 gradova Srbije: Oglasilo se Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Кako se ovih dana intenziviralo korišćenje ložišta u domaćinstvima, apelujemo da građani obrate pažnju na energente koje koriste, poručuju iz Ministarstva za zaštitu životne sredine

  • 8
Maglovito jutro, magla, smog, zagađenje vazduha, vremenska prognoza, jesenji dan, Voždovac Kumodraška ulica Foto: M. Đorđević

Zagađenje vazduha prouzrokovano povećanjem PM10 i PM2.5 suspendovanih čestica, nastalo je radom individualnih ložišta i toplana snage manje od 50 MW. Кako se ovih dana intenziviralo korišćenje ložišta u domaćinstvima, apelujemo da građani obrate pažnju na energente koje koriste, poručuju iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Uzimajući u obzir da je od ukupne emisije PM10 suspendovanih čestica, emisija poreklom od individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 MW na godišnjem nivou 65%, kao i da je emisija PM2.5 suspendovanih čestica iz istih izvora 80%, važno je zbog zajedničkog cilja – unapređenja kvaliteta vazduha, podići svest po pitanju izbora energenata.

Trenutno zagađenje je, pored pomenutih emitera zagađujućih materija, pospešeno i poljem visokog vazdušnog pritiska koje se formiralo nad centralnom i južnom Evropom. Ono je uslovilo stabilnost atmosfere, odsustvo vetrova i vertikalnih strujanja vazduha. Ovi uzroci zajedno utiču na zadržavanje svih emitovanih zagađujućih materija u najnižim delovima atmosfere.

Prekoračenja koncentracija suspendovanih čestica PM10 u poslednja dva dana izmerena su u Beočinu, Beogradu, Smederevu, Valjevu, Кragujevcu, Кosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu i Pirotu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Delija momak

    1. novembar 2022 | 17:02

    Sure ljudi sa grejanjem i lozenjem i ako je napolju 25 stepeni vec par dana, nemoj slucajno da ste napisali da je neka fabrika zagadila vazduh ili tome slicno.. 🙃

  • zac

    1. novembar 2022 | 18:11

    Tokom zime ovoga ce biti jos vise ,grejanje kod nas je pretezno na ugalji drvo,nemozemo ocekivati da ce se to poboljsate sve do promene energetika.

  • TherapiAir

    1. novembar 2022 | 17:44

    Svi u zepter po preciscivac vazduha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA