Danas najtoplije bilo tamo gde se ne očekuje: Jedan fenomen učinio svoje, prognoza do sredine novembra

Danas je prvi novembar, a vremenski uslovi, pre svega temperatura vazduha odgovarala je prosečnim vrednostima za kraj juna

  • 0
Kalemegdanska tvrđava Foto: Nikola Tomić

Iza nas je letnji dan u kojem je temperatura u Srbiji dostigla 28 stepeni, a ono što je najinteresantnije jutros je najtoplije bilo na Zlatiboru sa 10 stepeni i na Crnom vrhu sa 13, dok je na Kopaoniku izmereno 7 stepeni kaže meteorolog Đorđe Đurić. Razlog ovome je temperaturna inverzija, pa je tempertaura vazduha jutros rasla sa visinom. Sutra slabije naoblačenje, a u petak i jače. Sledeće nedelje doći će do stabilizacije vremena, a novo pogoršanje ne treba očekivati do sredine novembra.

Danas je prvi novembar, a vremenski uslovi, pre svega temperatura vazduha odgovarala je prosečnim vrednostima za kraj juna. Popodne je temperatura u Kragujevcu bila čak 28, a širom Srbije je od 23 do 27. Vrlo toplo je bilo i na planinama, u Sjenici je bilo letnjih 25, na Zlatiboru 22, na Kopaoniku 18. Iako se magla podigla, na severu Srbije prisutna je sumaglica, pa je u ovim predelima hladnije, pa se temperature kretala od 16 u Subotici do 23 u Beogradu - komentariše Đurić današnji dana.

Vrlo toplo vreme nastaviće se i sutra a jugu i istoku Srbije, dok se na severu i na zapadu očekuje hladnije, ali i dalje toplo za ovo doba godine.

- Nakon vedrog jutra, ponegde i maglovitog, tokom dana biće pretežno sunčano. Naoblačene koje će ujutro zahvatiti severozapadne predele Srbije, tokom dana proširiće se i na ostale predele Srbije, ali će slabiti, tako da se u većini predela očekuje umereno oblačno. Duvaće slab do umeren, na istoku Srbije i jak severozapadni vetar, a od sutra se više ne očekuje magla nad predeloima gde je bila do danas. Nakon jutarnjih 4 do 10°C, maksimalna temperatura biće od 18°C na severu do 26°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 20°C.

- U četvrtak u Srbiji smena sunčanih i oblačnih intervala, a u petak jače naoblačenje, ali i pojačanje jugoistočnog vetra. Iako ne toplije kao danas, biće i dalje toplo za početak novembra, uz maksimalne temperature u većini predela oko 20°C - kaže on.

Vikend će doneti uticaj ciklona iz centralne Evrope i iz Đenovskog zaliva, koji će se tokom vikenda premeštatai preko našeg područja dačje na istok, pa se očekuje jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima, uz zahlađenje, pa će maksimalna temperatura u subotu biti od 12°C na severozapadu do 20°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 15°C, a u nedelju od 11 do 15°C.

- Dakle, prvog dana vikenda Srbija i naše područje biće u prednjem delu ciklona, uz južno strujanje, a drugog dana vikenda biće u zadnjem delu ciklona, uz snažno severmo strujanje i prodor hladnije vazdušne mase sa severa. Zbog moguće i dalje promene putanje centra ciklona i dalje su moguće manje ili veće promene kada je vreme za vikend u pitanju, najviše kada je reč o količini i rasporedu padavina i da li će zahlađenje biti manjeg ili večeg intenziteta, ali u svakom slučaju očekuje se promena i pogoršanje vremena. Prema trenutnim prognozama, sledeće sedmice ponovo bi ojačao anticiklon sa zapada Evrope, pri čemu bi došlo do stabilizacije vremena, a potom bi se njegov centar izmestio iznad našeg područja, pa bi tokom većeg dela sedmice vreme bilo stabilno i suvo. Minimalne jutarnje temperature bile bi uglavnom od 0 do 8°C, uz maglovita jutra, a maksimalne dnevne od 12 do 18°C - navodi Đurić i dodaje da bi ovako vreme ponovo išlo na ruku da se pojača zagađenje vazduha:

- Prosek maksimalnih temperatura za početak novembra je od 11 do 15°C, a one su danas u Srbiji više za 10 do 15 stepeni od proseka, osim na severu. Od sutra one će biti više za 5 do 10 stepeni, do vikenda za 5 do 7 stepeni, a u nedelju bi se posle dužeg vremena vratile nakon zahlađenja na normalne i prosečne vrednosti za ovo doba godine i takve bi bile tokom većeg dela sledeće sedmice, eventualno malo iznad proseka, pri čemu do novog pogoršanja vrenema ne bi došlo do sredine novembra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA