Dajte đacima besplatne udžbenike: Učitelj iz Niša uputio apel gradskoj upravi, a ovo je odgovor koji je dobio

Učitelj iz Niša Dejan Petrović pozvao je gradske strukture da se uključe u rešavanje tog problema

  • 1
Boško Obradović, Udžbenici iz biologije Foto: Nikola Tomić

Otvoreno pismo u kome zahteva da se u niškim školama koriste udžbenici Fondacije "Alek Kavčić" umesto onih za koje roditelji izdvajaju dosta novca, učitelj Dejan Petrović uputio je gradonačelnici Niša, predsednicima opština, odbornicima i načelniku Školske uprave. Odgovor je stigao od Dragane Sotirovski koja poručuje da u izboru udžbenika lokalna samouprava nema nikakve nadležnosti, pišu juznevesti.com

I na početku ove školske godine građani su se žalili da je kupovina skupih kompleta udžbenika novi udarac na njihove džepove i na već poljuljan kućni budžet, a iz Kavčićeve Fondacije tvrdili da bi roditelji, prema Zakonu, trebalo da imaju mnogo veću slobodu u izboru knjiga.

Učitelj iz Niša Dejan Petrović pozvao je gradske strukture da se uključe u rešavanje tog problema i iskoriste mogućnosti koje imaju, kako bi roditeljima olakšali školovanje dece.

Međutim, poručuje da bi povoljniji udžbenici rasteretili i gradski budžet jer lokalna samouprava obezbeđuje besplatne komplete za onu decu koja ostvare pravo na njih.

Uglavnom je izdavač Klet, Novi Logos itd. Taj izdatak nije samo na teret građana, već svih ostalih, jer lokalna samouprava po istoj ceni izdvaja sredstva iz budžeta za onu decu koja ostvaruju pravo na besplatne udžbenike. Ta sredstva bi, svakako, mogla da se usmere ka poboljšanju kvaliteta i uslova školovanja naše dece (savremena učila, rekonstrukcija sportskih terena, uređenje enterijera i eksterijera škola, itd.) - navodi Petrović.

Napominje da Fondacije “Alek Kavčić” nudi višestruko povoljnije udžbenike, koji nisu manje kvalitetni i koji imaju i potpuno besplatne elektronske verzije, kao i da njegovi đaci koriste te knjige.

Primera radi, komplet udžbenika za treći razred osnovne škole košta 1.400 dinara, dok Klet-ov komplet udžbenika za taj razred košta oko 8.000 dinara. Primetićete da je razlika u ceni ogromna, višestruka. Sredstvima koja se u ovom trenutku iz budžeta koriste samo za učenike koji imaju pravo na besplatne udžbenike možete da obezbedite za sve osnovce na nivou grada i oni bi i za njih bili besplatni - objašnjava učitelj.

Navodi primere Šida i Knjaževca i još 300 opština u Srbiji, koje su to sprovele i, kako kaže, ispoštovale članove Povelje Ujedinjenih nacija i Ustava Republike Srbije, koji se tiču toga da je obrazovanje obavezno i besplatno.

Međutim, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski odgovara Petroviću da, prema Zakonu o udžbenicima, jedinice lokalne samouprave nemaju nikakve nadležnosti u pogledu izbora udžbenika.

Svaka škola iz Kataloga udžbenika bira udžbenike za svaki predmet u svakom razredu o čemu obaveštava Savet roditelja. Odluku o izboru udžbenika donosi Nastavničko veće na obrazložen predlog stručnih veća za oblasti predmeta, odnosno stručnog veća za razrednu nastavu - pojašnjava ona.

Podsetimo, i deo niške opozicije tražio je nedavno da Grad obezbedi besplatne knjige za đake. Na spisku osnovnih škola koje koriste udžbenike Fondacije “Alek Kavčić” nalazi se oko 30 njih sa juga zemlje - devet u Nišavskom okrugu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ISLAND

    2. novembar 2022 | 16:01

    Kod nas je sve besplatno za djecu, u osnovnim skolama. Osim hrane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA