Ana je došla sa Zlatara u Beograd i doživela šok: "Disala sam planinski vazduh, a stigla u garež, šta je ovo?"

Zagađenje vazduha prouzrokovano povećanjem PM10 i PM2.5 suspendovanih čestica, nastalo je radom individualnih ložišta i toplana snage manje od 50 MW

  • 31
Smog zagađenje vazduha kašalj Foto: Milena Đorđević, Shutterstock

Prethodni vikend provela sam na Zlataru, jednoj od najlepših planina u Srbiji, počinje svoju priču za Telegraf Ana, devojka (27) koja trenutno živi i radi u Beogradu. Njenu ispovest o šoku koji je doživela po dolasku u prestonicu prenosimo vam u celosti: 

"Ovaj epitet planini odgovara posebno tokom Miholjskog leta. Zlatne nijanse jeseni, idealana temperatura vazduha i tišina učiniće da se osećate lepo i mirno, kao da vam u životu ništa više nije potrebno.

Ukoliko uzmemo u obzir i činjenicu da je reč o vazdušnoj banji, odnosno području na kom dolazi do mešanja mediteranske i planinske klime, pored lepote i tišine možete dobiti i zdravstvene benefite.

U subotu uveče stigla mi je poruka od prijateljice.

- U Beogradu je užasna magla, kao da si znala kad da pobegneš - napisala je šaljivim tonom.

- Gušimo se od zagađenog vazduha - dodala je nešto kasnije.

Isprva sam pomislila da možda preteruje, da je reč o nekoj trenutnoj izmaglici, ali sam zapravo znala da je samo pitanje vremena kada će nivo već postojećeg zagađenja skočiti.

U naredna dva dana nisam pratila vesti, potisnula sam informacije koje sam dobila, bilo mi je samo važno da uživam u planinskom vazduhu i suncu.

Na dan povratka stiglo je i obaveštenje Ministarstva zaštite životne sredine - vazduh je prekomerno zagađen u 13 gradova Srbije (uključujući i prestonicu, naravno).

- Da li uopšte ima poente vraćati se nazad - pomislih.

Bilo je uveče oko 20 sati, i već od Obrenovca magla je postajala sve gušća. Magla kao magla, ne mora ništa da znači.

Ipak, kako smo ulazili u sam grad, vazduh se zaista mogao uglaedati. Modro-siva boja provlačila se između stambenih blokova, ulica, ljudi... svuda.

- Najapokaliptičniji povratak u Beograd - kratko sam napisala drugarici.

U jednom trenutku, autobus se zaustavio na pretposlednjoj stanici, kod Ade. Čim je otvorio vrata već sam mogla da osetim da vazduh, pored boje, ima i miris.

Mirisalo je kao na nekom zgarištu.

Odjednom sam, mada verovatno velikim delom i zbog saznanja da je vazduh visoko zagađen, osetila blago stezanje u grudnom košu.

Zanimljivo mi je bilo što je i jedna putnica odmah stavila masku na lice.

- Nisam umislila - gorko se nasmejah u sebi."

Vazduh prekomerno zagađen u 13 gradova Srbije

Zagađenje vazduha prouzrokovano povećanjem PM10 i PM2.5 suspendovanih čestica, nastalo je radom individualnih ložišta i toplana snage manje od 50 MW, naveo je Ministarstva za zaštitu životne sredine ranije u svom saopštenju.

- Kako se ovih dana intenziviralo korišćenje ložišta u domaćinstvima, apelujemo da građani obrate pažnju na energente koje koriste - poručili su.

Uzimajući u obzir da je od ukupne emisije PM10 suspendovanih čestica, emisija poreklom od individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 MW na godišnjem nivou 65%, kao i da je emisija PM2.5 suspendovanih čestica iz istih izvora 80%, važno je zbog zajedničkog cilja – unapređenja kvaliteta vazduha, podići svest po pitanju izbora energenata.

Trenutno zagađenje je, pored pomenutih emitera zagađujućih materija, pospešeno i poljem visokog vazdušnog pritiska koje se formiralo nad centralnom i južnom Evropom. Ono je uslovilo stabilnost atmosfere, odsustvo vetrova i vertikalnih strujanja vazduha. Ovi uzroci zajedno utiču na zadržavanje svih emitovanih zagađujućih materija u najnižim delovima atmosfere.

Prekoračenja koncentracija suspendovanih čestica PM10 u poslednja dva dana izmerena su u Beočinu, Beogradu, Smederevu, Valjevu, Кragujevcu, Кosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu i Pirotu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JO

    2. novembar 2022 | 16:28

    I nama i njoj bi bilo bolje da nije došla. Vratite se u svoje zavičaje i dišite čist vazduh, pijte izvorsku vodu, muzite krave i pržite prava jaja. Grad ostavite nama koji nemamo kud.

  • Kinez

    2. novembar 2022 | 16:26

    Povratna karta....

  • Zoran

    2. novembar 2022 | 17:28

    Beogradjani,izgleda da je BG rezervisan samo za vas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA