• 4
 ≫ 

Pobeda Telegrafa: Majka iz Rume koja je od institucija tražila 3 kovčega konačno će dobiti pomoć

, Telegraf
 ≫ 

Institucije su majci ponudile pomoć oko finansiranja lekara i smeštanja u ustanovu

 • 4
Dragana Balog, Ruma, autizam

Foto: Privatna arhiva

Samohrana majka T. B. iz Rume mesecima je pokušavala da smesti ćerku u ustanovu socijalne zaštite jer i pored nadljudskih napora i truda nije mogla da se izbori sa njom. Njena ćerka, koja uskoro puni 18 godina, ima autizam i pridruženu mentalnu bolest, zbog čega ima izlive agresije.

Majka mesecima nije mogla da postigne dogovor sa Centrom za socijalni rad. Molila je da joj daju mogućnost da ćerku smesti u ustanovu, a isto je konstantno preporučivao i psihijatar devojčice. Međutim, radnica Centra za socijalni rad u Rumi odbijala je saradnju.

Nakon meseci borbe, rečeno joj je da ćerku može da smesti u Ustanovu za decu i mlade Sremčica. Međutim, javili su se novi problemi. Njena ćerka se razbolela, dobila je upalu pluća, a pritom je sve lekarske preglede pre smeštanja u ustanovu socijalne zaštite, morala da obavi privatno, za šta nije imala novca. Takjođe, rečeno je da će ustanovu u Sremčici najverovatnije morati da plaća oko 30.000 dinara mesečno. Nije joj preostalo ništa drugo nego da traži pomoć humanih ljudi.

Ipak, ubrzo nakon objavljivanja teksta, majka se našoj novinarki konačno javila sa dobrim vestima.

- Imaćemo novac, direktor Centra za socijalni rad mi je rekao da će opština i Centar da obezbede sredstva za sve što je potrebno, tako da ne moramo da se borimo sami - rekla je kratko T. B. za Telegraf.rs.

Čini se da je samohrana majka, posle niza muka, konačno zaista ugledala svetlo na kraju tunela. Ukoliko sve prođe kao što joj je obećano, njena ćerka imaže negu koja joj je potrebna, ona će moći da je posećuje, a njen sin će neometano da nastavi da se razvija.

"Treba li da ostavim dete kao kuče?"

Podsećamo, T. B. je, od strane radnice Centra za socijalni rad Ruma, rečeno da prikupi dokumentaciju koja je potrebna da bi se uopšte razmotrilo smeštanje u ustanovu socijalne zaštite, a da, dok sva potrebna dokumenta ne nabavi, ne dolazi i ne dovodi ćerku.

Problemi kod kuće su, kaže, sve veći. Njena ćerka je sve agresivnija, a nedavno je povredila brata. Takođe, kako je devojčica mnogo viša i krupnija od majke, ona više nema snage da je savladava, da je presvlači, brine o njoj. Kako kaže, njena ćerka više nije devojčica, sada je devojka.

- Povredila je brata, morali smo na previjanje. Gurnula ga je na vrata. Radnica Centra za socijalni rad je rekla da su se možda igrali. Ako dete tri nedelje ide na previjanje, to nije igra. Konstantno se u našoj kući čuju krici, vriska. Ona je stalno u pokretu. Situacija je nepodnošljiva. Dovešće me do toga da se, kad napuni 18 godina, odreknem i roditeljstva i starateljstva, da je sa ličnom kartom ostavim u Centru za socijalni rad, pa moraju negde da je smeste. To je žalosno, da ja ostavljam svoje dete na takav način. Ne daju mi izbor. Ja nju 18 godina gledam i ona mi je sve u životu. Je l' treba da ostavim dete kao napušteno kuče na ulici jer niko ne želi da mi pomogne? Neće meni da bude lako ni ako njoj odobre da ode u neku ustanovu, ali mislim da će da bude lakše i bolje i njoj i meni. Ja sam joj majka, ja je volim, ali ne mogu više. Ali, da li ona u svom stanju uopšte zna da sam joj ja mama? Na ivici sam snage, nisam roditelj koji se bori da stavi dete u ustanovu i da ga ne posećuje. Ja bih svoje dete redovno viđala - ispričala T. B. kroz suze.

Ne može da izađe na kraj s agresivnom ćerkom

Podsećamo, majka devojčice ranije je za naš portal rekla da je devojčica agresivna, da je išćupala laminat i sudoperu u kući, da razbije sve što joj dođe pod ruku, kao i da sve hemikalije mora da sklanja da ne bi naudila sebi. Dodala je i da je njeno mlađe dete od stresa počelo da muca.

- Dolazila je hitna, policija. Ona preskače ogradu, izleće na ulicu. Kad sam pitala Centar za socijalni rad ko će da bude odgovoran ako ona izleti na ulicu i podleti pod automobil, rekli su mi da ću po službenoj dužnosti ja da budem krivično gonjena. Razrušila je kuću, iščupala pola laminata, iščupala je sudoperu. Sve mi je zaključano. Viseća je prazna. Sve što dohvati razbije. Počela je da uzima sirće, kiselinu. Zaključano mi je kupatilo, soba, špajz. Ne znam gde se šta nalazi. Uradiće nešto sebi. Preskače tuđe ograde, beži niz ulicu. Udara nas. Agresivna je i na ulici. Komšije neće da se žale, ali i oni imaju probleme. Ona ne priča, nepismena je, nesamostalna, ne zna znake rizika i opasnosti - rekla je tada T. B.

T. B. je u svemu tome sama. Nema ko da joj pomogne. Roditelji su joj preminuli, otac devojčice razneo se bombom, dok je otac dečaka u Slovačkoj.

- Poslednji put mi je lekar rekao "svaka Vama čast kako uspevate da se izborite", jer su je dva tehničara držala kad se zaletela na doktora u ordinaciji. Morali su fizički da je sputavaju. Pitao me je kako se izborim kod kuće. Niko ne veruje da ja to sve sama radim. Dali su nam tuđu negu od 30.000 na četiri godine. Ali, šta će meni to kad sam zaključana non-stop? Moje mlađe dete ne vidi ni parka, ni drugarstva. Niti iko dolazi, niti on gde ide. Kakav je to život? - pita se.

CSR odbio zahtev za smeštanje u instituciju

Na pitanje Telegrafa zbog čega je odbijen zahtev za smeštanje devojčice u instituciju, iako je psihijatar naveo da je to hitno potrebno, iz Centra za socijalni rad Ruma istakli su da rizik ne postoji.

- Centar za socijalni rad opštine Ruma je primio molbu majke 21. februara, nakon čega je sproveden stručni postupak i praćenje deteta i porodice do 21. aprila. Tada je na sastanku Stručnog tima (socijalni radnik, psiholog, spec.pedagog, pravnik ) Službe za zaštitu dece i mladih donet zaključak da se ne prihvati molba majke za institucionalnim zbrinjavanjem maloletne ćerke jer za isto ne postoje opravdani razlozi. Naime, između ostalog, u ponašanju deteta nisu uočeni problemi u ponašanju koje je majka navela, a koji bi upućivali na autodestruktivne ili destruktivne i agresivne ispade koji bi bili visoko rizični po samu maloletnu devojčicu - kaže za naš portal socijalna radnica Marija Čučković, koja vodi slučaj maloletne devojčice.

Kako dodaje, porodica je stambeno obezbeđena, ima primanja iz socijalne i dečije zaštite koja u potpunosti zadovoljavaju potrebe porodice, a devojčica je uključena u uslugu dnevnog boravka za decu i mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju. Ona je, kako kaže, pod redovnim psihijatrijskim kontrolama i propisanom terapijom.

- O ishodu rada na predmetu obavešteni su kako Pokrajinski ombudsman, tako i inspektori socijalne zaštite pri nadležnom Pokrajinskom sekretarijatu kojima se majka T. B. obraćala pritužbom na rad ovog Centra za socijalni rad te će Centar da postupi u skladu sa njihovim nalazima i mišljenjima - dodaje.

Da dodatno pitanje Telegrafa zbog čega je doneta takva odluka, s obzirom na to da je psihijatar preporučio hitno smeštanje u ustanovu Čučković odgovara da je u procesu donošenja odluke konsultovan psihijatar.

- Ja sam razgovarala sa njim. One nisu došle na zakazanu kontrolu 9. maja. Ukoliko se desi da na kontrolama lekar ponovo da sličan nalaz i preporuku, postoji mogućnost da se naša odluka promeni, ukoliko mi utvrdimo da je to zaista tako. Postoji ozbiljna sumnja da majka manipuliše i to je predočeno doktoru Stokinu - kaže Čučković.

Navode lekara da je devojčica i na samom pregledu ispoljavala znake agresije nije želela da komentariše, te nije želela ni da odgovara na dalja pitanja.

Video: Samohrana majka Olivera živi teško sa petoro dece: Nemaju ni frižider, svi odlaze u nadnicu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Tijana

  2. novembar 2022 | 14:54

  Konacno lepe vesti. Telegraf hvala sto ste pomogli

  19
  1

  Podelite komentar

 • Аааа

  2. novembar 2022 | 17:43

  Тешке су то муке!Хвала Богу да се нашло решење.

  6
  0

  Podelite komentar

 • Alex

  2. novembar 2022 | 19:11

  Kako mi se gade ovi iz socijalnog, majka manipulise, a kad pitaju sto je na pregledu bila agresivna onda nece da komentarise dalje... Sramota treba da ih bude...

  4
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok