≫ 

Štep po štep do života skrojenog po meri: "Somborske šnajderke" organizuju obuku šivenja za žene žrtve nasilja

Iz udruženja poručuju da je za osamostaljivanje neophodno da žene budu finansijski nezavisne

  • 0
Somborske šnajderke Foto: Somborske šnajderke

U susret kampanji „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“ koja počinje 25. novembra sa Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava, Udruženje žena “Somborske šnajderke”, koje su među prvima u Srbiji počele da se bave socijalnim preduzetništvom, upriličile su obuku za svoje članice sa porukom da samo ekonomska nezavisnost nova znanja i veštine mogu pomoći ženama da se osamostale i žive normalan život.

Za osnaživanje žena, žrtava nasilja najvažnije je to da imaju svoj posao, kažu u Udruženju žena „Somborske šnajderke“. Kako bi mogle same da zarađuju za život važne su im nove veštine šivenja, pa su tako uspešno savladale besplatnu obuku za kožarsko-krznarski zanat, gde su naučile kako se šiju i kroje odevni predmeti od kože i krzna.

- Ova obuka je značila dosta, jer smo za dve nedelje naučile kako se kroji i šije koža i krzno, a ovo znanje ćemo preneti i našim drugim članicama. Za žrtve nasilja najvažnije je da imaju svoj novac, svim ženama je to bitno da nikada ne zavise od nekog drugog, jer onda ne mogu ni da postanu žrtve nasilja - kaže žrtva nasilja, piše RTV.

- I ako ja govorim da se pećinski čovek oblačio u kožu, koža nikada neće prestati da se nosi. Jako mi je drago što su ove žene dolazile kod mene, uz to tu ima i humanitarna poruka što se odnosi da se ove žene osnaže i osposobe za rad. Meni bi bilo drago od njih nekoliko da nastave dalje da rade sa kožom, jer koža je materijal koja dozvoljava razne kreacije - kaže majstor kožarsko krznarskog zanata Marija Ivošev.

Socijalno preduzetništvo je nešto što ženama daje motiv da mogu same da stvore bolje uslove za život svoje dece.

- Odlučile smo se da ženama pružimo obuke u šivenju na koži i krznu, jer smatramo da je to zanat koji je ovde u izumiranju u Srbiji. Želimo da radimo nešto kvalitetnije i modernije i da ispratimo potrebe modnog tržišta. Važno je samopoudanje i samopoštovanje naših članica - osnivačica Udruženje žena Somborske šnajderke dr Tamara Rudić.

Kroz UŽ „Somborske šnajdreke“ godišnje obuke prođe desetak žena žrtava nasilja, iza sebe imaju modnu reviju i proizvode poput posetljina, cegera, spavaćica i lutki.

Video: Baka Đurđa u zagrljaju sina Miroslava: Ima 113 godina, ljubav je uzvraćena, iako žive u bedi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA