Ministarka Grujičić o incidentima koji su potresli Srbiju: Istraga u toku, čitav lanac zatajio

Danica Grujičić napominje da je u dva incidenta u zdravstvu najverovatnije ceo sistem zatajio

  • 5
SNS VLADA VUCIC

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministarka zdravlja Danica Grujičić kaže za RTS da primarna zdravstvena zaštita mora da se reorganizuje i da je potrebno vratiti poverenje u medicinu zasnovanu na dokazima. Kada porodica ima poverenje u jednog doktora, onda ne surfuje po internetu i ne gleda da li treba da primi vakcinu, ovaj ili onaj lek, poručuje ministarka. Ističe i da je imala pacijenta koji je u jednom trenutku primao 24 leka, kao i da on ne može da se oseća dobro i da je neophodno ograničiti broj medikamenata.

U toku je istraga jer su bebe u "Narodnom frontu" dobile fiziološki rastvor umesto beseže vakcine, a imunizacija tih beba pravom vakcinom je u toku.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je napravljen raspored za 430 beba, a da se na zakazanom davanju vakcine nije pojavilo dvoje dece.

U unutrašnjosti je polovina dece dobila vakcinu i svakog četvrtka imaćemo broj dece koji je dobio vakcinu u toku nedelje, kao i ukupan broj, rekla je Grujičićeva.

- Beseže se može davati do kraja prve godine života. Propust je napravljen i ne možemo to kriti - dodala je ministarka.

Dodaje da za sada nema informacija, kao i da je tužilaštvo otvorilo predmet.

- Mislim da se radi o ljudskoj grešci, pitanje je kako je moguće da mesec dana niko to nije primetio - navela je Grujičićeva.

- Najodgovornija je jedna osoba, verovatno je čitav lanac zatajio. Ne želim da osuđujem ustanovu gde je prošle godine porođeno 8.500 žena, najkomplikovanije trudnoće iz cele Srbije dolaze u tu ustanovu. Ne možete na osnovu greške jedne osobe i propusta koji je napravljen celu bolnicu osuditi da je loša, da ne valja - poručuje ministarka.

Unutrašnja kontrola je sprovedena, inspekcija je bila u bolnici, a u toku je istraga i sa zvaničnim saopštenjem izaći ćemo verovatno za nekoliko dana, napomenula je Grujičićeva.

O pacijentu koji je preminuo posle kolonoskopije

Upozoravajuća vest stigla je i iz Ćuprije. Preminuo je mladić iz Svilajnca nakon komplikacija tokom kolonoskopskog pregleda. Doktorka Grujičić kaže da je u ponedeljak bila inspekcija.

- Kada god se desi incident, nešto što je komplikacija koja uznemiri javnost treba napraviti spoljašnju stručnu kontrolu rada i kvaliteta rada, jer to daje objektivnu sliku. Perforacija debelog creva se dešava prilikom kolonoskopije, uočena je na vreme, čovek je ušao u operaciju, šta se dalje dešavalo ne znam, papirološki sve izgleda u redu, desio se incident, komisija je dužna da kaže - istakla je ministarka.

Sada je inspekcijski nadzor brzo izvršen, kako kaže ministarka, jer je javnost bila upoznata s tim. Inače, napominje, moramo ubrzati taj proces, kada se nešto desi i kada se neko žali unutar dve do tri nedelje moramo imati odgovor. Poručuje i da mora da se kontaktira sa Republičkom stručnom komisijom.

Završiti grandiozne projekte

Govoreći o kontinuitetu u radu, Grujičićeva kaže da se moraju završiti veliki, grandiozni projekti koji su započeli – Klinički centar Srbije, Klinički centar Vojvodine, Tiršova 2, koja je već krenula.

- Moramo ući u proces izgradnje novog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, jer uslovi u kojima se naši pacijenti leče nisu dobri - ističe Grujičićeva.

Napominje da je ta zgrada stara i dva puta bombardovana.

- Jedno je kad nešto dograđujete, a drugo kada zidate nešto novo - dodala je ministarka uz napomenu da su u toku rekonstrukcije lozničke i požarevačke bolnice kao i da ono što je započeto mora biti završeno.

Reorganizacija primarne zdravstvene zaštite

Smatra da je reorganizacija primarne zdravstvene zaštite broj jedan. Mora se vratiti poverenje u medicinu zasnovanu na dokazima.

- Kada porodica ima poverenje u jednog doktora, onda ne surfuje po internetu i ne gleda da li treba da primi vakcinu, ovaj ili onaj lek - ukazuje Grujičićeva.

Prema njenim rečima, lekari opšte prakse jedini gledaju celog čoveka.

- Mi smo svi specijalisti za mozak, za srce, za levu polovinu debelog creva. Imala sam pacijenta koji je u jednom trenutku primao 24 leka, on ne može da se oseća dobro. Moramo ograničiti broj lekova - kaže ona.

Ako je nešto dobro, naredni ministar će to produžiti. Dovoljno je nekada da se pripremi platforma, istakla je Grujičićeva.

O dopunskom radu

Govoreći o dopunskom radu, ministarka zdravlja najavljuje da će u sredu imati sastanak sa profesorkom Sanjom Radojević Škodrić i da je RFZO napravio platformu za dopunski rad u državnoj ustanovi.

- Nema razloga da operišete u drugoj ustanovi, radite sa svojim timom u svojoj kući. Ljudi imaju pravo da biraju primarnog lekara, direktor ustanove određuje ko će šta operisati. Videće se kod koga najviše idu pacijenti i ko ima najkvalitetniji rad, uvek će se dešavati komplikacije - rekla je ministarka.

Ako radite, moraju da se rešavaju komplikacije, ali moraju biti do pet odsto, ukazuje Grujičićeva.

Ministarka Grujičić je rekla da je nabavljen veliki broj skenera i magnetnih rezonanci.

- Mogu da kažem svoje iskustvo sa Instituta za onkologiju i radiologiju. Imate veliki otpor među radiolozima, na tome mora da se radi. Kada vidite koliko je opisa napravljeno za nedelju, to je u 2021. bilo loše, imamo sada tamo tri magnetne rezonance, tri skenera, novi skener je u najavi. Po bolnicama sada imate nove skenere, magnetne rezonance su stigle, direktori ustanova moraju da budu odgovorni kako i koliko se radi - dodaje ministarka.

Video: Vakcinacija beba iz GAK-a koje su umesto BSŽ vakcine primile fiziološki rastvor:Imunizovano 133 dece

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    5. novembar 2022 | 19:31

    Ako je lanac zataio hoce li neko na robiju, posto je to placeno ljudskim zivotima, necija glupost neznanje ili sta vec.

  • zac

    5. novembar 2022 | 19:40

    Kazete papirologija ukazuje da je bilo sve u redu ,opet ce biti pojeo vuk magarca,nakraju niko nece odgovarati,nista novo.

  • Crni

    5. novembar 2022 | 20:00

    Zatajio lanac....ili je bila namera pa je "zatajio" lanac... To je prvo pitanje posle sve ostalo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA