≫ 

"Do ovog datuma sigurno neće biti snega": Poznati meteorolog najavio temperature i do 20 stepeni

Kako je istakao, snega neće biti do kraja novembra

  • 0
Hladno sunčano vreme, vremenska prognoza, šetači

Foto: Nikola Anđić

Narednih dana očekuje nas stabilnije vreme, ali uz pojavu magle i niskih oblaka. Prema trenutnim meteorološkim parametrima izgleda za jače zahlađenje i sneg nema barem do 24. novembra.

Kako je objavio meteorolog Marko Čubrilo najavio, sutra na severu zemlje još može da se javi kiša ili rosulja, dok će nad ostalim predelima uglavnom biti suvo. Duvaće slab vetar i ponovo će se nad velikom delom regiona magla i niski oblaci zadržati veći deo dana, a ponegde i ceo dan. Dnevni maksimum kretaće se od 10 do 14 u oblačnim i maglovitom predelima i oko 16 u predelima bez magle.

- Od utorka do petka pod uticajem anticiklona stabilno i suvo uz čestu pojave magle i niskih oblaka, posebno u nizijama i kotlinama regiona. Jutra hladna, ali ne jako i u nizijama minimumi uglavnom do 0 do osam stepeni. Dnevni maksimum biće od 14 do 20 stepeni, tako da će ponovo biti relativno toplo. Hladnije samo u mestima sa dugotrajnom maglom uglavnom oko osam stepeni. Modeli u noći ka petku simuliraju mogućnost spuštanja jezgra hladnog i vlažnog vazduha sa severoistoka Evrope koje bi za naredni vikend po jutarnjim postavkama moglo usloviti formiranja plitkog ciklona nad južnim Jadranom - kaže Čubrilo.

Dodaje da bi nam donelo naoblačenje i zahlađenje uz kišu, posebno nad istočnim i središnjim predelima, a uz zahlađenje u oblastima višim od 800 metara nadmorske visine bi moglo biti i snega. Vetar će prvo biti severni, zatim istočni i severoistočni, a duž većeg dela Jadrana bura. Dnevni maksimum biće u padu i trebalo bi da se kreće od četiri do 12 stepeni.

- Kako su ovakvi prodori koji stižu preko visinskih ciklona uvek problematični za simualciju, tek oko srede ćemo imati jasniju sliku o tim danima jer i najmanje izmeštanje putanje tog hladnog jezgra znači bitnu izmenu kako u padavinama tako i u snazi mogućeg zahlađenja. Posle 15. novembra se ponovo simulira jačanje anticiklona nad našim delom Evrope, dok se pred Velikom Britanijom signalizira razvijanje snažnog ciklona. Za sada je izvesno da će uticaj atlantika posle 17. novembra biti suviše jak da dozvoli bilo kakvo jače zahlađenje nad našim delom Evrope i u koliko ne bude promena parametara do pred sam kraj meseca ne bi bilo uslova za pojavu snega u nizijama - ističe meteorolog.

Duguročna prognoza najavljuje moguće snžne padavine i u nizijama, ali to je, kako Čubrilo navodi, "sada daleko vam bilo kakvog pouzdanog okvira prognoze".

Naredni dani donose jačanje anticikona uz čestu pojavu magle i niskih oblaka, dok je krajem nedelje moguće prolazno zahlađenje uz padavine.

Video: Od danas obavezne zimske gume ako na putu ima snega i leda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA