≫ 

Mužjaci lenji, a Jefimija već raširila krila i otišla u toplije krajeve: Tajni život beloglavih supova sa Uvca

Prošle godine, Jefimija je zimovala u Saudijskoj Arabiji zajedno sa Teslom, dok je ove mužjak ostao da prezimi na Uvcu, a ženka Jefimija je odletela u toplije krajeve

  • 0
Beloglavi supovi, Uvac Foto: RINA

Samo što se malo nakon Tesle vratila na Uvac, ženka beloglavog supa Jefimija, nije dugo čekala niti želela da boravi u Srbiji. Raširila je svoja krila i ponovo odletela, a ove zime odlučila je da hladne dane provede na jugoistoku.

- Upravo je prešla 2.000 kilometara i stigla do Sirije. Prošle godine je zimovala u Saudijskoj Arabiji zajedno sa Teslom. Nisu se razdvajali, a ove godine su se oboje vratili u svoje prirodno stanište. Ipak, on je ostao da prezimi na Uvcu, a ona je odletela u toplije krajeve. Izgleda da su mužjaci ipak lenji u odnosu na ženske beloglave supove - rekli su u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Međutim, Jefimija nije jedina, pa je ove jeseni put istoka poletelo još nekoliko jedinki. Mladi sup sa oznakom 64 kome još uvek nije utvrđen pol u oktobru je uočen da je posetio Svetu Goru. To nije nimalo čudno, jer se oni vrlo često odlučuju na daleke letove.

- Do pete godine oni se ponašaju kao pravi tinjedžeri, obilaze svet i svuda lete. Кad dostignu polnu zrelost pronalaze partnera i sa njim ostaju čitav život. Ukoliko se jednom od njih nešto desi ne pronalaze drugog i ostaju sami. Prema podacima koje smo dobili na osnovu monotoringa 62 odsto njih se vraća u svoju koloniju, ovde na Uvac i tu svijaju gnezdo, dok se 38 odsto "skući" u nekoj drugoj koloniji - izjavio je za RINU Steva Radovanović iz SRP Uvac.

Kolonija beloglavih supova na Uvcu je druga po veličini u Evropi, a veća se nalazi samo u Španiji. Ove ptice nisu predatori i ne napadaju druge vrste, a hrane se isključivo leševima papkara. Iako su i mladunci poprilično krupni, to su izuzetno nežne i krhke jedinke što pokazuje i podatak da samo deset odsto mladih doživi polnu zrelost. Najčešće za njih bude koban prvi let, kada još uvek nespremni pokušavaju da polete iz gnezda sa litice.

Video: Ugrožen, ali slobodan: Uživajte u letu beloglavog supa iznad netaknute prirode Uvca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA