≫ 

"Kad porastem biću pop, monah i vladika": Todorova želja izazvala polemike, a samo je dete koje mašta uz gusle

Prve gusle od Belog javora dobio od dede iz Crne Gore, a prva koju je uz njih otpevao je "Ko udara tako pozno"

  • 7

Da su deca riznica znanja i da umeju često da nas ostave bez reči mudrošću i veštinama dokaz je i talentovani mališan koji je sa samo četiri godine počeo da svira gusle. Todor Dobrić (8) iz Zubinog Potoka zavoleo je gusle od momenta kada je na njima načinio prve tonove. Njegovo gostovanje od prošle godine ovih dana je tema na društvenim mrežama, a galvni razlog je njegov odgovor na pitanje - Šta ćeš biti kad porasteš.

Na to pitanje je rekao:

- Prvo ću biti pop, onda ću se zamonašiti, postaću iskušenik, biću monah, onda ću možda biti đakon ili vladika. Onda ću možda osnovati Crkvu Svete Petke, jer je ona moja omiljena svetiteljka. I moja životna želja je da moja crkva koju ću ja da sagradim kad porastem, da bude viša od Hrama Svetog Save - rekao je Todor.

Njegovo prošlogodišnje gostovanje je ovih dana postalo glavna "zanimacija" na društvenim mrežama, gde su neki korisnici istakli kako Todor nema detinjstvo, kako su ga na ove reči "nahuškali" odrasli i kako su njegove želje - jezive.

Ubrzo su drugi osudili sve ove koji negativno komentarišu njegovu dečju želju, rekavši - A šta bi bilo da je rekao da želi da bude devojčica? Dali biste mu punu podršku?

I čini se da je u tome, na kraju, poenta.

Naše društvene mreže su postale mesto gde sve osuđujemo - samo ako to kojim slučajem nije naše mišljenje. Dečje želje su u redu, ali samo ako "meni" odgovara ta želja i ako je ta želja "kul".

A ko je Todor?

Todor je dečačić koji je prve gusle od belog javora dobio od dede iz Crne Gore, a prva koju je uz njih otpevao je "Ko udara tako pozno".

On ja sa šest godina pokazao zavidno znanje o pravoslavlju i svecima, pa je gostujući u emisiji Most u mestu Zvečan odlučio da uz gusle otpeva pesmu Svetog Nikolaja Velimirovića.

- On je bio vladika i napisao je pesmu "Nebeska liturgija". Sada ću vam otpevati uz moje gusle - rekao je u TV gostovanju prošle godine Todor.

Voditeljka nije krila čuđenje zbog činjenice da je dete od svega šest godina upoznato sa mnogim stvarima koje ne znaju ni odrasli.

Reči njegove majke voditeljka je prenela, a on je potvrdio to da pored gusli, najveću ljubav gaji prema veri, Srbiji i slavi.

- Ja kad sam bio mali, moji roditelji, mama i tata su me vodili sa sestrom Nikolijom u manastir Duboki potok. Tamo sam video lik Svete Petke Paraskeve rođene u Epivatu. Kada sam video tu fresku od tog trenutka ja sam Svetu Petku zavoleo i od tog trenutka meni ceo život Sveta Petka ostaje u duši - rekao je Todor.

Na ovakve reči od dece nismo navikli pa je to i jedan od razloga zašto je ovaj mališan ostao svakome u sećanju po zapanjujućoj mudrosti.

U nastavku emisije pričao je porodičnoj slavi, svetom Georgiju. Objasnio je kako izgleda ikona ovog sveca.

- Sveti Đorđe je moja velika slava a mala je Sveti Pantelejmon. On je bio lekar Majka mu je bila hrišćanka, a otac neznabožac. To su moje krsne slave - rekao je Todor.

On je tokom gostovanja pričao i o čudu o Svetom Nektariju Eginskom, a i pokazao kako Nebeska liturgija Svetog Nikolaja Velimirovića zvuči na njegovom omiljenom instrumentu. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    8. novembar 2022 | 16:53

    Bravo mali-veliki covece. Blago tvojim roditeljima sto te tako odgajaju

  • Boža zemunac

    8. novembar 2022 | 16:59

    DEČAČE, ŽIV BIO I BOG TE ČUVAO NA MNOGAJA LJETA.

  • sneza

    8. novembar 2022 | 16:50

    Svaka cast decace.dete od malena zna sta hoce i to ce verovatno i ostvariti ako prevazidje tinejdzerske godine.A verovatno raste u poboznoj porodici tako da ima od koga i da uci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA