≫ 

Profesorka iz Vranja o slučaju vršnjačkog nasilja u njenom gradu: "Javnost reaguje tek kad do njega dođe"

Slučaj teškog vršnjačkog nasila dogodio se u Vranju u dečijoj igraonici gde je grupa osmogodišnjih dečaka krvnički pretukla dečaka

  • 1
Vršnjačko nasilje Foto: Shutterstock

Aktivistkinja i profesorka razredne nastave iz Vranja Dragana Savić Đorđević komentarisala je slučaj vršnjačkog nasilja koji se dogodio u lokalnoj igraonici u Vranju.

Savić Đorđević kaže da "postoje različite vrste vršnjačkog nasilja i s obzirom da radim sa decom znam da se dešavaju svakodnevno", piše portal InfoVranjske.

- Nažalost, javnost reaguje tek kada se dese fizičke povrede. Mnogo važnije od fizičkih povreda, jesu psihičke koje u detetu bude osećaj niže vrednosti, stida, krivice, straha od odbacivanja vršnjaka, a koje ostavljaju dublji trag na detetovu ličnost - rekla je Dragana Savić Đorđević.

Profesor razredne nastave Savić Đorđević kaže da je najveći problem što se ne radi na samoj preventivi i prepoznavanju znakova koji mogu dovesti do nasilja, već se samo institucije bave posledicama.

- Škola je veliki organizovan sistem i kao takav ima sve potrebne mehanizme da reaguje na vreme i spreči vršnjačko nasilje u najranijoj fazi. Prepoznavanje prvih znakova vršnjačkog nasilja je ključno za njegovo sprečavanje. Kada se već dogodi vrnjačko nasilje sa fizičkim posledicama, to je alarm za sve koji se na bilo koji način bave decom, da je sistem zakazao - rekla je Dragana Savić Đorđević.

Kao vodeći problem u vrnjačkom nasilja Đorđević Savić izdvaja "ponašanje dece koje nije izdvojeno iz okruženja u kojem žive".

- Oponašajući odrasle deca usvajaju određene modele ponašanja. Upravo takvi modeli usvojenih ponašanja, postaju vidljiva u školi u kojoj deca provode određeni deo svog vremena - dodala je Savić Đorđević.

Na kraju aktivistikinja i profesor razredne nastave Dragana Savić Đorđević poručuje da "znajući sve ovo, odgovornost je svakako na svima nama koji se na bilo koji način bavimo vaspitanjem i obrazovanjem dece".

Podsećamo, slučaj teškog vršnjačkog nasila dogodio se u Vranju u dečijoj igraonici gde je grupa osmogodišnjih dečaka krvnički pretukla dečaka.

Dečak pohađa treći razred Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Vranju, a majka navodi da je upravo tamo dečak često trpeo fizičko i verbalno nasilje.

Majka je navela da njen osmogodišnji sin od prvog razreda ima problema u svom odeljenju.

- Vređali su ga od samog početka, nazivali pogrdnim imenima, a kada jedno dete krene sa takvim ponašanjem, nastavi cela grupa. Ja sam najmlađa majka od svih roditelja u tom odeljenju, pokušala sam više puta da razgovaram sa učiteljicom, ali se stvar otela kontorli - rekla je ranije Jelena Đorđević, majka dečaka.

Iz Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Vranja odgovorili su portalu Infovranjske putem email-a 3. novembra 2022. godine i naveli da do tog trenutka nije bilo saznanja da je "učenik U. Đ. zadobio teške telesne povrede tokom boravka u prostorijama škole ili u školskom dvorištu".

Video: Snimak vršnjačkog nasilja u OŠ Drinka Pavlović u Beogradu: Unosio mu se u lice, pa ga udario

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Краљево

    9. novembar 2022 | 11:38

    Sto pita sam napisao, mi ne sprecavamo problem mi resavamo problem. Cekamo da se desi pa tek onda reagujemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA